Συγγραφέας του βιβλίου «Νέα αρχή» – Κυκλοφορεί από την bookguru.gr

H Κωνσταντίνα Μαλαχία, μέσα από το βιβλίο της «Νέα αρχή», μιλάει με θάρρος για την ψυχική ασθένεια του πατέρα της. Ένα προσωπικό θέμα, που ποτέ δεν πίστεψε πως είναι ντροπή ή ταμπού για να μοιραστεί με τους αναγνώστες της. Πιστεύοντας πως ο άνθρωπος μέσα του κρύβει τόση δύναμη, που αν θέλει μπορεί να γιατρέψει τις πληγές του μόνος του, αρκεί να την βρει, έκανε την εσωτερική της αναζήτηση και κατάφερε να κρατηθεί στην επιφάνεια, κάτι που είχε μεγάλη ανάγκη. Όπως λέει στο Vivlio-life «Το βιβλίο αυτό είναι μια εξομολόγηση! Είναι ένας τρόπος να με ανακαλύψω και να βγάλω προς τα έξω τον καλύτερο μου εαυτό». Το σημαντικό, πάντως είναι, πως μέσα από τις σελίδες του κάποιοι βρήκαν, αφορμή να κάνουν μια νέα αρχή στην ζωή τους ακολουθώντας το παράδειγμά της σε ένα μοναδικό και απλό ταξίδι ψυχής.

O τίτλος «Νέα αρχή» που επιλέξατε για το βιβλίο σας μαρτυρά πως προηγήθηκε ένα τέλος. Ή πιο σωστά μία τελεία. Είναι έτσι;
Επίτρεψέ μου να πω πως έβαλα μία άνω τελεία. Η λέξη τέλος με προϊδεάζει για κάτι μεγαλύτερο. Ο τίτλος του βιβλίου σηματοδοτεί τον προσωπικό αγώνα που κάνει ο κάθε άνθρωπος όταν επιθυμεί να γυρίσει σελίδα στην ζωή του και να κάνει μια νέα αρχή! Για να την κάνει όμως, οφείλει να λυτρωθεί πρώτα από ό,τι τον βασανίζει! Το τέλος επέρχεται όταν γίνει η κάθαρση. Η κάθαρση είναι απαραίτητη προϋπόθεση! Χωρίς αυτήν δεν μπορεί κανείς να αρχίσει ξανά από το μηδέν! Καθαρίζεις, μηδενίζεις και έπειτα αρχίζεις.

Προσωπικά βιώματα, ερωτήματα, εσωτερική αναζήτηση, εσωτερικός πόνος. Είναι κεφάλαια που πραγματεύεστε στην πρώτη συγγραφική σας απόπειρα. Ήσασταν έτοιμη για να κολυμπήσετε στα βαθιά;
Πάει καιρός που κολυμπούσα στα βαθιά. Αυτό ένιωθα. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα βιώματα, τα ερωτήματα με βοήθησαν να κάνω μια εσωτερική αναζήτηση. Να βρω τα σημεία εκείνα που με πονούν περισσότερο και με πείσμα, υπομονή και θέληση να καταφέρω να βγω στην επιφάνεια. Είχα ανάγκη να είμαι στην επιφάνεια. Το βιβλίο αυτό είναι μια εξομολόγηση! Είναι ένας τρόπος να με ανακαλύψω και να βγάλω προς τα έξω τον καλύτερο μου εαυτό.
Ανάμεσα στα προσωπικά βιώματα που καταγράφετε, ο αναγνώστης διαπιστώνει πως υπάρχει και το θέμα υγείας του πατέρα σας. Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σας το πρόβλημα υγείας ενός τόσο αγαπημένου σας προσώπου;
Πράγματι, έτσι είναι. Ο πατέρας μου πάσχει από μία ψυχική ασθένεια όπως χιλιάδες άλλοι άνθρωποι! Η αναφορά στην ψυχική κατάσταση του πατέρα μου δεν είναι ούτε ντροπή ούτε ταμπού. Είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά σε χιλιάδες ανθρώπους! Απλώς εγώ αποφάσισα να το μοιραστώ μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου σκεπτόμενη πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί πέρα έξω που βιώνουν κάτι παρόμοιο και ψάχνουν κάποιον να τους καταλάβει! Ίσως να ψάχνουν και αυτοί τον τρόπο να ξεπεράσουν την κατάσταση και να κάνουν μια νέα αρχή. Προφανώς και υπάρχει ένας αντίκτυπος αλλά θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι προχώρησα μπροστά για μένα και αυτό να αποτελέσει έναυσμα και για άλλους ανθρώπους που έζησαν ή ζουν παρόμοιες καταστάσεις. Ένας άνθρωπος που έχει μια ψυχική ασθένεια δεν αλλάζει. Μπορεί όμως να βελτιωθεί και να βρει ισορροπία. Είναι ένας μεγάλος αγώνας, σκληρός, γεμάτος προκλήσεις όπως είναι και η ίδια η ζωή. Αν ποτέ με ρωτούσες αν θα άλλαζα κάτι, παρότι ζούσα και εγώ το δικό μου σκοτάδι ή να το πω καλύτερα στο δικό μου συννεφάκι μου, δεν θα άλλαζα τίποτα. Με έκανε πιο ώριμη και πιο δυνατή! Βρήκα την χαραμάδα με το φως μέσα στο σκοτάδι και προχώρησα με γνώμονα αυτήν.


Τι σας έκανε να μιλήσετε ανοιχτά για ένα τόσο προσωπικό θέμα;
Ήταν ένας προσωπικός αγώνας που ήταν σε αναμονή. Ήθελα εκείνο το αόρατο χέρι βοηθείας που αναζητούσα μέσα μου. Το αγαπημένο μου και επίμονο συννεφάκι έπρεπε για μένα να γίνει ένα ουράνιο τόξο. Το δικό μου «ουράνιο τόξο» ήταν το κίνητρο και η συνείδηση. Αποδέχτηκα μια κατάσταση που δεν επρόκειτο να αλλάξει, για αυτό και απάντησα σε προηγούμενη ερώτηση σας ότι έβαλα άνω τελεία. Μίλησα για ένα τέτοιο θέμα επειδή ήθελα να βελτιώσω τον εαυτό μου. Ένιωθα στάσιμη πολλές φορές εξαιτίας του.


Ήταν η έκδοση του βιβλίου σας η επιθυμία να δώσετε με τον δικό σας τρόπο ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες σας; Και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Ναι, φυσικά και ήταν η επιθυμία μου να γίνει κάτι τέτοιο. Μέσα από το δικό μου ταξίδι θα ήθελα να δουν οι αναγνώστες ότι ποτέ καμία Νέα Αρχή δεν ξεκινά ρόδινα. Θέλει θάρρος, ψυχική δύναμη και αποφασιστικότητα για να πετύχει κανείς τους στόχους του και τις επιθυμίες του. Μόνο όταν κάνεις αυτό τον εσωτερικό διάλογο και αρχίζεις να κινείσαι και να ενεργείς ανάλογα, τότε και μόνο τότε αρχίζεις να ζεις. Τότε ωριμάζεις. Νιώθω ότι άφησα την δική μου κραυγή να βγει προς τα έξω για κάτι καλύτερο.


Ψυχική ασθένεια. Πώς αισθανθήκατε τη στιγμή που έπρεπε να πληκτρολογήσετε κάτι που βιώνατε και σας άγχωνε;
Όταν ένιωσα έτοιμη να αρχίσω αυτή την ιστορία, ήμουν θετική, είχα ήδη βελτιωθεί, είχα ωριμάσει μέσα μου. Έτσι γεννήθηκε αυτό το πρώτο μου συγγραφικό παιδί. Θυμάμαι ακόμα όταν έκανα κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν να την αποτυπώσω σε ένα έγγραφο του υπολογιστή. Δεν ήξερα πως να το γράψω, πως να παρουσιάσω ένα τέτοιο θέμα και εννοείται με στενοχωρούσε πολύ εκείνο το διάστημα. Όταν κατάφερα να την γράψω και να την ολοκληρώσω, έβαλα τόση αγάπη και τόσο μεράκι που συγκινήθηκα.


Χρειάστηκε κατά τη συγγραφή να ζητήσετε βοήθεια στον κλάδο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας ή απλά καταγράψατε τα συναισθήματά σας;
Όχι δεν το χρειάστηκα. Αρκέστηκα στο να καταγράψω απλά τα συναισθήματα μου, τα βιώματα μου και τις σκέψεις μου. Έγραψα με την καρδιά και την ψυχή μου! Έγραψα αυτά που ένιωσα και έζησα μέσα από τα μάτια μιας έφηβης κοπέλας που ετοιμάζεται να βγει στην κοινωνία και να παλέψει για την επιβίωση. Ήθελα να είναι μία εξομολόγηση από καρδιάς και όχι μία ψυχολογική ή ψυχιατρική γνωμάτευση! Επιπλέον, πιστεύω ότι ο άνθρωπος μέσα του κρύβει τόση δύναμη που αν θέλει μπορεί να γιατρέψει τις πληγές του μόνος του! Αρκεί να την βρει!


Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν μιλούν γι αυτό που τους πονά νιώθουν λύτρωση. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς συγγραφείς. Εσείς νιώσατε αυτό το συναίσθημα ή σας άγχωσε η προοπτική της έκδοσης;

Ένιωσα την δική μου λύτρωση ψυχής και ήμουν έτοιμη να προχωρήσω στο επόμενο συγγραφικό έργο. Όταν ήρθα σε επαφή με την υπεύθυνη του Writers’ Agency Βοοkguru.gr Ευαγγελία Τζιάκα ήμουν σαφώς αγχωμένη, όμως με τον τρόπο της και με την καθημερινή και ανθρώπινη επικοινωνία που είχαμε, ένιωσα σίγουρα ότι θα είχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα πάνω στην έκδοση. Πιστεύουν σε μένα και στις δυνατότητές μου και όλη η προώθηση γίνεται με απόλυτο σεβασμό απέναντι στις ανάγκες μου, στο ύφος μου και στον χαρακτήρα μου αλλά και με ευαισθησία γύρω από το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο μου.


Πώς νιώσατε όταν το πόνημά σας έφυγε από τα χέρια σας και πήρε το δρόμο για το τυπογραφείο;
Ειλικρινά δεν το πίστευα, λέω πλάκα μου κάνουν! Όταν όμως έγινε το όνειρο πραγματικότητα πήρα μεγάλη δύναμη μέσα μου γιατί μου έδωσε κίνητρο να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ. Ο εκδοτικός μου φρόντισε από το εξώφυλλο μέχρι και το οπισθόφυλλο, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα να θυμίζει Κωνσταντίνα, εξ ου και το εξώφυλλο με εμένα ως κεντρικό στοιχείο!


Σίγουρα έχετε λάβει κάποια μηνύματα από κοντινούς συγγενείς αλλά και αναγνώστες που κράτησαν στα χέρια την «Νέα αρχή». Τι εισπράξατε τις πρώτες μέρες της έκδοσής του;
Η αλήθεια είναι ότι οι εντυπώσεις ήταν όμορφες και θετικές. Αν και αποτελεί δείγμα πρώιμης γραφής ενός κοριτσιού χωρίς σπουδές δημιουργικής γραφής ή ανάλογες, όσοι το αγόρασαν συγκινήθηκαν από τον λιτό και απλό λόγο, από τις κραυγές της ψυχής μου, τις εξάρσεις της καρδιάς μου και την δύναμη, την δίψα για μια νέα αρχή. Κάποιοι βρήκαν, από ό,τι μου λένε, αφορμή να κάνουν μια νέα αρχή στην ζωή τους ύστερα από ένα μοναδικό και απλό ταξίδι ψυχής.


«Η νέα αρχή» πιστεύω πως έχει γίνει έτσι κι αλλιώς στη ζωή σας με την έκδοση του πρώτου σας βιβλίου. Άραγε σκέφτεστε να μείνετε στο χώρο της συγγραφής;
Ναι, φυσικά και θα παραμείνω στο χώρο της συγγραφής. Ήδη ετοιμάζω το επόμενο συγγραφικό μου έργο. Πριν κλείσω αυτή την υπέροχη συνέντευξη θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με στηρίζουν, στον εκδοτικό μου οίκο Bookguru.gr για την φροντίδα και την επιμέλεια του βιβλίου μου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αλλά και την προώθησή του! Νιώθω μεγάλη χαρά που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να μοιραστώ με τον κόσμο το ταξίδι ψυχής που απλόχερα προσφέρει η «Νέα Αρχή».

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πες μου πόσες φορές βρέθηκες σε αδιέξοδο;
Πόσο δύσκολο ήταν να γίνεις και να νιώσεις ελευθερία ή ευτυχισμένος;
Τα ερωτήματα είναι πολλά κι όμως υπάρχει απάντηση, υπάρχει τρόπος να βγεις νικητής, να είσαι ελεύθερος/η, να νιώσεις ΛΥΤΡΩΣΗ. Αυτή θα μάθουμε σε αυτό το βιβλίο, πώς να λυτρώνουμε τον εαυτό μας μέσα από το δικό μας συναισθηματικό και εσωτερικό σκοτάδι.
Στην τελική αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο εαυτός μας για να είμαστε ο εαυτός μας.

Βιογραφικό
Η Μαλαχία Κωνσταντίνα είναι γεννημένη στις 11 Μαρτίου του 1994 στην Αθήνα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Το συγγραφικό ταξίδι ξεκινά από τα εφηβικά της χρόνια. Φοιτώντας στην Σιβιτανίδειο σχολή στο 3o ΕΠΑΛ άρχισε να αποτυπώνει σε ένα απλό τετράδιο τις σκέψεις της. Από τα δεκαεπτά της μόλις χρόνια ήξερε πως το μικρόβιο της συγγραφής ήρθε για να μείνει. Η τέχνη της δημιουργικής γραφής ήταν ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Ως καλλιτεχνικό και δημιουργικό πνεύμα της οικογένειας γύρισε για ακόμα μία φορά στα θρανία. Μόνο που αυτή την φορά ήταν σε ΙΕΚ. Μαθαίνοντας αισθητική και μακιγιάζ ξετυλίγει εξίσου τα ταλέντα της. Μετά από μερικά χρόνια αργότερα η αγάπη της για την συγγραφή άρχισε να γίνεται πραγματικότητα.