Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ είναι μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης.

Η αναγνωρισμένη βιογράφος Κάτι Μάρτον προσπάθησε να εξιχνιάσει το μυστήριο τού πώς η Άνγκελα Μέρκελ το πέτυχε αυτό. Και βρήκε την απάντηση στην πολιτική ιδιοφυΐα της Μέρκελ: στην προθυμία της να μιλάει με τους αντιπάλους της αντί να τους επιβάλλει τη γνώμη της, στη δεξιότητά της να διαπραγματεύεται χωρίς να διακινδυνεύει ό,τι είναι σημαντικό για την ίδια, στην ικανότητά της να διορίζει πολιτικούς αντιπάλους στο υπουργικό σχήμα της και να ασκεί τις πολιτικές τους ώστε να μην έχουν καμία δικαιολογία να στρέφονται εναντίον της, στη σεμνότητα να αποδίδει εύσημα σε άλλους για πράγματα που έχουν κάνει από κοινού, στη σοφία της να αποφεύγει εφημερίδες και το Twitter, και στη διορατικότητά της να εκμεταλλεύεται κρίσεις για να υλοποιεί γενναίες αλλαγές.


Η Άνγκελα Μέρκελ, όπως σκιαγραφείται στην ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ, αποτελεί πρότυπο για όποιον ενδιαφέρεται να κερδίσει και να διατηρήσει την εξουσία παραμένοντας πιστός στο ακέραιο στις ηθικές του πεποιθήσεις – καθώς και για όποιον θέλει να κατανοήσει πώς να γεφυρώσει βαθιά χάσματα στην κοινωνία. Η Μάρτον περιγράφει επίσης και πολλές αμφισβητούμενες συμπεριφορές της Μέρκελ, όπως η περίπλοκη σχέση της με τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στον οποίον αρνιόταν να μιλήσει κάποια χρονική στιγμή.
Αυτό το σαγηνευτικό πορτρέτο απεικονίζει μια γυναίκα που βίωσε απίθανες προκλήσεις προκειμένου να μεταμορφώσει τη χώρα της και να την επαναφέρει στο προσκήνιο της διεθνών εξελίξεων.
Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ στις 21 Οκτωβρίου.

    Λίγα λόγια για την βιογράφο:

Η ΚΑΤΙ ΜΑΡΤΟΝ, Αμερικανίδα ουγγρικής καταγωγής, είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και επιτυχημένη συγγραφέας εννέα βιβλίων μεταξύ των οποίων τα μπεστ σέλερ των New York Times True Believer: Stalin’s American Spy και Enemies of the People: My Family’s Journey to America (υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award). Υπήρξε ανταποκρίτρια του ραδιοφωνικού δικτύου NPR στη Γερμανία και επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας του τηλεοπτικού δικτύου ABC στη Γερμανία επίσης. Έχει κάνει ρεπορτάζ για τα έντυπα: The New Yorker, Atlantic Monthly, The Times of London, The Washington Post, The Wall Street Journal, Newsweek, Vanity Fair και The New Republic.

Yπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων συμμετέχει στην Committee to Protect Journalists [Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων], την International Rescue Committee και στο New America Foundation. Διετέλεσε πρόεδρος του International Women’s Health Coalition [Διεθνούς Συνασπισμού Υγείας των Γυναικών], πρώτη συνήγορος του ειδικού εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά και την ένοπλη σύρραξη και μέλος του συμβουλίου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ζει στη Νέα Υόρκη.

Έχουν γράψει για το βιβλίο:
Συναρπαστικό. Για όποιον νομίζει ότι γνωρίζει πολλά για την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και για όποιον δε γνωρίζει τίποτε για την Άνγκελα Μέρκελ – ανοίξτε αυτό το βιβλίο και μην το κλείσετε μέχρι την τελευταία σελίδα.
New York Journal of Books

Για να αντιληφθούμε πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη δημοκρατία σε μια εποχή ανόδου του λαϊκισμού και του απολυταρχισμού, πρέπει να καταλάβουμε την Άνγκελα Μέρκελ. Η Κάτι Μάρτον μάς προσφέρει το διεισδυτικό πορτρέτο ενός εν πολλοίς «άγνωστου» δημόσιου προσώπου, που, με τον ήρεμο και αποφασιστικό τρόπο του, ανέδειξε τη Γερμανία στον οικονομικό και ηθικό ηγέτη της Ευρώπης.
Walter Isaacson, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times STEVE JOBS