Ο Μπιλ Χόφμαν είναι πιλότος πολλά χρόνια στην αεροπορική εταιρεία Κόσταλ των Η.Π.Α.. Είναι πιλότος σε ένα Airbus A320 της Κόσταλ και εκτελεί το δρομολόγιο στην απευθείας πτήση Λος Άντζελες προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης Τζον Φ.Κένεντι. Συγκυβερνήτης του είναι ο Μπεν Μάιρο και οι αεροσυνοδοί είναι η Τζο, ο Μάικλ (Αρχηγός) και η Κέλι. Οι επιβάτες είναι 144. H πτήση είναι η 416.
Ο Μπιλ έχει μια ευτυχισμένη οικογένεια: την γυναίκα του Κάρι, τον δεκάχρονο γιο του Σκοτ και την μικρή Ελίζ.
Στην πτήση αυτή όταν βρίσκεται στα 35.000 πόδια, δέχεται ένα τηλεφώνημα από το σπίτι του και βλέπει στην οθόνη του λάπτοπ την γυναίκα του τυλιγμένη με ένα γιλέκο που είχε παντού τσέπες και καλώδια. Είναι ένα γιλέκο με εκρηκτικά…


Η γυναίκα του και ο γιος του είναι φιμωμένοι με δεμένα χέρια και η μικρή Ελίζ κλαίει. Δίπλα τους κάθεται ένας μασκοφόρος άντρας που έχει στα χέρια του ένα ασύρματο πυροκροτητή και φοράει και αυτός ένα γιλέκο με εκρηκτικά. Λέει στον Μπιλ ότι «λέγεται Σαμ (Σαμάν Χανί) και ότι από την εικόνα που είδε έχει καταλάβει τα αυτονόητα. Άκου τώρα και τα υπόλοιπα. Ρίχνεις το αεροπλάνο ή σκοτώνω την οικογένειά σου. Αν μιλήσεις σε κανέναν η οικογένειά σου πεθαίνει».
Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η οικογένειά του είναι να ακολουθήσει ο πιλότος τις εντολές και να ρίξει το αεροπλάνο.
Ο Μπιλ απαντά αμέσως: «Δεν θα ρίξω το αεροπλάνο και δεν θα σκοτώσεις την οικογένειά μου». «Λάθος» του λέει ο Σαμ «Ένα από τα δύο θα συμβεί. Εσύ θα διαλέξεις ποιο».


Ο Μπιλ ισχυρίζεται ότι ο συγκυβερνήτης Μπεν δεν θα τον αφήσει να ρίξει το αεροπλάνο. Ο Σαμ του λέει «πως θα τον σκοτώσει όπως θα σκοτώσει και τους υπόλοιπους. Θα ρίξεις το αεροπλάνο. Όμως αυτός ίσως προσπαθήσει να σε εμποδίσει. Γι΄αυτό και στο σακίδιό σου υπάρχει ένα μπουκάλι με λευκή σκόνη. Στο τελευταίο σας διάλειμμα για τουαλέτα πριν την προσγείωση θα ρίξεις την σκόνη στον καφέ ή στο τσάι του. Μόλις πεθάνει ο Μπεν, θα φορέσεις την μάσκα οξυγόνου σου, θα πάρεις ένα μεταλλικό κάνιστρο που βρίσκεται στην διπλανή θήκη, θα το ανακινήσεις, γιατί περιέχει ένα τοξικό αέριο, θα ανοίξεις την πόρτα του πιλοτηρίου, θα βγάλεις το καπάκι του δοχείου, θα το πετάξεις στην καμπίνα των επιβατών θα κλείσεις την πόρτα, θα ρίξεις το αεροπλάνο και ΤΕΛΟΣ».


Ο Μπιλ τον ρωτάει πού θα ρίξει το αεροπλάνο. Μην ανησυχείς για τον στόχο, του λέει ο Σαμ, απλά κάποια στιγμή το αεροπλάνο θα βγει από την πορεία του και θα πας στην Ουάσινγκτον. Ο Μπιλ κατάλαβε ότι ο στόχος μάλλον θα είναι ο Λευκός Οίκος ή το Καπιτώλιο…
-Τι ζητάς; Τι θέλεις; ρωτάει ο Μπιλ.
Ο άντρας γέλασε. «Δεν θέλω τίποτα. Δεν θέλω χρήματα. Δεν θέλω την απελευθέρωση κάποιου κρατούμενου. Δεν θέλω πολιτικό άσυλο. Δεν πρόκειται για αεροπειρατεία και ούτε πρόκειται για τζιχάντ και τέτοιες μαλακίες με εβδομήντα δύο παρθένες να περιμένουν στον Παράδεισο».
-Γιατί; Γιατί το κάνεις αυτό;
-Όταν σκοτωθούν οι 149 ψυχές της πτήσης 416 του αεροπλάνου θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ξεχωριστοί. Ότι θα πεθάνετε κι εσείς. Και στις τελευταίες σας φρικτές στιγμές, θα θυμηθείτε ότι χιλιάδες αθώοι Κούρδοι, άντρες , γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από εσάς, με αντίστοιχα βασανιστικούς θανάτους εξαιτίας σας. Εξαιτίας της άγνοιάς σας. Της αδιαφορίας σας. Της απροθυμίας σας να μπείτε στον κόπο να νοιαστείτε. Κι έτσι τώρα εσείς κι εγώ θα πληρώσουμε».


-Σε ενημερώνω ότι έχουμε και εναλλακτικό σχέδιο. Κάποιος δικός μας βρίσκεται στην πτήση 416 και παρακολουθεί τα πάντα.
Η αεροσυνοδός Τζο, αφού ενημερωθεί κρυφά από τον πιλότο για την κατάσταση, θα ειδοποιήσει έναν ανιψιό της στο FBI, τον πράκτορα Θίο Μπάλντγουιν. Αυτός θα ενημερώσει την υποδιευθύντριά του Μισέλ Λιου, τι συμβαίνει στην πτήση 416 της Κόσταλ, ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ουάσινγκτον και να στείλει μια ομάδα διάσωσης ομήρων σε μια γειτονιά στα προάστια του Λος Άντζελες.
Μια μοίρα είναι ίδια για όλους κι αυτό, είναι τόσο λάθος όσο οτιδήποτε συμβαίνει σε ετούτο τον κόσμο ,δηλαδή όλοι πεθαίνουν. Και δεν είναι δίκαιο.
Τι θα επιλέξει ο πιλότος οικογένεια ή αεροπλάνο;
Οι πράξεις του πιλότου έχουν συνέπειες;
Θα απογοητεύσει ο πιλότος την οικογένειά του, το πλήρωμα, τους επιβάτες;
Ο αληθινός στόχος είναι η Ουάσινγκτον;
Πού βοηθήσανε τα σήματα Μορς;
Ποιο είναι το στρατιωτικό δευτερεύον πρωτόκολλο;
Ποιο είναι το θαύμα στον ποταμό Χάντσον;
Ποια βοήθεια θα προσφέρει το πλήρωμα;
Θα καταρριφθεί ένα επιβατικό αεροσκάφος γεμάτο αθώους πολίτες;
Ο Μπιλ, ο πιλότος είναι άνθρωπος του καθήκοντος;
Θα χαθούν εκατό σαράντα εννέα ψυχές;
Καλή πτήση!


Θεμέλιο αυτής ιστορίας αποτελεί ο σεβασμός της συγγραφέως -αεροσυνοδού Τ.Τ.Νιούμαν προς τα εγγενή καθήκοντα των ανθρώπων της αεροπλοΐας, πιλότων και αεροσυνοδών, που οδηγούν με ασφάλεια εκατομμύρια ανθρώπους στους προορισμούς τους καθημερινά.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται με αμεσότητα, εντιμότητα, προσγειωμένη σκέψη και κρυστάλλινα ξεκάθαρο στόχο το στοιχείο της ανθρώπινης αλληλεγγύης και της ανθρώπινης ζωής.
Ένα συναρπαστικό και τέλειο θρίλερ. Με αμείωτη ένταση, σου μένει αξέχαστο.
Είναι το καλύτερο θρίλερ που έχω διαβάσει εδώ και χρόνια.
Ένα σπουδαίο βιβλίο!


Η Τ.Τ.Νιούμαν, πρώην βιβλιοπώλης, που έγινε αεροσυνοδός, εργάστηκε στις εταιρείες Virgin America και Alaska Airlines από το 2011 έως το 2021. Έγραψε την «Πτώση» κατά τη διάρκεια πολλών πτήσεων όταν οι επιβάτες κοιμούνταν. Ζει στο Φοίνιξ της Αριζόνα.