CRIME COLOGNE AWARD 2019


ΕΚΕΙΝΟΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ.
ΣΑΝ ΘΕΟΣ.


Τελευταία διαβάζω πολλά ψυχολογικά θρίλερ και σίγουρα αν κολλήσεις με το συγκεκριμένο είδος, δύσκολα ξεκολλάς! Ένα λοιπόν από τα πιο έξυπνα και ανατριχιαστικά θρίλερ είναι και το βιβλίο «Καλό μου παιδί» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Η ιστορία έχει να κάνει με το πώς κάποιος παίρνει τη ζωή όσων θεωρεί ότι αγαπάει στα χέρια του και θέλει να τους προστατέψει. Πώς είναι δυνατόν όμως να θέλεις να προστατέψεις κάποιον κλείνοντάς τον σε μια απομονωμένη καλύβα στο δάσος, χωρίς καμία έξοδο διαφυγής, με σφραγισμένα παράθυρα, με ειδικό κυκλοφορητή για την ανανέωση του αέρα και συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πότε θα φάει, τι θα φάει, πότε θα πάει στην τουαλέτα και πότε θα κοιμηθεί;


Η εξαφάνιση της 23χρονης Λένα Μπεκ πριν από δεκατέσσερα χρόνια ήταν ένα γεγονός που συντάραξε την τοπική κοινωνία και παραμένει ανεξιχνίαστη. Οι μόνοι άνθρωποι που τη θυμούνται ακόμη και συνεχίζουν να την αναζητούν, είναι οι γονείς της. Όταν όμως λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα ότι σε μια διπλανή πόλη βρέθηκε μια γυναίκα που τη λένε Λένα και βρίσκεται τραυματισμένη στο νοσοκομείο, οι ελπίδες τους αναπτερώνονται. Τρέχουν να τη δουν, να κρατήσουν και πάλι την κόρη τους στην αγκαλιά τους, ο εφιάλτης τους επιτέλους τελείωσε. Ή μήπως τώρα αρχίζει;


Η γυναίκα που καλείται να αναγνωρίσει ο Ματίας, όπως αντιλαμβάνεται, δεν είναι η κόρη του. Και ποιο είναι το κορίτσι που βλέπει στο διάδρομο του νοσοκομείου και είναι φτυστή η Λένα του όταν ήταν στην αντίστοιχη ηλικία; Η Άννα είναι ένα διαφορετικό παιδί, πανέξυπνη αλλά παράξενη. Κλεισμένη στον εαυτό της αρνείται να βοηθήσει, να δώσει εξηγήσεις για το πού είναι ο πατέρας της, πού βρίσκεται το σπίτι της και επιμένει ότι η γυναίκα που τραυματίστηκε είναι η μητέρα της. Μέσα από τις ζωγραφιές της εξηγεί ότι ο αδελφός της ο Γιόναταν παρέμεινε στην καλύβα και πρέπει να καθαρίσει τους λεκέδες στο χαλί, οι οποίοι δεν αναφέρει από τι προέρχονται.


Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και όταν η γυναίκα δέχεται να συνεργαστεί, αναφέρει στην αστυνομία ότι δραπέτευσε από μια καλύβα που την είχαν φυλακισμένη στο δάσος εδώ και τέσσερις μήνες και πως φυσικά δεν είναι η μητέρα των παιδιών. Τότε πού βρίσκεται η Λένα; Αποκαλύπτει ότι χτύπησε τον άντρα που την κρατούσε παρά τη θέλησή της με μια χιονόμπαλα και έτρεξε προς το δρόμο, όταν τη χτύπησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και ο οδηγός του κάλεσε το ασθενοφόρο, έτσι κατάφερε να ξεφύγει από τον απαγωγέα της. Και όταν η αστυνομία φτάνει στην καλύβα, ανακαλύπτει έναν νεκρό άντρα χωρίς κανένα στοιχείο, τόσο πολύ χτυπημένο στο πρόσωπο ώστε είναι δύσκολο να αναγνωριστεί.


Δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω τίποτε άλλο, γιατί όταν κρατήσετε το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια σας θα θελήσετε να ανακαλύψετε το σκοτεινό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωναν δύο παιδιά και η μητέρα τους και δεν μπορεί να το βάλει ανθρώπου νους ότι υπάρχουν τόσο αρρωστημένοι άνθρωποι και θεωρούν τον εαυτό τους Θεό που μπορεί να κινεί τα νήματα της ζωής τους, μιας ζωής που εκείνος επιβάλει και κανένας δεν μπορεί να του πάει κόντρα.
Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ, με κοινωνικές προεκτάσεις και οικογενειακά δράματα, τα οποία οδηγούν σε ανεξήγητες καταστάσεις, που ο φυσιολογικός άνθρωπος αρνείται να αντιληφθεί. Διαβάστε το και θα το θυμάστε για πολύ καιρό!

Μια καλύβα στο δάσος, χωρίς παράθυρα. Η ζωή της Λένας και των δύο παιδιών της ακολουθεί αυστηρούς κανόνες: γεύματα, τουαλέτα, μελέτη, όλα ακολουθούν ευλαβικά ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα. Ο πατέρας μεριμνά για την τροφή, τους προστατεύει από τους κινδύνους του έξω κόσμου και φροντίζει να έχουν πάντα τα παιδιά του μια μητέρα – όποιο κι αν είναι το κόστος.

Αλλά μια μέρα η μητέρα καταφέρνει να αποδράσει. Και τότε ξεκινάει ο πραγματικός εφιάλτης. Διότι πολλά δείχνουν ότι ο πατέρας θέλει πάση θυσία να πάρει πίσω αυτό που του ανήκει. Η αστυνομία μαζί με την οικογένεια της Λένας προσπαθούν απεγνωσμένα να ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ που δεν φαίνεται να ταιριάζουν μεταξύ τους. Τι απ’ όλα συμβαίνει πραγματικά και τι είναι προϊόν παράνοιας;

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αν πρόκειται να διαβάσετε μόνο ένα θρίλερ αυτή τη χρονιά, διαλέξτε αυτό. Το δωμάτιο συναντά Το κορίτσι που εξαφανίστηκε σε αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα που θα συνεχίσει να σας στοιχειώνει καιρό αφού γυρίσετε και την τελευταία του σελίδα. Απολαυστικά σκοτεινό, πρωτότυπο και θαυμάσια γραμμένο, αυτό το βιβλίο το λάτρεψα.
Alice Feeney, συγγραφέας

Μια άφθαστη σπουδή στο σασπένς.
Financial Times

Κλειστοφοβικό, τρομακτικό και απόλυτα καθηλωτικό.
Daily Mail

Ανατριχιαστικό, πρωτότυπο και καθηλωτικό. Μια νέα δύναμη στον χώρο των θρίλερ.
David Baldacci, συγγραφέας

Αυτό το μυθιστόρημα είναι εξίσου ιστορία μυστηρίου, θρίλερ και οικογενειακό δράμα… Μια αναγνωστική εμπειρία που θα σας συναρπάσει και θα σας βάλει σε σκέψεις. Η Hausmann δημιουργεί ένα σκοτεινό σύμπαν διάστικτο με αστέρια που τρεμοσβήνουν… Στην καρδιά του βιβλίου βρίσκεται η ασίγαστη ελπίδα ότι οι πρωταγωνιστές θα επιστρέψουν κοντά στους αγαπημένους τους ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχουν βρεθεί. Αυτή η αχτίδα αισιοδοξίας είναι το φως που οδηγεί τους αναγνώστες μέσα από τους σκοτεινούς λαβύρινθους του συγκλονιστικού θρίλερ Καλό μου παιδί.
New York Times

H ένταση κλιμακώνεται τόσο αριστοτεχνικά, που ο αναγνώστης μένει αποσβολωμένος χωρίς η συγγραφέας να καταφεύγει σε σοκαριστικές σκηνές βίας.
Suddeutsche Zeitung

Σε αιχμαλωτίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα.
Madame