Έχοντας διαβάσει το μεγαλύτερο μέρος της εργογραφίας της Νατάσας Γκουτζικίδου ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο βιβλίο, μου κίνησε το ενδιαφέρον η αναθεωρημένη έκδοση με νέα επιμέλεια του πρώτου της βιβλίου από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Θέλησα να το διαβάσω και δεν διαψεύστηκα για ακόμα μια φορά για το ταλέντο της στη γραφή και για την παραστατική, λυρική και ρομαντική γραφή της.

Χωρίς να γνωρίζω πώς ήταν το βιβλίο στην προηγούμενη έκδοση, διαβάζοντάς το διαπίστωσα πως η Νατάσα Γκουτζικίδου έχει το χάρισμα της γραφής. Η γραφή της δεν έχει ατέλειες. Φυσικά με τα χρόνια και βιβλίο το βιβλίο εξελίσσεται και ωριμάζει. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν και πρώτο βιβλίο, μας παρουσιάζει μια όμορφα και σωστά δομημένη μυθοπλασία, με ζωντανή και παραστατική αφήγηση, με ρέοντα λόγο, με ένταση και χωρίς να καταφεύγει σε ανούσιες επαναλήψεις ή αναφορές που κουράζουν τον αναγνώστη και μειώνουν το ενδιαφέρον της ανάγνωσης. Δεν πλατειάζει για να γεμίσει απλά τις σελίδες. Ξέρει πού πρέπει να σταματήσει. Μας δίνει μια ενδιαφέρουσα υπόθεση που την πλαισιώνουν σωστά δομημένοι χαρακτήρες συμβατοί με την καθημερινή μας ζωή.

Στήνει τον καμβά της μυθοπλασίας στην Καλλίπολη και στη Θέρμη, σε ένα αρχοντικό και γύρω από ένα ιπποφορβείο. Οι ήρωες κινούνται αέρινοι και μυστηριώδεις, όπως καλπάζουν τα άλογα, και μας αποκαλύπτουν στιγμές από τη ζωή τους. Η Άννα, μια νέα κοπέλα του σήμερα, με αφορμή την κηδεία της γιαγιάς της, επιστρέφει στη γενέτειρά της και έρχεται αντιμέτωπη με ένα μυστικό που αφορά την οικογένειά της έμμεσα και άμεσα την ίδια. Πρέπει να το ανακαλύψει για να συμφιλιωθεί με τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε με τη μητέρα της και χωρίς την παρουσία του πατέρα, πράγμα που την έχει στιγματίσει και έχει συμβάλει στη μέχρι τώρα διαμόρφωση της ζωής της. Η ανακάλυψη του μυστικού θα την αναστατώσει, θα ανατρέψει ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε δεδομένο αλλά και θα την βοηθήσει να προχωρήσει η ίδια στο μέλλον, απαλλαγμένη από οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα, και να φτιάξει τη ζωή της. Θα κατανοήσει πολλούς και πολλά, άλλους θα τους συγχωρέσει και θα τους δικαιώσει και άλλους θα τους κρίνει. Και δίπλα της ο Έκτορας με τον οποίο θα θελήσει να ζήσει το παραμύθι, τον έρωτα. Θα τα καταφέρει ή τα όσα θα αποκαλυφθούν θα ανατρέψουν τα δεδομένα και θα κλονίσουν τις ισορροπίες και σε αυτή τη σχέση;

Η υπόθεση καθώς ξεδιπλώνεται περιέχει αρκετές δόσεις μυστηρίου που η συγγραφέας τις δίνει στα σωστά σημεία ώστε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τη συνέχεια. Απλή γραφή, παραστατική και κινηματογραφική, με δόσεις ρομαντισμού και έντονου λυρισμού σε κάνουν δύσκολα να αποχωρίζεσαι το βιβλίο πριν λύσεις τον γρίφο. Τα αποσπάσματα του ημερολογίου αποκαλύπτουν κομμάτια του παζλ αλλά μόνο στο τέλος φτάνεις στην αποκωδικοποίηση των γεγονότων με ένα ντόμινο αποκαλύψεων που θα σαρώσει ζωές και συνειδήσεις. Δεν λείπει ο έρωτας με τα σκαμπανεβάσματά του και ο ρομαντισμός ενώ υπάρχει μια έντονη καταφυγή στο μεταφυσικό στοιχείο, που θα μπορούσε να είναι λιγότερο υπερβολική σε κάποια σημεία. Όμως ίσως να το θεώρησε η συγγραφέας έναν τρόπο για να οδηγήσει τους ήρωες εκεί που ήθελε και να τους κατευθύνει.

Όπως τα άλογα καλπάζουν αγέρωχα έτσι υπάρχουν και μυστικά που κατευθύνουν ζωές αθώων. Το τέλος είναι γλυκόπικρο. Άλλοι ήρωες αναζητούν τη συγνώμη, άλλοι τη λύτρωση και τη δικαίωση. Ένα όμορφο, ανάλαφρο μυθιστόρημα, με ρομαντισμό, ερωτισμό, διλήμματα, ανατροπές, αγωνία και μυστήριο, σαν κινηματογραφική ταινία.