Μετά το ανυπέρβλητης αξίας ΑΠΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΣΗΜΙ, με την ενδελεχή και αναλυτική ιστορική έρευνα πάνω στην οποία πάτησε ο μύθος, η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το οποίο θα συγκινήσει, θα συγκλονίσει και τέλος θα αφήσει πίσω του αναρίθμητα μηνύματα ζωής.

Μέσα στις σχετικά λίγες σελίδες του, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε μέρη μαγικά, σε εποχές αλλοτινές, από το κοντινό μέχρι το πολύ μακρινό παρελθόν. Από τα Γερμανικά της Κοκκινιάς στον Πειραιά, από τη δεκαετία του ’60 στο 1922, από το αριστοκρατικό και μουντό Λονδίνο στην μεσογειακή και γεμάτη ένταση Ισπανία. Ο αναγνώστης θα ζήσει καρέ καρέ την άφιξη των προσφύγων της Σμύρνης, την άθλια υποδοχή τους από τους εντόπιους και θα βιώσει μέσα από τις συγκλονιστικές περιγραφές της συγγραφέως τον πόνο, τη θλίψη, την αίσθηση της χαμένης πατρίδας και της συνταρακτικής απώλειας. Έπειτα θα χαζέψει νοερά τις βιτρίνες του Λονδίνου, θα ερωτοτροπήσει μέσα από τις παθιασμένες φιγούρες των φλαμένγκο και θα αισθανθεί στη μύτη του τη μυρωδιά του αίματος στη ματωμένη αρένα των ταυρομαχιών στην Ισπανία.

Μετά από σοβαρή και σε βάθος έρευνα στα ιστορικά γεγονότα αλλά και σε εμπορικές ή ναυτιλιακές τακτικές η συγγραφέας καταφέρνει να χαρίσει ένα μυθιστόρημα πυκνογραμμένο που κάθε σελίδα του κρύβει και κάτι διαφορετικό. Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει άριστα την σφιχτοδεμένη πλοκή με τις πολλές και συγκλονιστικές ανατροπές με τις πληροφορίες σχετικές με τη ναυτιλία, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τις κοινωνικές συνθήκες καθώς επίσης τα ήθη, τα έθιμα και τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε χώρας και εποχής. Έτσι η συγγραφέας καταφέρνει να πλάσει όλο το κοινωνικό φόντο των εποχών στις οποίες έχει τοποθετήσει τους ήρωές της και να ταξιδέψει νοερά τον αναγνώστη σε τόπους μαγικούς και εποχές πλούσιες σε ιστορία και γεγονότα.

Οι ήρωες, άρτια ψυχογραφημένοι χαρακτήρες, αιχμάλωτοι στα πάθη και τα λάθη τους βιώνουν έντονα συναισθήματα. Ο αναγνώστης κοινωνός αυτών των συναισθημάτων καθώς και των πράξεων των ηρώων, συγκλονίζεται, συγκινείται, χαίρεται και συμμετέχει σίγουρα έντονα σε κάθε ανατροπή.

Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου κατάφερε να ξεφύγει από τα τετριμμένα και να γράψει ένα μυθιστόρημα πολύπλευρο, μεστό, πυκνογραμμένο, συνταρακτικό. Η σφιχτοδεμένη πλοκή αλλά και η περιγραφική δεινότητα μπορεί σίγουρα να συναρπάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Όσοι, αν και λίγοι, δεν το διαβάσατε, σας προτρέπω να το κάνετε άμεσα. Θα κερδίσετε πολλά.