Η Ιλιάδα Καλαμαρά, ένα μικρό βιογραφικό της υπάρχει στο τέλος του άρθρου, δημιούργησε ένα βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους και όχι μόνο, με πρωταγωνιστές την περίφημη γάτα Περσεφόνη, τον χαρισματικό ποντικό Ρούντι, τον μικρούλη γιο του Τότο, το εξωτικό πουλί Πρόσπερο και τον καλοκάγαθο μεσιέ Ανρί Οτέιγ.


Στο Λονδίνο, σε ένα γραφικό παλαιοπωλείο μιας άλλης εποχής, με το όνομα Ναφθαλίνη, ο μεσιέ Ανρί θα δεχτεί να φιλοξενήσει μια γάτα ανακαλύπτοντας σταδιακά ότι διαθέτει ανθρώπινες ιδιότητες, την Περσεφόνη. Η γάτα περπατά στα δυο της πόδια, ντύνεται και στολίζεται σαν καλλονή, μιλάει με ανθρώπινη φωνή, της αρέσει το διάβασμα και διαθέτει ένα τρομερό χάρισμα χωρίς αρχικά να το γνωρίζει, έχει μαγικές ικανότητες και βλέπει πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν!
Βοηθά τον μεσιέ Ανρί στο παλαιοπωλείο με επιτυχία, συγκατοικεί απρόσμενα με τον Ρούντι και τον Τότο παρόλα τα όσα γνωρίζουμε γενικά για τα ποντίκια και τις γάτες και στο δρόμο της εμφανίζεται απρόσμενα το μαγικό πουλί που θα την μυήσει στην τέχνη της μαγείας, όπου η ίδια διαθέτει χωρίς καν να το φαντάζεται, όπου διαλέγοντας ένα αντικείμενο από τα τόσα του όμορφου μαγαζιού που την φιλοξενεί, έρχονται μπροστά στα μάτια της ιστορίες μαγικές, παρελθοντικές, ξεχασμένες και υπομονετικά κρυμμένες.


Όμως μια διαβολική μάγισσα με βοηθό της έναν κακό σκορπιό που μεταμορφώνεται, ζωντανεύει και σκορπά το θάνατο, θα εισβάλλει στις ζωές τους και θα τους αναστατώσει, θα τους παγιδέψει, θα τους φοβερίσει, έως ότου ενώσουν τις δυνάμεις τους και πολεμήσουν ενάντια στο κακό.
Πνεύματα, αποκωδικοποιημένα μηνύματα, καταπακτές, ιστορίες από το μακρινό παρελθόν, ένα ζευγάρι που σχετίζεται με την Ελλάδα, τρεις παλιοί φίλοι που τελικά έγιναν εχθροί, λίγος φόβος και αρκετή αγωνία, σασπένς και προβληματισμοί θα μας κρατήσουν συντροφιά και μαζί με τους ήρωες θα αναζητήσουμε τις λύσεις στους γρίφους και την εξάρθρωση μιας σπείρας που από χρόνια πολλά, καλά κρατεί.
Τι λέτε, θα νικήσει το καλό, ενάντια στο κακό;
Θα παραμείνουν δεμένοι οι φίλοι μας;
Θα δεχτούν να σώσουν ο ένας τον άλλον;
Θα τους παρασύρει η δημοσιότητα να κάνουν παράτολμες κινήσεις;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο ναφθαλίνη, επέλεξα την παρακάτω:
…περίεργο πράγμα ο χρόνος, σαν ένας ιδιόρρυθμος φίλος που άλλοτε τα πας καλά μαζί του, ενώ άλλοτε δεν τον αντέχεις…

Η Ιλιάδα Καλαμαρά γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, εικονογράφηση, κόμικ και σκηνοθεσία στη σχολή Ορνεράκη. Αρχικά ασχολήθηκε με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων ενώ στη συνέχεια με τη συγγραφή και την αφήγηση παραμυθιών. Η ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ είναι το πρώτο της έργο που απευθύνεται και σε ενήλικες.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.