Το βιβλίο «Γράμματα από τη Σμύρνη» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, του συγγραφέα Θάνου Κονδύλη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, όπου με την πένα κατάφερε να μας μεταφέρει στην Ανατολή, το Κε, το Κορδελιό και την Πούντα.


Η γιαγιά Πελαγία Σαράφογλου, γεννημένη και μεγαλωμένη στη Σμύρνη, θα μας ταξιδέψει με την ιστορία της, όπως αυτή καταγράφηκε στα γράμματα που αντάλλαξε με τον αγαπημένο της Αλέξανδρο Καλλέργη και στις σκέψεις που εναπόθεσε στο ημερολόγιό της, μέσα από ένα οδοιπορικό της εγγονής της Πελαγίας Αντωνιάδη, που θα τολμήσει να ξεδιπλώσει, στα χώματα που πάτησε η γιαγιά της.
Έχοντας στα χέρια της, μια επιστολή της γιαγιάς της που την παρακαλεί να μεταβεί στη Σμύρνη και να περισώσει ένα πακέτο με γράμματα, κρυμμένα κάπου στο πάτωμα μιας εκκλησίας, θα έρθει αντιμέτωπη με έναν μαγικό κόσμο, με ανθρώπους που αγαπούσε η γιαγιά της, με συνταγές νόστιμων εδεσμάτων, με θεραπευτικά βότανα, με μυρωδιές που κατακλύζουν την ατμόσφαιρα και με περιγραφές που σε μεταφέρουν νοερά στη γεμάτη αίγλη Σμύρνη, μιας άλλης εποχής.


Η φίλη της Ισμήνη από το νοσοκομείο, την εποχή που εργάστηκε ως νοσηλεύτρια, ο ξάδερφος και βιαστής Θεμιστοκλής, η συμπονετική θεία Μαρία, η Ασλί, καρδιακή φίλη της στα πρώτα χρόνια της ζωής της, ο εθνικιστής Ερκάν, ο Μποράν αλλά και ο ερωτευμένος Οσμάν θα δώσουν τις δικές τους χροιές στην ιστορία, που άλλοτε θα μας προσφέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη και άλλοτε θα μας γεμίσουν πόνο, δάκρυα και απόγνωση.


Σφαγές αθώων, ξυλοδαρμοί, βιαιοπραγίες, Τούρκικα μάτια που στάζουν μίσος στις πληγές των Ελλήνων, ομαδικοί βιασμοί και σκοτωμοί, λεηλασίες, ανείπωτη θλίψη και ανελέητο πλιάτσικο, είναι το σκηνικό από την καταστροφή της Σμύρνης, το άλλοτε Παρίσι της Ανατολής που μια για πάντα χάθηκε στο χρόνο, μιας που ο πόλεμος καταστρέφει στο πέρασμά του χωρίς διακρίσεις, ότι βρεθεί στο διάβα του.


Ένα μωρό που γίνεται η σανίδα σωτηρίας της με τη ζωή της γιαγιάς Πελαγίας, τα λαχεία που βρέθηκαν απρόσμενα στο δρόμο της, ένα μαντρί, ο Κίτσος, ο Δημοσθένης και τα χρήματα που υπομονετικά περίμεναν σε λογαριασμό της Εθνικής θα τη βοηθήσουν να σταθεί ξανά στα πόδια της και να αναζητήσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον άνθρωπο που αγάπησε όσο τίποτα άλλο στη ζωή της.


Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις για την αγάπη;
Πόσα μπορείς να υπομένεις με αντάλλαγμα το άλλο σου μισό;
Πόσο εύκολα ξεχνάς να ανέμελα εφηβικά σου χρόνια;
Μπαίνουν σε λήθαργο οι όμορφες αναμνήσεις των νεανικών μας χρόνων;
Επιδιώκεις να ξεχάσεις τις φρικαλεότητες του άμαχου πληθυσμού που γίνεται αποδέκτης της βίας του πολέμου;
Μπορείς να μισήσεις τους αδερφικούς σου φίλους, επειδή κάποιοι πολιτικοί επέλεξαν να κηρύξουν διχόνοια ανάμεσά σας;
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Θάνου Κονδύλη, επέλεξα την παρακάτω:
…ο χρόνος γενικά στρογγυλεύει τις γωνίες των γεγονότων και τα κάνει πιο αποδεκτά – στο μυαλό μας τουλάχιστον…


Ένα αρκετά καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα όπου μέσα από την πολυτάραχη ιστορία της Πελαγίας και των οικείων της και τις ιστορικές γνώσεις που θα αποκομίσουμε, θα μάθουμε ότι ο έρωτας δεν έχει ούτε όρια, ούτε φραγμούς.


Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή.
Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.