Συγγραφέας του βιβλίου «Κρυσταλλένια η πριγκίπισσα που δεν ήξερε να αγαπά» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»


Η πριγκίπισσα της Κρυσταλλένιας Γαβριηλίδου εκτός από το ίδιο όνομα, έχει άλλο ένα κοινό στοιχείο με εκείνη: Ψάχνουν κι οι δυο την αγάπη και προσπαθούν να βρουν τη χρυσή συνταγή της. Η ηρωίδα του παραμυθιού της, πάντως, που δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες, όπως διευκρινίζει, έπαιρνε αγάπη και με το παραπάνω. «Το θέμα ήταν αφενός ότι δεν την αναγνώριζε, αφετέρου πως δεν έμαθε να δίνει καθώς δε χρειάστηκε. Ίσως στο μυαλό της να μπέρδεψε την αγάπη με αυτή την ανταλλαγή. Ίσως πάλι να έμαθε να είναι πριγκίπισσα στο θρόνο της, μόνο να απαιτεί και οι άλλοι δίνουν». Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Η αγάπη και η εύρεσή της είναι η πυξίδα της ζωής. Δε θα ήθελα να υπαγορέψω νοήματα, μόνο το παραμύθι μου να αποτελέσει αφορμή, ή κίνητρο για την αγάπη την ίδια όπως ο καθένας την ορίζει».

Επιλέξατε να δώσετε στην ηρωίδα του βιβλίου σας το όνομά σας, το οποίο είναι ιδιαίτερο και μάλλον σπάνιο. Αυτός ήταν ο λόγος;
Σίγουρα συνετέλεσε κι αυτό. Είναι όμως ένα όνομα ταιριαστό σε παραμύθι που όφειλε να έχει το δικό του. Μπορεί να συνάδει με το δικό μου και να μου πήρε χρόνια να το εκτιμήσω αλλά δεν ήταν λίγοι οι μικροί και οι μεγάλοι αναγνώστες μου που είπαν πως ένα παραμυθένιο όνομα πρέπει να έχει παραμύθι. Δε θα μπορούσε λοιπόν η Κρυσταλλένια μου να μην είναι πριγκίπισσα.


Πόσα από τα δικά σας χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα σας;
Έχει κάποια δανεικά καθώς πήγαιναν πακέτο με το όνομα. Κυρίως όμως είναι κοινός ο κεντρικός άξονας, ψάχνουν την αγάπη και προσπαθούν να βρουν τη χρυσή συνταγή της.

Περιγράψτε μας αυτό το κορίτσι, τον τόπο που ζει, τα όνειρα που κάνει, τους ανθρώπους που συναναστρέφεται.
Η Κρυσταλλένια που ντύνει τις σκέψεις της με λέξεις, ζει στη Θεσσαλονίκη. Μια πόλη που δεν αλλάζει. Αν όμως θα το έκανε, θα ήταν για μια μικρότερη που δε θα έλειπε το υγρό στοιχείο. Της αρέσει να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να διαβάζει τις σκέψεις τους, να ταξιδεύει, παραείναι ειλικρινής και ρομαντική σε έναν κόσμο που δεν το ανέχεται, είναι διαφορετική, δεν έχει υπομονή, συχνά χωρά και συχνότερα περισσεύει. Πιστεύει στο «καλύτερα» των παραμυθιών, αναζητά το δικό της. Ονειρεύεται τα παραμύθια της να ταξιδέψουν χωρίς όρια και σύνορα και να αγαπηθούν όπως τους αξίζει.


Προφανώς και υπάρχει κάποιος λόγος που η Κρυσταλλένια σας δεν ξέρει να αγαπά…
Σε όλα τα πράγματα υπάρχουν δυο όψεις. Συχνά μπερδεύουμε την αγάπη με την ανταλλαγή θέλω, με συμβιβασμό, τον ενθουσιασμό με έρωτα, μια εγωιστική ανάγκη όπως αυτή του να αγαπηθούμε, να νιώσουμε την αποδοχή και να μας δοθεί μια θέση πρωταγωνιστική στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, να ταιριάξουμε.


Γιατί αποφασίσατε να γράψετε για την έλλειψη της αγάπης και όχι για το μεγαλείο και τη δύναμή της;
Κι όμως, έγραψα και για τα δυο. Εκ της αντιθέσεως προκύπτει η δύναμή της. Για να την καταλάβεις όμως, πρέπει πρώτα να ξέρεις τι αναζητάς, πως μοιάζει, τι λάθος κάνεις, τι δεν ανέχεται εκείνη -η αγάπη-. Στη σημερινή εποχή με τους εξουθενωτικούς ρυθμούς, τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη, οικονομική, αξιών, με πρότυπα ανύπαρκτα, έχουν κλονιστεί όλα. Δε βλέπουμε την αγάπη, λείπει. Είναι οι πολλές επιλογές; Είναι ότι τα θέλουμε όλα εύκολα; Είναι ότι κουραζόμαστε εύκολα πλέον; Είναι ότι δεν έχουμε μάθει να ρισκάρουμε και θέλουμε να παίζουμε εκ του ασφαλούς; Είναι η μοναξιά που δε μας πειράζει και τη συνηθίσαμε; Είναι η τόση ενέργεια που καταναλώνουμε για όλα τα άλλα που δε μένει για τα σημαντικά; Είναι το μεγάλο μας εγώ που ταΐζεται συνεχώς και υπερτερεί όλων; Είναι που δεν έχουμε το εμείς και το μαζί στο λεξιλόγιο μας ως τα καθόλα παντοδύναμα; Πώς λοιπόν να δώσεις στην αγάπη όσα ζητά όταν δεν μπορείς να δεις πόσα αξίζει και πάλι λίγα ζητά και πως είναι ο αυτοσκοπός και μόνο κουράζεσαι; Δεν είπε κανείς ότι είναι εύκολη. Δεν εφησυχάζει ποτέ βλέπεις.


Πώς είναι, αλήθεια, η ζωή μιας γυναίκας είτε είναι ένα απλό κορίτσι είτε μια πριγκίπισσα με πλουμιστά φορέματα, χωρίς να παίρνει και να δίνει αγάπη;
Η πριγκίπισσα Κρυσταλλένια έπαιρνε αγάπη και με το παραπάνω. Το θέμα ήταν αφενός ότι δεν την αναγνώριζε, αφετέρου πως δεν έμαθε να δίνει καθώς δε χρειάστηκε. Ίσως στο μυαλό της να μπέρδεψε την αγάπη με αυτή την ανταλλαγή. Ίσως πάλι να έμαθε να είναι πριγκίπισσα στο θρόνο της, μόνο να απαιτεί και οι άλλοι δίνουν. Έπειτα να θέλει περισσότερα γιατί τα προηγούμενα ήταν δεδομένα. Λίγο πολύ όμως, αυτό δε συμβαίνει στις ζωές μας; Με μαέστρο το timingή τις επιλογές μας; Δεν υπάρχει ζύγι.


Στο πλευρό κάθε πριγκίπισσας, πάντα βρίσκεται ένα όμορφο παλληκάρι. Ποιος είναι ο πρίγκιπας του δικού σας παραμυθιού;
Αναζητείται-καταζητείται. Στο σήμερα, είναι αντιήρωας οπότε πώς να αποκαλυφθεί;

«Ο πρίγκιπας που δεν κατάλαβε την ουσία της». Έτσι χαρακτηρίζετε τον πρίγκιπα της ιστορίας σας. Μιλήστε μας γι αυτόν τον χαρακτήρα και πείτε μας αν σας ταλαιπώρησε στη συγγραφή.
Ναι, με ταλαιπώρησε αρκετά η αλήθεια είναι. Προσπάθησα να εξαλείψω τα στερεότυπα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο πρίγκιπας είχε γυναικεία χαρακτηριστικά, αυτά του να δίνεις χωρίς όρια και παραπάνω απ’ όσα έχεις ή αντέχεις. Αυτό όμως θα μπορούσε να είναι και αντρικό χαρακτηριστικό, είναι ευαίσθητοι αν και λιγότερο εκφραστικοί πολλές φορές. Όταν κάτι κατασπαταλάται όμως και δίνεται άνευ όρων, ξοδεύεται. Τα πολύτιμα δε δικαιούνται αλόγιστη χρήστη.

Τι θα θέλατε να κρατήσουν οι αναγνώστες σας από το όμορφο παραμύθι σας;
Η αγάπη και η εύρεσή της είναι η πυξίδα της ζωής. Δε θα ήθελα να υπαγορέψω νοήματα, μόνο το παραμύθι μου να αποτελέσει αφορμή, ή κίνητρο για την αγάπη την ίδια όπως ο καθένας την ορίζει.

«Αλήθεια, τι είναι η αγάπη; Μετριέται; Βρίσκεται; Περισσεύει; Χωρά;», αναρωτιέστε. Η ιστορία της Κρυσταλλένιας σας βοήθησε να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματά σας;
Είναι οι ερωτήσεις που θαρρώ πως όλοι έχουμε μέσα μας, στην επιφάνεια ή πιο βαθιά κρυμμένες και μας ταλανίζουν. Διαβάζοντας το παραμύθι, κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι.

Γιατί όταν μιλάτε για αγάπη τη συγκρίνετε με το κρυφτό;
Όταν ψάχνεις κάποιον, αυτός κρύβεται και δεν τον βρίσκεις. Όταν σε αναζητά αυτός, δε σε βρίσκει. Έτσι θα παρομοίαζα την εκκίνηση του κρυφτού μας με την αγάπη. Όλο αυτό το κυνηγητό να την προλάβουμε προτού κρυφτεί, να της δώσουμε χρόνο και ευκαιρίες αναγνωρίζοντας εξαρχής τη θέση της γιατί είναι αλλεργική στα λίγα, η προσμονή όσο την ψάχνουμε και η στιγμή του ανταμώματος όταν τη βρούμε, δεν περιγράφει την αγάπη; Μέσα από ένα γνωστό και αγαπημένο παιχνίδι. Γιατί δεν μπορεί ο καθένας να σε βρει, αλλά μόνο αυτός που πραγματικά σε ψάχνει και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να σε βρει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Αλήθεια, τι είναι η αγάπη; Μετριέται; Βρίσκεται; Περισσεύει; Χωρά; Η πριγκίπισσα με την κρυστάλλινη καρδιά, που δε γνώριζε την αγάπη, ο πρίγκιπας που δεν κατάλαβε την ουσία της, η νεράιδα της αγάπης που θα δείξει τον δρόμο για την καρδιά και το ταξίδι για την αναζήτησή της ξεκινά! Ψάχνοντας την αγάπη όπως στο κρυφτό. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους. Για την αγάπη και όλους εμάς.

Βιογραφικό
Η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1991 και αποφοίτησε από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με κατεύθυνση «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Καινοτομία» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής με ειδίκευση «Συγγραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του μεταπτυχιακού Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Ανήσυχο πνεύμα, ασυμβίβαστο. Από μικρή τη μάγευαν οι λέξεις, να μπορεί να παίζει μαζί τους, να κρύβεται πίσω τους, να ντύνει τις σκέψεις της.
Πώς συναντήθηκε με τη γραφή; Σε ένα σταυροδρόμι της ζωής έπεσε η μια πάνω στην άλλη και έκτοτε πάνε χέρι χέρι. Η γραφή είναι:
«Ο κόσμος της για να ξεφεύγει από τον κόσμο».
Το πρώτο της συγγραφικό έργο είναι «Το μοναχικό συννεφάκι», εκδόσεις Μέθεξις (2016) το οποίο διακρίθηκε με έπαινο στα βραβεία βιβλίου του λογοτεχνικού περιοδικού «Κέφαλος». Κατόπιν υπήρξε υπεύθυνη έκδοσης-επιμελήτρια του συλλογικού μυθιστορήματος «Θρυαλλίδα» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και έργα της, εκδόσεις Μέθεξις (2019). Συμμετέχει στις «Ψηφίδες ζωής», ποιητική συλλογή διακριθέντων πανελληνίου διαγωνισμού, εκδόσεις Αναζητήσεις (2019). Κυκλοφορούν τα παραμύθια της για μικρούς και μεγάλους «Η Ωραία Ταξιδεμένη», εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (2020), «Κρυσταλλένια, η πριγκίπισσα που δεν ήξερε ν’ αγαπά», εκδόσεις Υδροπλάνο (2021). Πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
Έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις της σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και έχει επιμορφωθεί σε θέματα εποπτείας (mentoring), συμβουλευτικής και αξιολόγησης στην εκπαίδευση.
Δημιουργός του νέου καναλιού στο YouTube, Happily Ever After με
ιστορίες animation ενσυναίσθησης.
https://www.youtube.com/channel/UCaw0NK6GVxb9uX3RAI6dsJg

www.facebook.com/GavriilidouKristallenia/
https://www.instagram.com/kristi_kristallenia/