Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Αν με ξεχάσεις
Θέλω να ξέρεις
κάτι.
Ξέρεις πως είναι αυτό:
αν κοιτάζω στο κρυστάλλινο φεγγάρι, στο κόκκινο κλαδί
του αργού φθινοπώρου στο παράθυρό μου,
αν αγγίζω
κοντά στη φωτιά
την ανεπαίσθητη στάχτη
ή το ρυτιδιασμένο κορμί του ξύλου,
όλα με φέρνουν σε σένα,
σαν όλα αυτά που υπάρχουν
αρώματα, φώτα, μέταλλα,
να ήταν μικρά καραβάκια που πλέουν
προς εκείνα τα δικά σου νησιά που με περιμένουν.
Όμως, αν λίγο λίγο σταματήσεις να μ’ αγαπάς
θα σταματήσω να σ’ αγαπώ λίγο λίγο.
Αν ξαφνικά με ξεχάσεις
μη με ψάξεις, θα σ’ έχω ήδη ξεχάσει.
Αν τον σκέφτεσαι μακρύ και τρελό,
τον άνεμο απ’ τις σημαίες
που περνά από τη ζωή μου
και αποφασίσεις
να μ’ αφήσεις στην ακτή
της καρδιάς όπου έχω ρίζες,
θυμήσου
ότι ετούτη εδώ τη μέρα,
ετούτη εδώ την ώρα
σηκώνω τα χέρια μου
και οι ρίζες μου βγαίνουν
σε αναζήτηση άλλης γης.
Μα αν κάθε μέρα, κάθε ώρα,
νιώθεις ότι είσαι προορισμένη για μένα
με αμείλικτη γλυκύτητα.
Αν κάθε μέρα σκαρφαλώνει
ένα λουλούδι στα χείλη σου να ψάξει για μένα,
αχ αγάπη μου, αχ δική μου,
μέσα μου αυτή η φωτιά ολόκληρη επαναλαμβάνεται
μέσα μου τίποτα δεν εξαφανίζεται, τίποτα δε λησμονιέται
η αγάπη σου δίνει τροφή στην αγάπη μου, αγαπημένη,
και για όσο ζεις θα είναι στα χέρια σου
χωρίς να αφήνει τη δική μου.
Πάμπλο Νερούδα, Ποιήματα

Στο βιβλίο «Αν με ξεχάσεις» πρωταγωνιστές είναι δυο άνθρωποι, η Ντόρα και ο Λούκα, πλασμένοι ο ένας για τον άλλον, που συναντιούνται, χάνονται και ξαναβρίσκονται, για να ξαναχαθούν αμέσως μετά, αναποδογυρίζοντας οι ίδιοι την κλεψύδρα του κοινού τους χρόνου με τις αποφάσεις τους.
Ο αφηγηματικός χωροχρόνος στον οποίο η συγγραφέας τοποθετεί την ιστορία της είναι καθορισμένος: Μάκαρσκα, η μικρή παραλιακή πόλη της Κροατίας κάπου στην δεκαετία του εξήντα, και ο πεντάχρονος Λούκα γνωρίζει την Ντόρα στον παιδικό σταθμό, γοητεύεται τόσο πολύ ώστε ξεχνά να αναπνεύσει και λιποθυμά. Η Ντόρα φιλάει το μικρό αγόρι και από εκείνη την στιγμή γίνονται αχώριστοι.
Η Ντόρα όμως θα φύγει ξαφνικά από τη Κροατία για το Παρίσι, λόγω υποχρεώσεων της οικογένειάς της, και ο Λούκα θα μείνει πίσω μόνος να αναμετρά την απώλεια.
Παρίσι 16 χρόνια μετά και η έκθεση ζωγραφικής του Λούκα, είναι η αιτία που η ανερχόμενη ηθοποιός Ντόρα θα ξανασυναντήσει τον «πρίγκιπά» της.
Θα καταφέρουν τώρα να ενωθούν οριστικά;
«Εδώ δεν πρόκειται για απλά ή περίπλοκα ζητήματα. Πρόκειται για δυο ανθρώπους με συγγένεια ψυχής… Συγγένεια ψυχής. Ωραία έκφραση. Υπάρχει στ’ αλήθεια κάτι τέτοιο; Δείτε τον Λούκα και μένα. Εμείς είμαστε η απάντηση σε αυτό το ερώτημα».
Κροατία, Γαλλία. Δυο πόλεις όπου οι ήρωές μας συνεχίζουν την ζωή τους. Το ερώτημα που αναγεννάται στον αναγνώστη όμως είναι αν θα παραμείνουν μαζί ή θα χωριστούν οι ζωές τους ξανά. Τι πιθανώς τους ενώνει και τι τους χωρίζει;
Tο βιβλίο, διανθισμένο με αποσπάσματα από την ερωτική ποίηση του Πάμπλο Νερούδα, είναι μια αέναη προσπάθεια ένωσης των δύο αυτών ανθρώπων. Οι υπόλοιποι ήρωες επηρεάζουν σημαντικά την ζωή τους και καθορίζουν τις αποφάσεις τους. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης θα κληθεί να ανακαλύψει τα αίτια και τα αιτιατά των πράξεών τους και θα αναγνωρίσει τους θύτες και τα θύματα αυτής της τόσο γοητευτικά γραμμένης ιστορίας.
Η γλώσσα σύντομη, κοφτή, άμεση καταφέρνει να δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα παράφορης αγάπης, θυμού, απορίας, περιγράφοντάς μας τις ανθρώπινες επιλογές και τον προσωπικό δρόμο που επιλέγει ο καθένας για να ζήσει την ζωή του πληρώνοντας το όποιο τίμημα.
Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, με την επιμέλεια και την μετάφραση από τις εκδόσεις Πατάκη, να αποδίδουν στο έπακρο το έργο της Νατάσα Ντράγκνιτς, ένα έργο ανθρωποκεντρικό, ένα γρήγορο και ισχυρό ψυχογράφημα.

 an me ksexaseis