Ένα ιστορικό μυθιστόρημα θεωρείται επιτυχημένο, όταν καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στην εποχή που αναφέρεται, να τον ταξιδέψει με τους πρωταγωνιστές του, να τον πληροφορήσει για τον τρόπο σκέψης και ζωής των ανθρώπων τότε, να τον ενημερώσει ιστορικά χωρίς όμως να τον κουράσει με αρκετά γεγονότα, που θα λειτουργήσουν σε βάρος του μύθου. Αυτό καταφέρνει η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, συγγραφέας του ιστορικού με κοινωνικές προεκτάσεις μυθιστορήματος με τίτλο «Όταν σωπαίνει το φως», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «ΑΝΕΜΟΣ» εκδοτική. Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Ζει στην Αθήνα και αρθρογραφεί σε διαδικτυακά περιοδικά και στο προσωπικό της μπλογκ: myownnovelsworld.blogspot.com.

Από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ κυκλοφορούν τα βιβλία της «Σαν στάχυα στο χρόνο», «Στη σκιά των αιώνων», «Από ξύλο και ασήμι», ενώ από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ κυκλοφορεί το «Ανεξέλεγκτο πάθος».


Όσο για το «Όταν σωπαίνει το φως», πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση 280 σελίδων, με σχεδιασμό εξωφύλλου από το Νικόλα Τελλίδη. Στην κατανόηση του περιεχομένου διευκολύνουν τον αναγνώστη: οι τίτλοι των κεφαλαίων με προσδιορισμό τόπου και χρόνου, οι στίχοι από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη πριν από αυτούς και τα σχόλια – διευκρινίσεις στο τέλος της σελίδας, όπου κρίνεται αναγκαίο. Ο άψογος χειρισμός και η λογοτεχνικότητα της γλώσσας , οι συγκλονιστικές αφηγήσεις, οι ζωντανοί διάλογοι, οι γεμάτοι προβληματισμό και σκέψεις μονόλογοι, οι λεπτομερείς περιγραφές χώρων – προσώπων – σκηνών καθιστούν το μυθιστόρημα σημαντικό έργο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μεταφερόμαστε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα, στην κοσμοκρατόρισσα Βενετία, μαθαίνουμε για τα Ιόνια νησιά κυρίως την Κέρκυρα και θυμόμαστε τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Η Ιστορία, η Λαογραφία, η Τέχνη συνυπάρχουν, τίποτα όμως δε λειτουργεί σε βάρος του μύθου και της φαντασίας. Γνωρίζουμε τους ήρωες, τα συναισθήματά μας είναι έντονα και με αμείωτη αγωνία θέλουμε να δούμε τη συνέχεια της ζωής τους, που άλλοτε είναι όμορφη κι άλλες φορές τραγική, λες και διαβάζουμε Αρχαία Τραγωδία.
Ποια όμως είναι τα πρόσωπα της ιστορίας, ποιοι οι ρόλοι τους, πώς σκέφτονται και γιατί δεν μπορούν να αποφύγουν τη μοίρα τους; Η πανέμορφη Αρσινόη παντρεύεται τον άρχοντα του Αμαρίου Μανούσο Δράκο, που δολοφονείται μια νύχτα και ο θάνατός του τη γεμίζει χαρά. Γιατί άραγε; Ποιος είναι ο φονιάς τόσων ανθρώπων στο Αμάρι, που κάνει κόκκινα τα νερά του ποταμού την εποχή που οι Τούρκοι πυρπολούν το γειτονικό Ρέθυμνο; Ο Βενετός φερδινάρδος Σοράνζο, ο νέος ρετούρης (διοικητής), την ερωτεύεται και τη ζητάει από τον αδερφό της Νικόλα. Είναι ο δεύτερος σύζυγος, πολύ νεότερός της, ήρωας της ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Ταξιδεύουν στη Βενετία, να γνωρίσει την οικογένειά του είναι ευγενέστατη, ευτυχισμένη, όλοι την αγαπούν και κάνουν γιορτές μετά τον πλούσιο γάμο. Σε σύντομο διάστημα μένει έγκυος και ζει το όνειρό της, ενώ διάσημος ζωγράφος ετοιμάζει το πορτραίτο της. Στο Αμάρι συνεχίζονται τα φονικά . Ο Φερδινάρδος και η Αρσινόη επιστρέφουν στην Κρήτη, όπου μετά από δύο χρόνια γεννιέται και ο δεύτερος γιος τους. Εκείνη ασχολείται με τα παιδιά και ο Φερδινάρδος καταστρώνει σχέδιο κι ανακαλύπτει το φονιά του Αμαρίου. Όταν επιστρέφει στο Ρέθυμνο έρχονται τα πάνω κάτω και συμβαίνουν φοβερά πράγματα, που αλλάζουν ριζικά τη ζωή του. Ύποπτοι ρόλοι, βεντέτες, φονικά τον αναγκάζουν να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες και να συνεχίσει τη ζωή του συντριμμένος, έχοντας ζήσει σε ελάχιστο χρόνο όσα ένας άτυχος άνθρωπος σε μια ολόκληρη ζωή.
Δεν είναι απαραίτητο να πούμε κάτι για την Αρσινόη ή την τύχη των άλλων προσώπων, καλό είναι να διαβαστεί το βιβλίο, για να ζήσει ο καθένας τις έντονες σκηνές και λεπτομέρειες από την εξέλιξη της ιστορίας. Είναι σίγουρο όμως ότι θα μάθει πολλά για την Κρήτη και τους κατοίκους της, τις βεντέτες, τις αρχές, τις προκαταλήψεις, τους τόπους και τα κτίρια, την κοινωνική διαστρωμάτωση. Θα γνωρίσει τη φιλοξενία των Κερκυραίων, τα ταξίδια των ναυτικών και τις δυσκολίες τους, τα πλούτη της Βενετίας, το καρναβάλι της, τις γέφυρες και την αρχιτεκτονική των αρχοντικών, αλλά και την εξαθλίωση των φτωχών. Θα συνειδητοποιήσει πως μετά την ευτυχία και τη γαλήνη, τη δόξα και την επιτυχία έρχονται πολλές φορές η δυστυχία και η καταστροφή, η εξαθλίωση και η αναγκαιότητα να ζούμε όπως ποτέ δεν είχαμε φανταστεί, μην μπορώντας να αποφύγουμε και να αλλάξουμε την προδιαγεγραμμένη μας μοίρα. Κυρίως όμως θα εντάξει στις προτιμήσεις του την ΑΝΕΜΟΣ εκδοτική και φυσικά τη Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, για το καταπληκτικό τους βιβλίο, περιμένοντας κι άλλες δημιουργίες στο άμεσο μέλλον.