Συγγραφέας του βιβλίου «Κρύο δέρμα» – Εκδόσεις «Bell»

Να, λοιπόν, που μία τριλογία με την αντισυμβατική Στέλλα Άνταμς που εμπνεύστηκε η Κική Τσιλιγγερίδου έφθασε στο τέλος της. Όσοι αγαπούν την περιπέτεια και την αδρεναλίνη στο κόκκινο, είδαν την ατρόμητη αστυνομικό να μεταμορφώνεται και να γίνεται κάτι σπουδαίο, αφού πρώτα κατάφερε με το γνωστό «Κρύο δέρμα» της να επιβιώσει, όχι μόνο από τον «Βυθισμένο ουρανό» αλλά και την «Πύρινη κόλαση». Απέναντί της αυτή τη φορά, ένας τρομοκράτης με σαδιστικό μυαλό και παράξενο παρουσιαστικό, που έρχεται στην Αθήνα με σκοπό να τη διαλύσει. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, αυτή τη φορά θα δούμε σε ποιο σημείο μπορεί να φθάσει η ηρωίδα της για να αποδείξει την αγάπη της σ’ εκείνους που αγαπάει.

Το «Κρύο δέρμα» είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας με πρωταγωνίστρια τη Στέλλα Άνταμς. Αν λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά που έχουν γραφτεί για την ηρωίδα σας αλλά και τον τρόπο που δομήσατε αυτόν τον πολύπλοκο χαρακτήρα αισθάνεστε πως κερδίσατε τελικά το στοίχημα με τον εαυτό σας;
Νομίζω πως δεν έχει σχέση το πώς αισθάνομαι εγώ, αλλά οι αναγνώστες – οι αναγνώστες όλης της Τριλογίας. Πάντως, αν κρίνω από όσα μού λένε κατά καιρούς, ναι. Γιατί πράγματι μπήκε ένα στοίχημα εδώ: η Στέλλα Άνταμς έπρεπε να είναι όσο πιο ρεαλιστική ήταν δυνατόν να είναι, και ταυτόχρονα όσο πιο… Στέλλα Άνταμς.

Άλλαξε κάτι στο χαρακτήρα της ηρωίδας σας από το πρώτο μέρος «Βυθισμένος ουρανός» μέχρι το «Κρύο δέρμα» και αφού προηγήθηκε η «Πύρινη κόλαση»;
Ναι, η Στέλλα Άνταμς αλλάζει διαρκώς. Είναι πάντα η ίδια τρελή ηρωίδα, μια αστυνόμος που δεν μοιάζει ακριβώς με αστυνόμο, αλλά ναι: αλλάζει. Γιατί αλλάζουν και τα πάντα γύρω της. Αυτό ήταν το #1 στοιχείο που είχα στο μυαλό μου εξαρχής. Μια γυναίκα που εξελίσσεται, μια γυναίκα που δεν μένει στατική. Και που μεταμορφώνεται λίγο-λίγο, για να γίνει κάτι πολύ σπουδαίο. Έτσι δεν συμβαίνει με όλες μας;

«Έφτασε η ώρα να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της…». Είναι η πρώτη γεύση αυτού που θα ακολουθήσει στις εσωτερικές σελίδες η αρχή του οπισθόφυλλού σας και θέλουμε να γίνουμε μέρος αυτού του… εφιάλτη.
Πράγματι, η Στέλλα Άνταμς έχει μια Νέμεση από το παρελθόν της, που την ακολουθεί και στους δύο πρώτους τόμους. Εδώ όμως, στο τρίτο βιβλίο, ο εφιάλτης της παίρνει πια σάρκα και οστά. Τα βιβλία είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, και κανείς δεν χρειάζεται να έχει διαβάσει τα δύο πρώτα μυθιστορήματα για να καταλάβει τι γίνεται εδώ. Γιατί θα το δει, και θα το νιώσει – και όλα θα εξηγηθούν. Ο Καρίμ, ο τρομοκράτης αυτός με το παράξενο παρουσιαστικό και το σαδιστικό μυαλό, έρχεται πια στην Αθήνα – με σκοπό να διαλύσει τη Στέλλα Άνταμς και, μαζί, ό,τι αγαπάει. Ένας πραγματικός εφιάλτης, στ’ αλήθεια.

«…ένας σαδιστικός εκδικητής χωρίς πρόσωπο αναλαμβάνει να απονείμει τις πιο απάνθρωπες ποινές σε όσους ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη». Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να είμαι με το μέρος του εκδικητή όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι άνθρωποι που δεν πρέπει. Άραγε θέλετε οι αναγνώστες να δούμε με «συμπάθεια» τον «κακό» της ιστορίας σας;
Ναι, φυσικά. Αλλά, από την άλλη, δεν θέλω καθόλου να νομίζει κανείς ότι είμαι και… προσωπικά υπέρ της αυτοδικίας. Προς Θεού, όχι. Όμως η Στέλλα Άνταμς είναι. Αλλά η Στέλλα Άνταμς είναι η ηρωίδα μίας σειράς μυθιστορημάτων, δεν είμαι εγώ. Παρ’ όλα αυτά, φυσικά και τη βλέπουμε με συμπάθεια, ακόμη και όταν κάνει αδιανόητα πράγματα στους κακούς που πέφτουν στο διάβα της, ή σε όσους κυνηγά για να απονείμει δικαιοσύνη, όπως τέλος πάντως την αντιλαμβάνεται η ίδια. Είναι μία vigilante.

Η ηρωίδα σας θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της: πόσο από τον εαυτό της θα θυσίαζε με τα ίδια της τα χέρια για να φέρει πίσω εκείνους που αγαπά; Για πολλούς από εμάς η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονόητη: τα πάντα. Για κείνη;
Για εκείνη είναι κάτι πολύ χειροπιαστό. Οι αναγνώστες θα καταλάβουν… Είναι κάτι που με απασχολούσε από την αρχή: πόσο «καλή» είναι, πόσο δοτική, πόσο πραγματικά μπορεί να αγαπήσει. Και σε τι σημείο θα έφτανε εντέλει για να αποδείξει αυτή την αγάπη της. Δεν γράφτηκαν εύκολα οι σελίδες της θυσίας της, σας βεβαιώ.

Θα αντιμετωπίσει το δίλημμα αυτό όταν στη ζωή της μπει ένας άντρας με γκρίζο παρελθόν. Πόσο γκρίζο;
Πολύ. Αλλά αυτή είναι μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ακόμη. Το σύμπαν της Στέλλας Άνταμς είναι μεγάλο, και όλοι οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν πολλά να πουν.

Ως συγγραφέας μιας τριλογίας που συζητήθηκε, βλέπετε να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο γραφής σας στα χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ των εκδόσεων;
Είμαι ταυτόχρονα πιο σίγουρη και πιο αβέβαιη σήμερα. Νομίζω δηλαδή πιο ώριμη.

Η ηρωίδα σας πριν λίγες μέρες βρέθηκε στον τόπο που ζει, κινείται και κυνηγάει την ανομία. Στην Αθήνα και μάλιστα στο Ζάππειο. Πώς αντιμετώπισε όσους θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά τη συγγραφέα που την εμπνεύστηκε;
Κοιτάξτε, η Στέλλα Άνταμς είναι πραγματικά τρελή, και, σε αντίθεση με εμένα, δεν της αρέσει η πολυκοσμία, δεν αγαπά τις αγκαλιές και τις χειραψίες, και σίγουρα όχι τα signings. Οπότε το Ζάππειο και η απίθανη έκθεση εκεί δεν είναι το αγαπημένο της μέρος. Όμως εγώ το απήλαυσα, πέρασα τέλεια, υπέγραψα πολλά βιβλία, είδα φίλους και αγνώστους, γελάσαμε, κουβεντιάσαμε, βγήκαμε φωτογραφίες – ήταν αξέχαστα. Δύο σχεδόν χρόνια χωρίς παρουσιάσεις και χωρίς φυσική παρουσία ήταν πάρα-πάρα πολλά. Ας φροντίσουμε όλοι να μη μας ξανατύχει κάτι τέτοιο. Ας εμβολιαστούμε όλοι, και ας προσέχουμε!

Η Στέλλα Άνταμς είναι, πια, μία από εμάς, έχετε πει. Άραγε αυτό εισπράττουν και οι αναγνώστες σας;
Οι αναγνώστριες σίγουρα. Αλλά πιστεύω και οι άντρες που τη διαβάζουν και που την αγαπούν.

Μια τριλογία ολοκληρώθηκε μάλλον ιδανικά για σας. Και αναρωτιέμαι πώς θα είναι η ζωή σας χωρίς τη Στέλλα Άνταμς…
Τον καιρό αυτό, που ζω καθημερινά με μία παρέα από άλλες γυναίκες-ηρωίδες, για τις οποίες θα μάθουμε περισσότερα τον Ιούνιο του 2022, δεν είναι παρά μια μαύρη και κόκκινη κηλίδα στο μυαλό μου. Κάτι που μένει εκεί, σιωπηλό… αλλά και γεμάτο ζωή μέσα του.

Μήπως να το ξανασκεφτόσασταν και να δίνατε μια ακόμη ευκαιρία στην αντισυμβατική ηρωίδα που μας κάνατε να αγαπήσουμε; Γιατί ξέρετε και σε μας θα λείψουν οι περιπέτειές της.
Νομίζω ότι τον πρώτο λόγο εδώ τον έχει η ίδια η Στέλλα Άνταμς. Που δεν μπορεί παρά να ξαναέρθει κάποια στιγμή. Αλλαγμένη, και περισσότερο δυνατή και ευάλωτη μαζί. Πολύ περισσότερο Στέλλα Άνταμς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ενώ η Αθήνα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στο πέπλο της πρωτοφανούς παγωνιάς που την έχει καλύψει από άκρη σ’ άκρη, ένας σαδιστικός εκδικητής χωρίς πρόσωπο αναλαμβάνει να απονείμει τις πιο απάνθρωπες ποινές σε όσους ξεφεύγουν από τη δικαιοσύνη.
Την ίδια στιγμή, η εν ψυχρώ εκτέλεση ενός ξένου άντρα στην Αχαρνών θα αφήσει ένα αθώο παιδί τραυματισμένο και τρομοκρατημένο, ολομόναχο σε μια άγνωστη, αφιλόξενη, άγρια πόλη – και ευάλωτο σε όλους αυτούς που θα το αναζητούν για να το κάνουν να σωπάσει μια για πάντα.
Όμως εκείνο που περισσότερο από καθετί θα κάνει την καρδιά τής αστυνόμου Στέλλας Άνταμς να τρέμει από τη φρίκη είναι η εμφάνιση, με σάρκα και οστά αυτή τη φορά, του μεγαλύτερου εφιάλτη της, ενός εφιάλτη που πια είναι εδώ, στην ίδια της την πόλη, και ζητά επίμονα αίμα, πόνο και εκδίκηση…
Σε μία ανελέητη κούρσα με τον χρόνο, με μόνο της σύμμαχο απέναντι στους γρίφους και τα ερωτηματικά έναν άντρα με γκρίζο παρελθόν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο δίλημμα της ζωής της: πόσο από τον εαυτό της θα θυσίαζε με τα ίδια της τα χέρια για να φέρει πίσω εκείνους που αγαπά;
Και πόσο μπορεί να πονάει κάτι τέτοιο;
Η τρίτη περιπέτεια της πιο μοντέρνας, αντισυμβατικής και ξεχωριστής εκπροσώπου της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό σας.

Βιογραφικό
Η Κική Τσιλιγγερίδου γεννήθηκε στην Τσεχία και πήγε σε σχολείο του Σταυρού του δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης. Όταν η οικογένειά της επέστρεψε στην Ελλάδα, σπούδασε ΜΜΕ στο ΑΠΘ και δούλεψε ως δημοσιογράφος επί σχεδόν μία εικοσαετία σε πολλά Μέσα της πόλης, και όχι μόνο. Εργάζεται επί πολλά χρόνια στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ως ρεπόρτερ, παρουσιάστρια ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών.