Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά και εφήβους 2016 –Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Κάθε μικρό και κάθε μεγάλο συμβάν στη ζωή σου, κάθε άνθρωπος που θα συναντήσεις, είναι ένα βήμα προς το πεπρωμένο σου. Τότε δεν το γνώριζα.
Πολλές είναι οι φορές που κοιτάζοντας πίσω, στον δρόμο της ζωής μου, βλέπω το δάκτυλο της αμφιβολίας να σβήνει τα όσα γνώρισα. Φοβάμαι μήπως ξεχάσω όσα έχω αφήσει πίσω.
Μην ξεχάσω ποιος είμαι.
Ψηλαφώ το σημάδι· τότε θυμάμαι.
Είμαι ο Αιμίλιος Τράι. Είμαι ο Φύλακας του 8»

«Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας 2016». Ένας βαρύς τίτλος συνοδεύει επάξια το βιβλίο της ΣΑΝΤΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, «Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩ – Η ΑΡΧΗ…», που κυκλοφόρησε με ένα αρκετά μυστηριακό εξώφυλλο, τον Δεκέμβρη του 2016 από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και απευθύνεται ηλικιακά σε μεγάλα παιδιά, εφήβους και, γιατί όχι, σε ενήλικες.
Με δεδομένο ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, μέσα από τα βιβλία αναζητούν την περιπέτεια, τις έντονες συγκινήσεις, το μυστήριο, το χιούμορ, την ελπίδα, την δράση των ηρώων, την έξυπνη πλοκή, την θεματογραφία που θα κρατήσει το ενδιαφέρον τους, «ο Φύλακας του 8» μπορούμε να πούμε ότι τα συνδυάζει όλα.

Αιμίλιος Τράι ο μικρός μας «χαρισματικός» πρωταγωνιστής. Ένα παιδάκι με περίεργες ικανότητες, που βρέθηκε μια νύχτα στα σκαλιά ενός ορφανοτροφείου -όπως είναι σχεδόν όλα τα ορφανοτροφεία- μέσα σε μια γαλάζια κουβερτούλα μαζί με κάποια χαρτονομίσματα. Δυο χρονών ο Αιμίλιος και αρχίζει να κλαίει γοερά, ασταμάτητα. Ένα συμβάν, βρίσκει τον Αιμίλιο να σφαλίζει τα αυτιά του με βαμβάκι – με άριστη ακοή- και τότε το ασταμάτητο κλάμα, παύει ακαριαία και έτσι θα συνεχίσει να ζει με τους έντονους εξωτερικούς ήχους, σχετικά απομονωμένους. Ο καιρός στο ορφανοτροφείο περνά περιμένοντας και ελπίζοντας να υιοθετηθεί από κάποια οικογένεια. Και η «τύχη» του, τον φέρνει κοντά στην οικογένεια του Γεώργιου και της Ερασμίας Βρανά. Και τότε αρχίζει η περιπέτεια του.
Η συνάντηση του με την δυναμική, αυστηρή, έξυπνη και ψυχρή αριστοκράτισσα «γιαγιά» του, «μια μέρα σαν όλες τις άλλες», θα οδηγήσει τη ζωή του σε άγνωστα μονοπάτια.
Με ποιο τρόπο; Πώς από Αιμίλιος «Βρανάς» έγινε Αιμίλιος Τράι; Ποιος είναι ο Εμίλ Ντεκέρ που θα βρεθεί δίπλα του; Το τσίρκο Μιράκλ και ο Μορίς μπαίνουν στη ζωή του και γίνονται η νέα του οικογένεια. Το «νούμερό» του στο πρόγραμμα του τσίρκου. Η όμορφη Μαργκρίτ που θα αγγίξει την καρδιά του. Ο τυφλός κύριος Χακίμ που μόνο φως και μηνύματα ζωής, καλείται να δώσει στον Αιμίλιο. Ο Κδωρ που αντιπροσωπεύει το σκοτάδι, ο μαγικός αριθμός 8, όλα αυτά και άλλα πολλά, είναι αυτά που θα συναντήσουν οι νεαροί αναγνώστες στο αναγνωστικό τους ταξίδι με το πεπρωμένο και την υποχρέωση ζωής απέναντι στην κοινωνία, του «Φύλακα των 8».
Ένα βιβλίο του φανταστικού, ένα βιβλίο μυστηρίου και συμβολισμών, ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που είναι γραμμένο με κατανοητό και απλό τρόπο, γεμάτο περιπέτεια και δράση, χιούμορ και αγωνία, φαντασία και πραγματικότητες, φιλοσοφικές αναζητήσεις και απαντήσεις. Ήρωες μα και αντιήρωες, οι πρωταγωνιστές του έργου, κάθε ένας σωστά σκιαγραφημένος, πλαισιώνουν τον Αιμίλιο αφήνοντας ο κάθε ένας το στίγμα του για την εξέλιξη της ζωής του, μιας απλής και κανονικής ζωής. Το αν το καταφέρει, το μέχρι πού θα φτάσει, είναι κάτι που μόνο η Σάντρα Ελευθερίου γνωρίζει για την ώρα και εμείς θα το ανακαλύψουμε στο επόμενο βιβλίο, αφού αυτό είναι «Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩ – Η ΑΡΧΗ…»


«… Ήρθε η στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Θα συναντηθούμε ξανά όταν ένας από τους δυο μας έχει βρει την καρδιά. Μέχρι τότε να προσέχεις. Να θυμάσαι πως το κακό έχει χίλια πρόσωπα. Θα εκμεταλλευτεί όποια αδύναμη ψυχή βρει για να σε πολεμήσει και στις μάχες σου θα είσαι πάντα μόνος. Θα υπάρξουν στιγμές που θα λυγίσεις, που θα αμφιβάλεις, που θα κουραστείς. Κι αυτά είναι όπλα του κακού. Θα προσπαθήσει να σε εμποδίσει με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Μη φοβάσαι όμως… Είσαι ευλογημένος από τη Θεά. Φέρεις το σημάδι της. Τον ιερό αριθμό του Οκτώ. Θα σε προσέχει πάντα…»