Η Δήμητρα Ιωάννου μάς συστήθηκε το 2013 όταν εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο. Τον περασμένο Νοέμβριο εκδόθηκε το έκτο κατά σειρά βιβλίο της με τίτλο «Νυχτερινή Αφροδίτη» και πάλι από την εκδοτική της οικογένεια, τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Ένα ρομαντικό μυθιστόρημα μυστηρίου γεμάτο εικόνες από τις Σπέτσες, όπου και διαδραματίζεται κυρίως το έργο, μα και την Αθήνα της δεκαετίας του ΄70. Αυτή τη φορά, η συγγραφέας επέλεξε άντρα πρωταγωνιστή στο έργο της. Ο Μιχαήλ Μπόκαρης διάσημος ζωγράφος και η «Νυχτερινή Αφροδίτη» του, ένας θρυλικός πίνακας μεγάλης αξίας. Νύχτα των γενεθλίων του Μιχαήλ Μπόκαρη. Κλείνει τα 57 του χρόνια. Και ο Πίνακας εξαφανίζεται από το Αρχοντικό. Εκείνη τη νύχτα εκτός από τα μέλη της οικογένειας, στο Αρχοντικό βρίσκονται 5 σημαντικές γυναίκες. Κάποιες έχουν προσκληθεί από τον αδελφό του Μιχαήλ. Δύο αδέλφια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Με αφορμή την εξαφάνιση του πίνακα και με φλας μπακ γνωρίζουμε τόσο την ιστορία της δημιουργίας του πίνακα, όσο και την πορεία του καταξιωμένου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη στη ζωή και στην τέχνη. Την πορεία του ως καλλιτέχνης, την πορεία του ως άνθρωπος και ως άντρας αφού κάποιες μεγάλες σχέσεις στιγμάτισαν την ζωή του. Ο έρωτας, η ζήλεια, οι μηχανορραφίες, οι πόθοι και τα πάθη υπάρχουν στην πολυτάραχη ζωή του ήρωα. Και μυστικά. Μυστικά που στοιχειώνουν. Με μεγαλύτερο από όλα τη δημιουργία της «Νυχτερινής Αφροδίτης». Μυστικά που αναστατώνουν και αλλάζουν ζωές. Αγάπη αληθινή και αγάπη αλαζονική. Πάθη και ίντριγκες, πληγωμένος εγωισμός εκδίκηση, οι ενοχές, οι πόθοι και η πραγματικότητα, η συγχώρεση. Η δυνατή αγάπη και η απώλεια. Οι σχέσεις των ανθρώπων. Οι πολύπλοκες και τόσο ευαίσθητες. Μα και η πραγματοποίηση των ονείρων και η επιμονή στο όνειρο για την αναγνώριση και τη δόξα για την ίδια την Τέχνη της ζωγραφικής. Την τέχνη των χρωμάτων.

Το χτες και το σήμερα σε δύο αφηγηματικούς χρόνους. Σε δύο πόλεις που και οι δυο παρουσιάζονται από τη συγγραφέα με εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό. Στο χθες όπου ο αναγνώστης γνωρίζει τα στοιχεία εκείνα που θα τον κάνουν να κατανοήσει το σήμερα. Και στο σήμερα που καλύπτει κυρίως το δεύτερο μέρος του βιβλίου με μια αστυνομική χροιά και είναι η προσπάθεια ανεύρεσης του Πίνακα που εκλάπη. Ποιος το έκανε και γιατί; Ποιες πραγματικά είναι οι γυναίκες που βρίσκονται εκείνη την νύχτα στο αρχοντικό; Άραγε θα βρεθεί ο πίνακας; Θα επιστρέψει στον Μιχαήλ Μπόκαρη;
«…Ατενίζοντας τριγύρω, απόθεσε επιφυλακτικά τη ματιά του στο σημείο που ο ανέφελος ουρανός άγγιζε τη γαλανή κυρά. Αιώνια ερωτευμένος μαζί της, είχε στείλει απόψε την Πανσέληνο για να την καλοπιάσει, κι εκείνη, υπακούοντας στις προσταγές του, τη στόλιζε με διαμαντικά και χάραζε στα σπλάχνα της ένα ονειρικό μονοπάτι φωτός…»
Η συγγραφέας με απλή και κάποιες φορές λυρική γλώσσα με παρομοιώσεις και μεταφορές, δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα ολοκληρωμένο και σχετικά ρομαντικό έργο. Ένα κοινωνικό έργο με πλοκή και σύνθετους χαρακτήρες με ποιο τραγικό τον κεντρικό ήρωα αλλά και την περιθωριοποιημένη και παράξενη Μαριώ. Ένα ταξίδι στο νησί των Σπετσών, στην τέχνη της ζωγραφικής, στην αγάπη.

  

« “Άκουσέ με καλά και θα σ’ το πω έξω από τα δόντια. Σ’ αγάπησα πολύ, έστω κι αν εσύ με πρόδωσες και εξαφανίστηκες. Όμως, αν είσαι ανακατεμένη στην κλοπή, μη νομίζεις πως θα μου γλιτώσεις!”
Μια απρόσμενη στροφή της μοίρας φέρνει τη Μαλένα στο αρχοντικό του διάσημου ζωγράφου Μιχαήλ Μπόκαρη, ακριβώς τη νύχτα όπου η Νυχτερινή Αφροδίτη, ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του εικοστού αιώνα, κάνει φτερά. Το παρελθόν ζωντανεύει κι ο έρωτας εμφανίζεται ξανά μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας, πληγωμένος και γεμάτος θυμό.
Άλλες τέσσερις γυναίκες έχουν λάβει την ίδια πρόσκληση από τον ζωγράφο. Ποιες από αυτές είναι οι Ερινύες του παρελθόντος και ποια είναι στην πραγματικότητα η δική του Αφροδίτη; Θα συνειδητοποιήσει τελικά η υφήλιος τις αλήθειες που έχουν αποτυπωθεί στον καμβά; Θα μαθευτεί η αλήθεια;
Η μεγαλειώδης διαδρομή ενός θρύλου από το χθες στο σήμερα και από τις γραφικές Σπέτσες και την Αθήνα του ’70 στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου.
Ένα ταλέντο που συνταράσσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας έρωτας-φωτιά που καίει δυο καρδιές. Μια ζωή μέσα στα φώτα και στα χρώματα κι ένας πίνακας κρυμμένος βαθιά στα σκοτάδια, που αγωνιά να αποκαλύψει τα μυστικά του.»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)