ΤΟ ΤΡΊΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΡΠΑΣΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ


Αν σας αρέσουν οι ιστορίες που συνδυάζουν αστυνομικό μυστήριο, έγκλημα, δράση και αγωνία με ιστορικά ντοκουμέντα και ψυχολογικές αναλύσεις, δηλαδή όλα αυτά σε ένα, τότε διαβάστε την Τριλογία της Λευκής Πόλης.
Ανυπομονούσα να πάρω στα χέρια μου την ιστορία αυτή από το πρώτο ακόμη βιβλίο, το οποίο με συνάρπασε και φυσικά δεν παρέλειψα να ακολουθήσω τη συγγραφέα και στα επόμενα δύο βιβλία της τριλογίας. Δεν είναι μόνο ότι αναπαριστά μια πόλη, τη Βιτόρια με τόσο γλαφυρό τρόπο, μα μυεί τον αναγνώστη στα πιο μεγάλα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής, καθώς αναλύει σε βάθος τους ήρωές της και αναδεικνύει την χώρα των Βάσκων και την ιστορία τους με τόσο συναρπαστικό τρόπο.


Ο κεντρικός χαρακτήρας της τριλογίας είναι ο Ουνάι, γνωστός ως Κράκεν και βρίσκεται πάντα μπλεγμένος με φρικιαστικές υποθέσεις, καθώς τα εγκλήματα που καλείται να αναλύσει το ψυχολογικό προφίλ των δολοφόνων είναι τόσο ειδεχθή, αλλά κυρίως, στηρίζονται σε εγκλήματα που συγκλόνισαν τη χώρα από το παρελθόν ακόμη, καθώς προσπαθούν να μιμηθούν τρόπους εκτέλεσης που θυμίζουν Μεσαίωνα. Συγκεκριμένα ο Μεσαίωνας βρίθει από αποτρόπαιους τρόπους εξόντωσης, οπότε η συγγραφέας έκανε βαθιά κατάδυση στην ιστορία και κατάφερε με μοναδικό τρόπο να φτιάξει δυο ιστορίες σε μία στο τελευταίο μέρος της τριλογίας της και να προσφέρει σε όλους εμάς τη γνώση που αποκόμισε μέσα από ενδελεχή μελέτη.


Δεν είναι ένας και δύο οι αιώνες που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο ο αναγνώστης, αλλά σχεδόν εννέα, αν σκεφτεί κανείς ότι αναφέρεται στο 1192, στην τότε Βικτώρια, την οποία αναπαριστά λες και φωτογραφίζει τις συνήθειες των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα και κυρίως, την πολιορκία της πόλης, την αγωνία του θανάτου, τους τρόπους εξόντωσης της εποχής. Κι αυτό είναι το απίστευτο, ότι καταφέρνει να μεταφέρει όλα αυτά στο σήμερα, να αναδείξει τη σπουδαιότητα των τίτλων και των ονομάτων που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και να αποκαλύψει πού μπορεί να φτάσει κάποιος προκειμένου να οικειοποιηθεί όσα θεωρεί, εσφαλμένα, ότι του ανήκουν. Ακόμη και επιλέγοντας τυχαία τα θύματά του, αρκεί να καλύψει επιτυχώς τα ίχνη του. Όμως, όπως θα ανακαλύψει ο αναγνώστης, τα ίχνη δεν χάνονται, παραμένουν ζωντανά ακόμη και αιώνες μετά και αυτό που μένει είναι να βρεθούν τα κατάλληλα μάτια να βρουν τα σημάδια και να τα διατηρήσουν στην αιωνιότητα και πέρα από αυτήν και να παραμείνουν άρχοντες στο χρόνο!
Μια πραγματικά συναρπαστική τριλογία, μια μελέτη της ιστορίας και της ανθρώπινης ψυχής που αξίζει τον χρόνο που θα της αφιερώσετε και όλα όσα θα αποκομίσετε!

Βιτόρια, 2019. Οι άρχοντες του χρόνου, ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η ταυτότητα όμως του συγγραφέα του παραμένει μυστική, καθώς υπογράφει το βιβλίο με το μυστηριώδες ψευδώνυμο Ντιέγο Βεϊλάθ.
Βικτόρια, 1192. Ο θρυλικός κόμης δον Ντιάγο Βέλα επιστρέφει στον τόπο του ύστερα από δύο χρόνια, καθώς έλειπε σε μια επικίνδυνη αποστολή που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς της Ναβάρας Σάντσο ΣΤ΄, γνωστός και ως Σάντσο ο Σοφός. Με έκπληξη όμως θα διαπιστώσει ότι ο αδελφός του, Ναγκόρνο, έχει παντρευτεί τη γυναίκα που προοριζόταν για τον ίδιο, τη γοητευτική Ονέκα ντε Μαεστού.
Ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, αλλιώς γνωστός και ως Κράκεν, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από παράξενους θανάτους που όλοι τους ακολουθούν ένα διαφορετικό μεσαιωνικό τελετουργικό –ισπανική μύγα, όρκος του σκότους, εγκιβωτισμός– και είναι πανομοιότυποι με τους θανάτους που περιγράφονται στους Άρχοντες του χρόνου. Αναζητώντας τον δολοφόνο, ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα θα ανακαλύψει πως πολλά στοιχεία του παρελθόντος του τον συνδέουν με τους Άρχοντες του χρόνου και αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του…