Η Lone Theils είναι από τη Δανία και εργάστηκε επί σειρά ετών στο Λονδίνο ως ανταποκρίτρια Δανέζικων Εφημερίδων. Αυτή η ιδιότητά της κάνει «Το θανάσιμο πέρασμα» να συνδυάζει τη Βρετανική λογοτεχνία με το σκανδιναβικό νουάρ. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου της, είναι η Δανέζα Νόρα Σαν, ανταποκρίτρια και αυτή στο Λονδίνο. Έτσι η συγγραφέας ακολουθεί μονοπάτια που γνωρίζει πολύ καλά. Παίρνοντας το ερέθισμα από ένα άρθρο που είχε διαβάσει για έναν Αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό βιβλίο, που στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη.

Η Νόρα Σαν έχει τελειώσει την δημοσιογραφική της αποστολή σε ένα ψαροχώρι της Νότιας Αγγλίας, το Μπραιν. Περνώντας από τα μαγαζιά το μάτι της πέφτει σε μια βαλίτσα που βρίσκεται στη βιτρίνα ενός παλαιοπωλείου. Η Νόρα την αγοράζει χωρίς όμως να φανταστεί ότι στο άνοιγμα της θα ισοδυναμούσε με μια επιδρομή συμφορών. Από μέσα της ξεχύθηκαν φωτογραφίες μικρών κοριτσιών. Μια όμως ήταν αυτή που της τράβηξε τη προσοχή. Απεικόνιζε δυο κορίτσια που επιβιβάζονταν στο ferry boat από Δανία για Αγγλία. Το δημοσιογραφικό της ένστικτο κτύπησε καμπανάκι. Τα πρόσωπα αυτά κάτι της θύμιζαν. Πράγματι το 1985, τα κορίτσια αυτά χάθηκαν μετά την επιβίβαση τους στο πλοίο. Ποτέ και κανένας δεν έμαθε τι απέγιναν.
Ποιος είχε τραβήξει τη φωτογραφία; Γιατί αυτή δεν έφτασε ποτέ στον τύπο μαζί με τις άλλες φωτογραφίες που υπήρχαν, όταν η έρευνα ήταν στο απόγειό της; Και το πιο σημαντικό: πώς αυτή η φωτογραφία είχε βρεθεί σε μια βαλίτσα στο Μπραιν;
Η ιστορία αυτή ήταν πολλά χρόνια πίσω και είναι δύσκολο για τη Νόρα να βρει στοιχεία. Το ένστικτό της, της λέει να επιμείνει. Μια πιο προσεκτική έρευνα στη βαλίτσα θα αποκαλύψει ένα όνομα γραμμένο με ασημένιο μαρκαδόρο στη μια της πλευρά. ΜΠ. ΧΙΞ.
Η έρευνα που έκανε για το συγκεκριμένο όνομα θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον διαβόητο καθ’ έξιν δολοφόνο, Ουίλιαμ Χίκλι. Ο Χίκλι όμως είναι στη φυλακή, εκτίοντας κάθειρξη ισόβιας ποινής, αφού συνελήφθη με το πτώμα μιας κοπέλας στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Η αστυνομία ήταν σίγουρη ότι είχε σκοτώσει πολλές κοπέλες, τα πτώματα των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ και παρέμεναν αγνοούμενες.
Υπάρχει κάποιος μιμητής του Χίκλι ή ο παρανοϊκός δολοφόνος είχε και συνεργούς;

Η Νόρα επισκέπτεται τον Χικλι στη φυλακή και εύλογα αναρωτιέται τι ήταν αυτό που τον ωθούσε να σκοτώνει; Ματαιοδοξία; Αλαζονεία; Έπαρση; Ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας που «του έδινε το δικαίωμα» να νοιώθει και να πράττει σαν Θεός; Ή μήπως ήταν απλά ένας ψυχρός δολοφόνος; Όταν η Νόρα τού δείχνει τη φωτογραφία των δυο κοριτσιών, θα δει το τρέμουλο του Χικλι, μα το μόνο που θα του αποσπάσει είναι μια απειλή. «… Θα μου το πληρώσεις σκύλα. Πάντα παίρνω αυτό που θέλω…»
Η Νόρα θα συνεχίσει τις έρευνες, που θα την οδηγήσουν σε ένα γηροκομείο του Μπραιαν. Εκεί πιθανόν να έμενε η μητέρα του Χικλι, αλλά κυρίως από κει πήρε τη βαλίτσα ο παλαιοπώλης. Όμως η επίσκεψη της εκεί, δεν θα έχει ομαλή κατάληξη, και σε συνδυασμό με την απόδραση του Χίκλι από τη φυλακή, η Νόρα θα βρεθεί από τη θέση του κυνηγού στη θέση του θηράματος. Από αυτό το σημείο, η αγωνία κορυφώνεται.
Θα καταφέρει η Νόρα να σωθεί; Θα καταφέρει να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβει το γηροκομείο; Ποια είναι η σχέση του Χίκλι με το ίδρυμα; Και τα κορίτσια; Τι απέγιναν; Μα και τα υπόλοιπα κορίτσια των οποίτων τα πτώματα δεν έχουν βρεθεί ακόμα;

Αληθινά συναρπαστική ιστορία, με ευρηματική και σύνθετη πλοκή. Αστυνομικό θρίλερ το βιβλίο της Lone Theils, με καλοδουλεμένους χαρακτήρες, γεμάτο ένταση χωρίς μεγάλες ανατροπές, με γρήγορη ροή και διαλόγους επηρεασμένους από τη δημοσιογραφική ιδιότητα της συγγραφέως. Μέσα όμως στις σελίδες του υπάρχουν, εκτός από τον έρωτα και το χιούμορ, πολλά κοινωνικά στοιχεία.
Πρώτη περιπέτεια της Νόρας Σαν και είμαστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Όταν η δημοσιογράφος Νόρα Σαν, ανταποκρίτρια του δανέζικου εβδομαδιαίου περιοδικού Globalt στο Λονδίνο, αγοράζει μια βαλίτσα από ένα παλαιοπωλείο, βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ παράξενης ανακάλυψης. Στην ξεχασμένη βαλίτσα περιέχονται διάφορες πολαρόιντ, μεταξύ των οποίων και η φωτογραφία δύο νεαρών κοριτσιών απ’ τπ Δανία που εξαφανίστηκαν σε ένα φεριμπότ ταξιδεύοντας προς Αγγλία το 1985. Η επαγγελματική περιέργειά της ξυπνά και πριν προλάβει να το συνειδητοποιήσει μπλέκεται σε μια έρευνα που περιλαμβάνει αλλεπάλληλα ταξίδια μεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, άπειρες συνεντεύξεις με μάρτυρες, αλλά και συναντήσεις με πρόσωπα από το παρελθόν της. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν σ’ έναν σίριαλ κίλερ που εκτίει ισόβια κάθειρξη σε μια διαβόητη βρετανική φυλακή, καθώς η αναζήτηση της αλήθειας για την τύχη των δύο εξαφανισμένων κοριτσιών αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη αποστολή απ’ ό, τι είχε φανταστεί…
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το αστυνομικό μυθιστόρημα της Δανέζας Lone Theils γοητεύει τόσο χάρη στο μαύρο χιούμορ και τη νοσταλγική διάθεση για τη δεκαετία του 1980 με την οποία είναι ποτισμένο όσο και στην τολμηρή και συναρπαστική ηρωίδα του.»