Συγγραφέας του βιβλίου Η τρελή Τασία – Εκδόσεις 24 Γράμματα

Η τρελή Τασία της Μαίρης Γκαζιάνη είναι ένα πρόσωπο που σίγουρα άγγιξε τις ψυχές μας, σ’ αυτό το ευαίσθητο μυθιστόρημα, στο οποίο ένα εξάχρονο κορίτσι μέσα από την αγνότητα της ψυχής και του μυαλού του αρνείται να δει τις «ταμπέλες» που έβαλε στην διαφορετική αυτή γυναίκα η γειτονιά. Αν και με πολλά χρόνια να χωρίζουν τις ηρωίδες της, εκείνες βρήκαν τον τρόπο και τον δρόμο να έρθουν κοντά και να νοιάζονται η μία για την άλλη, χωρίς ψέματα, μόνο με αλήθειες. Αυτό που κατάφερε η συγγραφέας με την γραφή της είναι στο τέλος του βιβλίου κι εμείς οι αναγνώστες αλλά και η ίδια να δούμε την Τασία μέσα από τα μάτια της μικρής. Όπως λέει στο Vivlio-life, αυτό που θα ήθελε, να κρατήσουμε από την ιστορία της είναι η αγάπη που κυριαρχούσε στην καρδιά της ηρωίδας της. «Παρά τις αντιξοότητες που υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει στη ζωή της, αυτή ποτέ δεν χάθηκε και προσφέρθηκε άφθονα στον μοναδικό άνθρωπο που την κατάλαβε και την αποδέχθηκε όπως ήταν. Στη μικρή Μυρσίνη».

 • Τασία. “Η τρελή” την αποκαλούν οι περισσότεροι στη γειτονιά της. Είναι, όμως, τρελή ή μήπως η βαριά ταμπέλα που της κρέμασε η κοινωνία είναι άδικη;
  Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση γιατί θα αποτελεί spoiler. Είναι κάτι που θα το απαντήσουν οι αναγνώστες. Εξαρτάται από το πώς θα την αντιμετωπίσει καθένας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
 • Μυρσίνη. Ένα μικρό κορίτσι που νιώθει συμπάθεια για την Τασία, επειδή «τα παιδικά της μάτια διεισδύουν βαθιά στην ψυχή της και βλέπουν όσα οι άλλοι δεν μπορούν να δουν». Να επιχειρήσουμε να δούμε μέσα από τα δικά της μάτια, την ηρωίδα σας;
  Η Μυρσίνη είναι ένα 6χρονο κοριτσάκι. Η αθωότητα και η αγνότητα της ψυχής και του μυαλού της, τής δίνει τη δυνατότητα να μη «βλέπει» τις ταμπέλες. Να κοιτάζει βαθιά στα μάτια της Τασίας και να αντικαθιστά το γκρι της εμφάνισής της με πολλά και διαφορετικά χρώματα που κρύβονται μέσα τους.
 • Εσείς πόσο βαθιά και με ποια “όπλα” μπορέσατε να εμβαθύνετε στον ψυχισμό αυτής της διαταραγμένης προσωπικότητας;
  Είναι απλό! Με το όπλο της ενσυναίσθησης! Πάντα όταν γράφω μπαίνω στον «ρόλο» του κάθε ήρωά μου. Έτσι και σε αυτό το βιβλίο, αφέθηκα να είμαι πότε η Τασία και πότε η Μυρσίνη. Άλλωστε, υπάρχει το ερώτημα, ήταν η Τασία διαταραγμένη προσωπικότητα; Υπάρχουν γεγονότα στη ζωή της που την ώθησαν σ΄ ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. «Για τους άλλους ήταν η τρελή, για μένα ήταν η Τασία» αναφέρει η Μυρσίνη.
 • Τα χρόνια που χωρίζουν τις δυο ηρωίδες σας είναι πολλά. Τι είναι, όμως, αυτό που τις ενώνει; Θέλετε να μας δώσετε μια γεύση από την πλοκή της ιστορίας σας;
  Τις ενώνει η αλήθεια! Ποτέ δεν είπε η μια ψέματα στην άλλη. Η αγάπη! Προσφέρθηκε άφθονη και άδολα. Το νοιάξιμο! Τι μπορεί η μια να προσφέρει στην άλλη μόνο για το καλό.
 • Ζωή στο περιθώριο με φόντο τις γειτονιές της Αθήνας μιας άλλης εποχής. Ας ξεναγηθούμε στις εικόνες, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της γειτονιάς που επιλέξατε για να μας ταξιδέψετε.
  Η ιστορία εξελίσσεται σε μια φτωχογειτονιά της 10ετίας του ΄60. Την εποχή που η εσωτερική μετανάστευση για οικονομικούς λόγους βρισκόταν στο φόρτε της. Το σπίτι της Τασίας -όπως και ελάχιστων άλλων- ήταν πλουσιόσπιτο. Το ένα δωμάτιο που κατοικούσε η Μυρσίνη με τους γονείς της βρισκόταν σε μια αυλή με πολλά ακόμα δωμάτια που έμεναν άλλες οικογένειες. Έτσι δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε κάποιες μικρές ιστορίες και γεγονότα που δίνουν την αφορμή στη Μυρσίνη για απορίες. Και καθώς δεν λαμβάνει απαντήσεις από τους γονείς, τους συγκατοίκους ή το σχολείο, η Τασία είναι πάντα πρόθυμη να της εξηγήσει σύμφωνα με την ηλικία που βρίσκεται κάθε φορά. Γίνεται μέντοράς της!
 • “Μια μικρή αόρατη κλωστή χωρίζει τη λογική από το παράλογο…” καταλήγει το οπισθόφυλλο του βιβλίου. Πόσο διακριτή κάνετε με την γραφή σας αυτή την αόρατη κλωστή σ’ εμάς του αναγνώστες;
  Στο βιβλίο είναι όλα ξεκάθαρα! Ο αναγνώστης θα αντιληφθεί αν υπάρχει η αόρατη κλωστή, πώς καθορίζεται και τι ρόλο παίζει στην εξέλιξη της ιστορίας.
 • Υπάρχουν και τρία ερωτήματα που θέτετε. Ας μείνουμε στο τελευταίο, που μάλλον δένει με την προηγούμενη ερώτηση: “Και ο έρωτας; Μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην τρέλα;” Μπορεί κυρία Γκαζιάνη;
  Συνηθίζουμε να λέμε: «Είναι τρελός/η από έρωτα» για κάποιον/α που είναι πολύ ερωτευμένος/η. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ψυχιατρικά άρρωστος. Η ερώτηση προφανώς και αναφέρεται στο άδοξο τέλος ενός έρωτα, όταν ο ένας από τους δυο αποσυρθεί. Δεν ξέρω αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον ως την τρέλα με την κυριολεκτική σημασία. Μπορεί να τον οδηγήσει στην κατάθλιψη, στην έλλειψη ενδιαφέροντος, στον θρήνο για την απώλειά του, στην απελπισία. Τα σοβαρά και σημαντικά γεγονότα που ακολούθησαν του έρωτα, ήταν αυτά που οδήγησαν την Τασία σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Συνεπώς ας μην καταδικάσουμε τον έρωτα.
 • Είναι βέβαιο πως “Η τρελή Τασία” σας άγγιξε τις ψυχές μας. Αν την είχαμε απέναντί μας αυτή τη στιγμή και τη ρωτούσαμε τι θα ήθελε να κρατήσουμε από την ιστορία της, τι θα μας απαντούσε;
  Την αγάπη που κυριαρχούσε στην καρδιά της. Παρά τις αντιξοότητες που υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει στη ζωή της, αυτή ποτέ δεν χάθηκε και προσφέρθηκε άφθονα στον μοναδικό άνθρωπο που την κατάλαβε και την αποδέχθηκε όπως ήταν. Στη μικρή Μυρσίνη.
 • Κοινωνικά ταμπού. Πιστεύετε πως έχουμε ξεμπερδέψει μ’ αυτά ως λαός;
  Δεν νομίζω και δεν πιστεύω ότι θα εξαλειφθούν ποτέ. Τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
 • Μεταμορφώνεστε συχνά και μοιράζεστε μαζί μας φωτογραφίες από τη συμμετοχή σας σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις. Τώρα βλέπουμε να μεταμορφώνεστε και συγγραφικά. Φοβηθήκατε κάτι σ’ αυτό το διαφορετικό συγγραφικό μονοπάτι που πήρατε;
  Η συγγραφή δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Όλες σχεδόν οι δραστηριότητές μου ξεκίνησαν παράλληλα. Μόνο η καλλιτεχνική φωτογραφία προηγήθηκε πριν πολλά χρόνια, τα υπόλοιπα ακολούθησαν ταυτόχρονα. Παρότι εργαζόμουν σε τράπεζα, αισθανόμουν πάντα ότι ανήκα στις τέχνες. Ζωγραφική, θέατρο, χορός, ποίηση, συγγραφή και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έρθει στο μέλλον. Δεν φοβήθηκα όταν το 2012 ξεκίνησα με το πρώτο μου βιβλίο, την ποιητική συλλογή «Σου γράφω…», τώρα είναι λίγο αργά να φοβηθώ καθώς «Η τρελή ΤΑΣΙΑ» είναι το 8ο βιβλίο μου.
 • Θα λέγατε “ναι” στην πρόταση να ενσαρκώσετε την Τασία σε μια θεατρική παράσταση;
  Να την υποδυθώ εγώ; Όχι βέβαια. Η δική μου ενασχόληση με το θέατρο -παρότι το έχω σπουδάσει- είναι ερασιτεχνική. Υπάρχουν τόσες ιδανικές ηθοποιοί που θα απογείωναν τον ρόλο. Φυσικά θα ήταν μεγάλη χαρά για μένα να μεταφερθεί στη σκηνή, στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη. Άνετα μπορεί να μετατραπεί σε θεατρικό κείμενο και σε σενάριο για κινηματογραφική ταινία ή μίνι τηλεοπτική σειρά. Όλα τα βιβλία μου θα μπορούσαν να μεταφερθούν. Μακάρι να συμβεί!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Σε μια γειτονιά της παλιάς Αθήνας, η Μυρσίνη, ένα μικρό κορίτσι, νιώθει συμπάθεια για την Τασία την τρελή, όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι. Όμως, τα παιδικά μάτια της διεισδύουν βαθιά στην ψυχή της και βλέπουν όσα οι άλλοι δεν μπορούν να δουν.
Καθώς μεγαλώνει και η ζωή καθοδηγεί τα βήματά της, ένας ιδιαίτερος όσο και τρυφερός δεσμός ενώνει πια τις δύο γυναίκες.
Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, από τη Θεσσαλονίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάλι πίσω, ο χρόνος φέρνει στην επιφάνεια μυστικά, κάνει τα τερτίπια του και διηγείται μια ιστορία για την ανιδιοτελή αγάπη, τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Τελικά, πρέπει να έχεις γεννήσει ένα παιδί για να το αγαπάς;
Μέχρι πού φτάνει η αγάπη;
Και ο έρωτας; Μπορεί να οδηγήσει έναν άνθρωπο στην τρέλα;
Μια μικρή αόρατη κλωστή χωρίζει τη λογική από το παράλογο…

Βιογραφικό
Η Μαίρη Γκαζιάνη γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάστηκε στον τραπεζικό χώρο.
Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και τη ζωγραφική, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή.
Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magic radiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από χίλιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του Αιγαίο TV, πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε διευθύντρια σύνταξης του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.
Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.
Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη του 2013 το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής» από τις εκδόσεις Όστρια.
Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» από τις εκδόσεις Βερέττα (2015). Τον Ιούνιο του 2017 ακολούθησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της «Ζάχαρη άχνη» (11/2019) και «Η αποστολή» (6/2021) εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Ωκεανός.