CAMILLA LACKBERG, από τις διάσημες συγγραφείς της Σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, έδωσε στο αναγνωστικό κοινό, το νέο της έργο με τίτλο: «Η ΜΑΓΙΣΣΑ». Στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε εξαιρετική μετάφραση από τα Σουηδικά, του Γρηγόρη Κονδύλη.

Βασικοί ήρωες για μια ακόμα φορά ο αστυνομικός Πάτρικ Χέντστρεμ με το επιτελείο του, καθώς και η συγγραφέας Ερικα Φάλκ. Τους κεντρικούς ήρωες πλαισιώνουν και άλλοι χαρακτήρες, οι οποίοι δίνουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται για την πλοκή και εξέλιξη του έργου.
Όπως είναι γνωστό, τα έργα της Σουηδής συγγραφέα διαδραματίζονται πάντα στον ίδιο τόπο, στη Φιελμπάκα. Πρόκειται για τον τόπο καταγωγής της ίδιας της Lackberg, ένα όμορφο μικρό παραθαλάσσιο χωριό, όπου οι κάτοικοί του, κυρίως ψαράδες, είναι απλοί άνθρωποι.
Εκεί λοιπόν, έχει δημιουργηθεί πρόσφατα ένας καταυλισμός Σύριων προσφύγων, τους οποίους οι κάτοικοι προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Όμως η εξαφάνιση ενός τετράχρονου κοριτσιού από το αγρόκτημα των Μπεργκ, έρχεται να ταράξει τα νερά, ανατρέποντας άρδην αυτό το σκηνικό.
[…Καλά περάσατε;» «Ναι…» Τι εννοούσε με το περάσατε; «Κι εσείς;» ρώτησε βιαστικά η Εύα. «Ποιοι εμείς;» έκανε ο Πέτερ και της έδωσε ένα ιδρωμένο φιλί. Κοίταξε γύρω του. «Πού είναι η Νία; Κοιμάται για μεσημέρι;» Τα αυτιά της βούιξαν και από κάπου μακριά η Εύα άκουσε τον εαυτό της να λέει: «Νόμιζα ότι ήταν μαζί σου». Κοιτάχτηκαν καθώς όλος ο κόσμος τους κατέρρεε…]

Το ακροδεξιό κόμμα «Φίλοι της Σουηδίας» θα βρει πρόσφορο έδαφος για να κατηγορήσει τους πρόσφυγες και να σπείρει το μίσος σε μερίδα των φιλήσυχων κατοίκων. Από την άλλη όμως η δολοφονία -όπως αποδείχθηκε- του παιδιού θα ξυπνήσει μνήμες των κατοίκων, αφού στο ίδιο αγρόκτημα πριν από 30 χρόνια είχε συμβεί ίδιο περιστατικό. Είχε βρεθεί νεκρή η μικρούλα Στέλλα. Τότε, είχαν κατηγορηθεί δύο δεκατριάχρονα κορίτσια τα οποία αρχικά είχαν παραδεχτεί την ενοχή τους, στη συνέχεια όμως δήλωσαν αθώες. Η μία εκ των δύο παρέμεινε στο χωριό. Η άλλη επέστρεψε μετά από 30 χρόνια για το γύρισμα μιας ταινίας. Η παρουσία πλέον και των δύο, κινεί τις υποψίες της αστυνομίας, αφού θα προσπαθήσει να συνδέσει τις δύο δολοφονίες. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο φάκελος της πρώτης υπόθεσης έχει πολλές ελλείψεις και ο τότε υπεύθυνος αστυνομικός που είχε αναλάβει την περίπτωση, έχει αυτοκτονήσει.
Μεταφερόμαστε στο 1671, μια εποχή στην οποία η Σουηδία είχε εξαπολύσει ανελέητο κυνήγι μαγισσών, θανατώνοντας δεκάδες γυναίκες από φόβο. Η Ελιν, μια χήρα μητέρα ενός τετράχρονου κοριτσιού, θα κατηγορηθεί άδικα και λίγο πριν εκτελεστεί θα καταραστεί βαριά αυτούς που την εκτέλεσαν και τους απογόνους τους.
Θα μπορέσει ο αστυνομικός Πάτρικ Χέντστρεμ με την αγαπημένη του σύντροφο και συγγραφέα Ερικα Φαλκ να βρουν την άκρη του νήματος;
Πόσο θα περιπλακεί η υπόθεση όταν στην προσπάθειά τους να βρουν κοινά σημεία με την πρώτη δολοφονία που είχε γίνει στο αγρόκτημα, ανακαλύψουν ότι ο αστυνομικός, ο οποίος είχε αναλάβει τότε την υπόθεση δεν είχε αυτοκτονήσει αλλά είχε δολοφονηθεί;
Ποια μπορεί να είναι η σχέση των δύο ιστοριών με αυτή του 1671;
Τι είναι αυτό που θα οπλίσει τα χέρια δυο εφήβων να στραφούν με όπλα ενάντια στους συμμαθητές τους σε σχολική εκδήλωση και πώς συνδέεται αυτό το συμβάν μe την υπόθεση;

«…Ήταν ασφαλείς. Ήταν ευτυχισμένες. Μέχρι την ημέρα που συνάντησαν κάποιον που ήθελε να τους κάνει κακό. Αυτή είναι η ιστορία της Στέλλας και της Λινία. Αυτή είναι η ιστορία δύο μικρών κοριτσιών, που έμαθαν πάρα πολύ νωρίς ότι ο κόσμος δεν είναι πάντα καλός…»
Εξαιρετικό αστυνομικό και κοινωνικό μυθιστόρημα, και που παρά το ογκώδες σχετικά μέγεθός του, όχι μόνο δεν θα κουράσει μα θα ικανοποιήσει απόλυτα τον αναγνώστη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, περνά η ζωή σε μια μικρή κοινωνία και οι σχέσεις των κατοίκων μεταξύ τους. Οι ανθρώπινες συμπεριφορές. Η εφηβική ηλικία.
Η συγγραφέας στο έργο, δεν εστιάζει μόνο στη δολοφονία και στην ανακάλυψη του δράστη, αλλά φέρνει στην επιφάνεια όλα τα κακώς κείμενα μιας, κατά τα άλλα, φιλήσυχης κοινωνίας. Η οικογένεια. Λανθασμένες επιλογές γονέων οδηγούν τα παιδιά στη μοναξιά ενώ ταυτόχρονα πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Λάθη που οδηγούν σε αυτήν την απίστευτη πλοκή. Η ευαισθησία της Lackberg για το προσφυγικό θέμα, για τους ανθρώπους, οι οποίοι έζησαν τη φρίκη του πολέμου στον τόπο τους και για τη φυγή τους προς τη σωτηρία, ο αγώνας επιβίωσης και εγκλιματισμού είναι θέματα, τα οποία αναδεικνύει η συγγραφέας. Άνθρωποι οι οποίοι ενώ κατηγορήθηκαν άδικα κατάφεραν τελικά όχι μόνο να αθωωθούν μα και να μας δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι είναι και αυτοί άνθρωποι που θέλουν να πάρουν και να δώσουν αγάπη. Ζουν κάτω από τον ίδιο ουρανό και έχουν τις ίδιες προσδοκίες, τα ίδια όνειρα και ελπίδες.
«…πίστευε πάντα πως κανένας άνθρωπος δεν γεννιόταν κακός, ότι κατά κάποιον τρόπο όλους τους διαμόρφωνε η μοίρα τους. Ορισμένους σε θύματα. Άλλους σε δράστες…»

Πολυγραφότατη συγγραφέας με τεράστιες πωλήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου και οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν χαρίσει με επιτυχία όλα της τα έργα στους Έλληνες αναγνώστες. Η μετάφραση από τα Σουηδικά του Γρηγόρη Κονδύλη είναι αυτή που κάνει το κείμενο και για το Ελληνικό αναγνωστικό κοινό να είναι απλό και κατανοητό διατηρώντας το λογοτεχνικό ύφος ενός μυθιστορήματος.
Περιπέτεια, αγωνία, μυστήριο και σασπένς μέσα στις τρεις ουσιαστικά διαφορετικές ιστορίες που παρακολουθούμε και που συνδέονται μεταξύ τους αριστοτεχνικά και ολοκληρωμένα από την Lackberg. Κανονική ροή, πλούσια πλοκή και ανατροπές, κινηματογραφικές σκηνές, ζωντανοί διάλογοι, συγκίνηση, έντονα συναισθήματα, και ένα δυνατό και συγκλονιστικό τέλος, είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη μέσα από αυτή την δυνατή ιστορία, σε ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι.
Ένα ερώτημα όμως θα απασχολήσει κάθε αναγνώστη κλείνοντας την τελευταία σελίδα.
Πώς θα μπορέσει η ίδια η Lackberg να ξεπεράσει αυτό το βιβλίο;

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένα ειδυλλιακό αγρόκτημα έξω από τη Φιελμπάκα, στις παρυφές του δάσους. Μια ευτυχισμένη οικογένεια. Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή μέρα. Τίποτα δεν προμηνύει ότι σε λίγες ώρες όλα θα έχουν ανατραπεί. Η είδηση της εξαφάνισης της τετράχρονης Νία πέφτει σαν κεραυνός στην τοπική κοινωνία και ξαναξυπνά τον εφιάλτη.
Από το ίδιο αγρόκτημα τριάντα χρόνια πριν είχε εξαφανιστεί ένα συνομήλικο κορίτσι, η Στέλλα, που βρέθηκε στη συνέχεια δολοφονημένη. Δύο δεκατριάχρονες φίλες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της. Η μία εξακολουθεί να μένει στη Φιελμπάκα, όπου έχει καταφέρει να χτίσει μια ήσυχη ζωή, η άλλη, διάσημη σταρ του Χόλιγουντ πλέον, έχει επιστρέψει στο ψαροχώρι για πρώτη φορά μετά τον φόνο.
Μήπως οι δύο υποθέσεις συνδέονται; Μήπως οι έρευνες της αστυνομίας επηρεαστούν από την έρευνα της Ερίκα για την υπόθεση “Στέλλα”, που είναι το θέμα του επόμενου βιβλίου της; Μήπως η ρίζα του κακού κρύβεται ακόμα πιο βαθιά στο παρελθόν, στο ανελέητο κυνήγι μαγισσών του 17ου αιώνα;
Η δέκατη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάτρικ και της αγαπημένης του συζύγου Ερίκα είναι μια σκοτεινή ιστορία που αποτυπώνει εξαιρετικά το σύγχρονο πρόσωπο της σουηδικής κοινωνίας με πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους, που είναι τα θύματα των αμαρτιών των προηγούμενων γενιών.