«Η ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ» του ΜΗΝΑ ΤΣΑΜΠΑΝΗ κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2017 από τις Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ με ένα αληθινά παραμυθένιο εξώφυλλο.
«Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι είδος με δική του μορφή και δικά του σύμβολα. Ο όρος «φανταστικό» που τη διαχωρίζει από τα άλλα είδη, αναφέρεται συνήθως σε φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί, δεν συμβαίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα.» Σε αυτήν την κατηγορία κυρίως και όχι μόνο, θα μπορούσαμε να εντάξουμε το έργο του Μηνά Τσαμπάνη. Μια κατηγορία λογοτεχνίας που τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας άρχισε να αναπτύσσεται από ελάχιστους συγγραφείς, να γίνεται ευρέως γνωστή και να αποκτά νέους αναγνώστες.

«Η ΘΛΙΜΜΕΝΗ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ». Η ξεχωριστή ιστορία μιας αέναης αγάπης στην πορεία των αιώνων και στο σήμερα. Διαβάζουμε την περίληψη του έργου και τα ερωτήματα που δημιουργούνται και τα οποία θα απαντηθούν όλα με την ανάγνωση του βιβλίου…
«O Χριστόφορος και η Ελπίδα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι, βγαίνουν μια νύχτα για να γιορτάσουν την απόλυση εκείνου από το στρατό και την ορκωμοσία εκείνης ως νοσηλεύτριας. Στο γυρισμό, τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους σε ένα φοβερό αυτοκινητικό ατύχημα. Ο θάνατος τους είναι σχεδόν σίγουρος όταν ξαφνικά, από το πουθενά εμφανίζεται η Νηρηίδα, μια λευκοντυμένη, πανέμορφη, ξανθιά κοπέλα με μάτια στο χρώμα της θάλασσας και σώζει τη ζωή τους.


  

Ποια είναι η Νηρηίδα; Γιατί το ενδιαφέρον της εστιάζεται στην ευτυχία του Χριστόφορου; Ποιος είναι ο αινιγματικός Μαριήλ που την ακολουθεί και την στοιχειώνει στο κάθε της βήμα; Ποια είναι τα Τρία Θαύματα;
Αυτή είναι μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται από το μακρινό παρελθόν της Ελλάδας ολοκληρώνεται τραγικά στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία ποτισμένη με αίμα που θα ραγίσει καρδιές.»

(Από την σελίδα των εκδόσεων Ανάτυπο)


Έτσι ξεκινά η ιστορία. Στο σήμερα και στην Ελλάδα που ο Χριστόφορος και η Ελπίδα γιορτάζουν, ο μεν την απόλυση του από τον στρατό και η δε την ορκωμοσία της ως νοσηλεύτρια. Κατά την επιστροφή τους εκείνη την ημέρα ένα τραγικό τροχαίο παραλίγο να στοιχίσει την ζωή τους. Παραλίγο, γιατί η εμφάνιση και η παρουσία μιας υπέροχης κοπέλας ντυμένης στα λευκά θα αλλάξει τα δεδομένα, την κατάσταση τους και την ζωή τους ολόκληρη.
Ένα φανταστικό και συνάμα ρομαντικό μυθιστόρημα. Μια γλυκόπικρη ιστορία. Κεντρική ιδέα του έργου η πραγματική αγάπη. Η αέναη αγάπη και το πώς μπορεί κάποιος να αγαπά αληθινά με το όποιο τίμημα. Και ακριβώς αυτό μας δείχνει η κεντρική ηρωίδα του έργου, η Νηρηίδα.
«… Η αγάπη μου για σένα, θα μείνει αθάνατη…»
Το πολυεπίπεδο αυτό έργο διαδραματίζεται σε δύο χρόνους, κινείται σε δύο βασικά επίπεδα. Στη σύγχρονη Ελλάδα του σήμερα και στο μακρινό παρελθόν, στα χρόνια της χαμένης Ατλαντίδας. Έντονο το στοιχείο της θάλασσας και του ήλιου. Θεοί της μυθολογίας, Βασίλεια και μυθικά πρόσωπα, Νηρηίδες και παράξενες οντότητες μπλέκονται με μυθιστορηματική πλοκή. Ένας άρτια δομημένος συγκερασμός πραγματικότητας και φαντασίας μέσω αρχαιοελληνικών μύθων, σύγχρονης ζωής και μυθολογίας, πραγματικού και παραμυθιού. Αυτό είναι που πετυχαίνει άριστα ο συγγραφέας στην Θλιμμένη Πριγκίπισσα των ωκεανών.
Ήρωες καλοδουλεμένοι. Ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει τη διαφορετική αφηγηματική φωνή και δυναμική του καθενός. Η φύση του καλού και του κακού. Οι σκοτεινές δυνάμεις και η προσωποποίηση της καλοσύνης. Θα μαγέψει η καλοσύνη της Νηρηίδας, μα η πολυπλοκότητα της επιβλητικής παρουσίας του Μαριήλ είναι αυτή που συναρπάζει στο έργο. Ο κακός. Αυτός που θα προσπαθήσει να ανατρέψει σχέσεις και ισορροπίες. Ο κακός που όμως αγαπά απεριόριστα και για πάντα. Ο Μαριήλ που συγκλονίζει .
«… Άπλωσε τα χέρια της και αγκάλιασε το νεκρό του σώμα. Δεν την ενδιέφερε που το αίμα του λέκιαζε με κόκκινο το λευκό της φόρεμα. Τα δάκρυα της, ελεύθερα από κάθε δεσμό, από ένα ήρεμο ποταμάκι άρχισαν να μεταμορφώνονται σε έναν ανεξέλεγκτο χείμαρρο. Τα χείλια της άρχισαν να προφέρουν λέξεις. Τραγουδούσε έναν ύμνο, ένα μοιρολόι…»
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο φαντασίας, προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα, με έντονες περιγραφές, πλούσιους διαλόγους, κυρίως γραμμένο με γρήγορη ροή έως το συγκλονιστικό τέλος, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γραφή απλή αλλά αρκετά μεστή και γλαφυρή. Να αναφέρουμε ότι είναι φανερή η επιστημονική ιδιότητα του συγγραφέα χωρίς να είναι επιδεικτική. Όπως φανερή είναι και η έρευνα του σχετικά με τα μυθικά πλάσματα. Ένα έργο μέσα από το οποίο περνούν μηνύματα και γνώσεις. Με κυρίαρχα την αγάπη, το μίσος, την συγχώρηση την τιμωρία, την ελπίδα, την θυσία και άλλα που θα απομονώσει ο αναγνώστης κατά τη ανάγνωση του βιβλίου. Η λογοτεχνία του φανταστικού βρήκε ακόμη έναν εκπρόσωπο της στην Ελλάδα, τον πολλά υποσχόμενο συγγραφέα Μηνά Τσαμπάνη.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανάτυπο, το νέο βιβλίο του Μηνά Τσαμπάνη με τίτλο «Ο κόκκινος μαχητής της Γης», έργο που επίσης ανήκει στην κατηγορία Λογοτεχνίας του φανταστικού.