Ο Μίκης δεν είναι πια ανάμεσά μας… Η απώλεια είναι μεγάλη. Κι όσο θα περνάει ο χρόνος, οι συνέπειες της απώλειας αυτού του μεγάλου Έλληνα θα πολλαπλασιάζονται. Γιατί ο Μίκης μαζί με τον Μάνο δεν ήταν απλώς οι άνθρωποι που μας πήραν από το χέρι και μας πέρασαν απέναντι, μας έδωσαν ταυτότητα πολιτιστική.
Το έργο που μας άφησε ο Μίκης, κυρίως τοι μουσικό, είναι τεράστιο και ανεξάντλητο.


Ο Μίκης πίστευε ότι η ποίηση γεννήθηκε από τον λαό και πρέπει να επιστρέψει στην πηγή της, το έργο του καλλιτέχνη μεγαλώνει κι αποκτά σημασία όταν καταφέρνει να στεγάσει τα βιώματα του λαού, τις αξίες τους, τα τραύματά του, τις ενοχές του, τους φόβους του, τις χαρές, τις λύπες του, τις υπερβάσεις του… όλα!
Ο Μίκης ήταν επίμονος εραστής της θέσης -αντίθεσης -σύνθεσης, ενός ιδανικού ζητούμενου που μοιάζει να ήταν σφηνωμένο στην ψυχή του. Τι παράδειγμα! Να έχει διδαχτεί τι είναι μαρξισμός από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο! (θέση) -να τον φέρει μέσα στην κατοπινή πολιτική δράση του (αντίθεση)- για να καταλήξει στο πολυσυζητημένο «Καραμανλής ή τανκς»! (σύνθεση).


Ο Θεοδωράκης είναι αυτόπτης μάρτυρας των εκατό από τα διακόσια χρόνια που έχουμε ως ανεξάρτητο κράτος! Ήταν ίσως ένας από τους πιο αξιόπιστους μάρτυρες αυτού που ζήσαμε σαν Νεοέλληνες. Γι ΄αυτό ,όταν στεκόσουν απέναντί του , γέμιζες ιστορίες , με αφηγήσεις , με ανέκδοτες μνήμες…Μιλούσατε δυο ώρες για τα χρόνια στη Μακρόνησο , στην Ικαρία , στα στούντιο ,στις φυλακές, τους έρωτες που έζησε …
Δεν είχαν τελειωμό οι ιστορίες που είχε ζήσει…
Για τον Μίκη έχουν γραφτεί πολλά και ο ίδιος έχει γράψει πολλά. Χιλιάδες σελίδες αφιερωμένες στις χίλιες και μια ζωές σε μία ζωή. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, για ένα ακόμα βιβλίο με λεγόμενά του; Η απάντηση είναι μία… Ειπώθηκαν τόσα αυτές τις λίγες ώρες μετά τον θάνατό του και δυστυχώς ακούστηκε και η μικρότητα που ακολουθεί κατά πόδας το μεγαλείο. Έλα όμως που ο μεγάλος δημιουργός, όταν δέχεται τέτοιες ποσότητες λάσπης ακόμα και με την λάσπη χτίζει μεγαλύτερη αξία!
Το βιβλίο αυτό περιέχει τον Μίκη των αντιφάσεων, είναι ένα μικρό δείγμα του τρόπου που σκεφτόταν. Δεν προσθέτει λίγες ακόμα ιστορίες που είχε να πει και πρόλαβε να πει και στον συγγραφέα. Το βιβλίο αυτό στις λεπτομέρειές του φιλοδοξεί να παρουσιάσει, μέσα από τα λόγια του, τον τρόπο που αισθανόταν και σκεφτόταν αυτός ο μεγάλος Έλληνας!


Ο Μίκης είναι όλα, όπως κάθε σημαντικός άνθρωπος : Έχει την εμπειρία της αγιοσύνης και της αμαρτίας, έχει το πλεονέκτημα αλλά και το μειονέκτημα της σκέψης, ενώ είχε βασανιστεί, δεν έπαψε να συμπονά αυτόν που τον βασάνισε… Ο Μίκης είναι αυτός που έκανε την σταγόνα χείμαρρο, το χείμαρρο ποτάμι και το ποτάμι θάλασσα δύναμης! Ο Μίκης είναι το παρελθόν μας, έπαψε να είναι το παρόν μας , θα παραμείνει όμως το μέλλον μας!


Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπαιξε ποδόσφαιρο, συναντήθηκε νωρίς με την τύχη του. Σε πολύ νεαρή ηλικία είχε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στον Στρατή Τσίρκα, έναν σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, και να τον καθοδηγήσει στο χώρο της ποίησης ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκος Καρούζος και ο Μίλτος Σαχτούρης. Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους, άρχισε να κάνει καθημερινότητά του αυτές τις συναντήσεις. Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει 3500 συνεντεύξεις με μοναδικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως δημιουργός νέων περιοδικών, έχει δημιουργήσει 33 καινούργια concept για περιοδικά. Σήμερα δραστηριοποιείται δημιουργικά στη ζωγραφική, την γλυπτική και συνεχίζει επιλεκτικά στην δημοσιογραφία.