Ο βασικός ήρωας του βιβλίου του Τάκη Γεράρδη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, είναι ο Χριστόφορος. Εργάζεται ως φορτοεκφορτωτής στη λαχαναγορά και είναι προστατευόμενος του κυκλοθυμικού Νώντα. Ένας δίκαιος, λιγομίλητος, ανέκφραστός πολλές φορές όμως φιλότιμος και έχει αποφασίσει να μάθει τη δουλειά του τυπογράφου, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο. Αρωγός στη προσπάθειά του θα σταθεί ένας συνταξιούχος τυπογράφος που θα τον μυήσει στα μυστικά του επαγγέλματος, ωθώντας τον να ανοίξει το δικό του τυπογραφείο.
Είναι παντρεμένος με τη Λεμονιά, μια γυναίκα συντηρητική, μεγαλόσωμη, ευέξαπτη, μα συνάμα ευαίσθητη και τρυφερή και έχουν δύο παιδιά.
Θα γνωριστεί απρόσμενα και κάτω από περίεργες συνθήκες με τον θηριώδη και αγριωπό άνθρωπο της νύχτας Αχιλλέα, θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια περίεργη έλξη και θα ανθίσει μια πιστή και πολύχρονη φιλία.
Είναι σωστός στη δουλειά του, με αποτέλεσμα να είναι αρεστός στους πελάτες, οι οποίοι συνεχώς τείνουν αυξανόμενοι, προσδίδοντάς του κύρος, χρήματα και προσωπική ικανοποίηση.
Οι ζωές του Χριστόφορου, του Αχιλλέα, του Νώντα αλλά και των υπόλοιπων μελών των οικογενειών τους περιπλέκονται πολλές φορές, σε βαθμό που ο ένας χρειάζεται τη βοήθεια του άλλου και πολύτιμες πληροφορίες αλλά και συμβουλές ταξιδεύουν ανάμεσά τους, προσδίδοντας στην ιστορία αγωνία και σασπένς.


Ένα παιδί με σύνδρομο Down, η Ντίνα η κομμώτρια, μια ακραία κίνηση με αλυσοπρίονο, ένας θρασύδειλος παλιός συμμαθητής, τα αριστουργηματικά λαξευμένα ξύλινα γλυπτά, μια άδικη χειροδικία, ο Τζίμης λάτρης των μπλουζ και της μακαρονάδας, αλλά και η ποίηση που βρίσκει χώρο να εισχωρήσει και να κάνει αισθητή την παρουσία της δια χειρός Πέρη Αρχάγγελου, δίνοντας μια καλλιτεχνική πνοή στην ιστορία, είναι μερικά από τα πολλά γεγονότα που θα μας απασχολήσουν, κατά την πολύκροτη ανάγνωση.
Θα έρθουμε αντιμέτωποι με απαγωγές, με τελετές σατανιστών, με το τζόγο και το καζίνο, με συλλέκτες αντικών, με την τεκτονική ομάδα «Αγγελική Ακτίς», με τη συμμορία της Ηλιούπολης που φέρει το όνομα Βλαχογιάννιδες, αλλά και με ένα εργατικό ατύχημα που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία, μερικών από των εμπλεκόμενων.

Ποιο ρόλο θα διαδραματίσει στην ιστορία ο μασόνος Περικλής Τσιότρας;
Ποιο χαρτί κρατά στα χέρια του ο καρδιολόγος Γιώργος Λουκέζης;
Πόσο εύκολη είναι η πλαστογραφία – αντιγραφή παλαιών και σπάνιων βιβλίων;
Που μπορεί να μας οδηγήσει η απληστία χρήματος ή το άσβεστο μίσος;
Αλήθεια, πόσο εύκολα μπορεί ένας κομπάρσος να λάβει ρόλο πρωταγωνιστή;
Τι γίνεται όταν οι γονείς επιδιώκουν τα παιδιά τους να τους μοιάσουν, ενώ εκείνα έχουν χαράξει διαφορετική πορεία πλεύσης για τη ζωή τους;

Πολλά τα ερωτήματα που γεννιούνται κατά την ανάγνωση του μεστού βιβλίου, αλλά πιστέψτε με όλες οι απαντήσεις τροφοδοτούνται τόσο από τα γεγονότα της ιστορίας, όσο κι από τις προσωπικές μας καταβολές.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο «ο τυπογράφος», επέλεξα την παρακάτω:
…κάθε άνθρωπος έχει το «από» και το «μέχρι» του…

Όταν στη ζωή κυνηγούμε άπληστα το χρήμα, τη δόξα ή την υπεροχή, δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουμε την ουσία των πραγμάτων εκείνων που μπορούν να μας ικανοποιήσουν στο μέγιστο. Χάνουμε τον προσανατολισμό μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε το βαθύτερο νόημά της ζωής που κρύβεται άλλοτε στη Γεωργία και τον Νίκο και άλλοτε σε ονόματα ανθρώπων ικανών που στέκονται υπομονετικά δίπλα μας και μας στηρίζουν.
Αλήθεια, υπήρξε κάποιος από τους ήρωες της ιστορίας πραγματικά ευτυχισμένος και αν ναι, με τι συνέδεσε την ευτυχία; Με το χρήμα, με την πολύωρη εργασία, με την οικογενειακή θαλπωρή ή με την ανιδιοτελή αγάπη;

Τέλος, θα σας συστήσω να κρατάτε σημειώσεις τόσο για τα ονόματα των ηρώων, όσο και για τις ιδιότητές τους, για να διευκολύνετε την ανάγνωσή σας.

Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Frei Universitat Berlin. Ζει στην Αθήνα.
Διηγήματά του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί σε διαγωνισμούς και αρκετά δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, ορισμένα δε εξ’ αυτών έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκδόσεις.
Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Πέτρο Συνοδινό, Νικόλα Γκίνη, Παναγιώτη Παυλάκη και Δημήτρη Βλαχάκη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Γραφή.