Ένα νέο εκδοτικό πρόγραμμα ξεκίνησαν οι εκδόσεις Ιβίσκος, στοχεύοντας να παρουσιάσουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, πέρα από τα βιβλία αυτοβελτίωσης που μας έχουν συνηθίσει και τη σειρά ελληνικής λογοτεχνίας, τα σύγχρονα διεθνή μπεστ σέλερ, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια νέα εποχή στην εκδοτική τους πορεία.


Το πρώτο, λοιπόν, βιβλίο αυτής της σειράς είναι το Μαζί για πάντα της Τζούλι Κοέν που μόλις κυκλοφόρησε, σε μετάφραση της Τέσυς Μπάιλα που κάνει το κείμενο να ρέει απρόσκοπτα στην ελληνική γλώσσα και αναμένεται να γνωρίσει την ίδια επιτυχία και στη χώρα μας.


Τι συμβαίνει στη ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού όταν ο ένας σύντροφος αρχίζει να πάσχει από Αλτσχάιμερ; Ο ογδοντάχρονος Ρόμπι που νιώθει την αποδόμηση της εγκεφαλικής του λειτουργίας θα αποφασίσει να χαθεί για πάντα στη θάλασσα, απαλλάσσοντας την αγαπημένη σύντροφο της ζωής του, την Έμιλι, αλλά και τα παιδιά του από την οδυνηρή, πλέον, παρουσία του. Είναι η μέγιστη θυσία που κάνει γι’ αυτούς και την κάνει όσο ακόμα καταλαβαίνει, όσο ακόμα είναι ικανός, ανάμεσα στα κενά μνήμης που πολλαπλασιάζονται τελευταία, να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση, καθώς έτσι το μυστικό που οι δυο σύζυγοι μοιράστηκαν νεότεροι και που καθόρισε τη ζωή όχι μόνο αυτών των δύο ανθρώπων αλλά και πολλών άλλων δε θα κινδυνέψει να αποκαλυφθεί.


Η Έμιλι θα ξυπνήσει ένα πρωί και θα βρει στη θέση του ένα τριαντάφυλλο κι ένα γράμμα. Και η αφήγηση θα κάνει ένα τεράστιο φλας μπακ για να μεταφέρει τον αναγνώστη πολλά χρόνια πριν, στα 1962, και να τον οδηγήσει να ανακαλύψει την τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη ιστορία αυτών των δύο ανθρώπων αλλά και το απίστευτο μυστικό τους. Παράλληλα θα γνωρίσει το παρελθόν τους και θα αντιληφθεί πόσο ουσιαστική είναι η αγάπη δυο ανθρώπων όταν βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοσυμπλήρωση.


Πρόκειται για μια ιστορία για το μέγεθος της αγάπης και της παντοτινής αφοσίωσης. Για τη συνοδοιπορία δυο ανθρώπων στις ατραπούς της ζωής. Για το τέλος που πρέπει να αντιμετωπίσουν, για τις αλήθειες και τα ψέματα που καλούνται να βιώσουν, τις δυσκολίες και τα λάθη, για τη λογική, τον έρωτα και τέλος τη μοναξιά, ώστε να βγουν στο ξέφωτο της ζωής με τη δύναμη που δίνει στον άνθρωπο η συντροφικότητα και η διεκδίκηση της ζωής.


«Κολυμπούσε με τα μάτια καρφωμένα στον ορίζοντα. Του πήρε πολύ μέχρι να κουραστεί. Αρκετά για να δει την κορυφή της καμπύλης του ήλιου που ανέτελλε από το νερό μπροστά του, ένα λαμπερό φως που έλαμπε σαν φωτεινός δρόμος πάνω στο νερό μέχρι εκείνον. Θα έστελνε τις λαμπερές του αχτίδες μέσα από το παράθυρο στο δωμάτιο όπου κοιμόταν η Έμιλι και θα άγγιζε το μάγουλό της και τα μαλλιά της.
Ο Ρόμπι συνέχισε να κολυμπάει έως ότου δεν μπορούσε πια, και τότε άφησε το νερό να τον μεταφέρει σε κάτι μεγαλύτερο από αυτόν, πιο απέραντο από τη μνήμη
».


Ένα βιβλίο για τη μνήμη και την απώλειά της, για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις συζυγικές, φιλικές αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, ανάμεσα στα ετεροθαλή αδέλφια, και στους γονιούς με τα παιδιά τους. Μια ιστορία που συγκινεί αλλά ταυτόχρονα θέτει και ερωτήματα για την ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε, ανεξάρτητα από το είδος του δεσμού που μας ενώνει μαζί τους.

«Μπορεί η αληθινή αγάπη να κάνει την υπέρβαση;
Εσείς θα το αποφασίσετε!
Χαράματα, ένα πρωινό που μοιάζει σαν όλα τ’ άλλα, ο Ρόμπι ξυπνά έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του, Έμιλι, όπως πάντα. Σηκώνεται, ντύνεται και ετοιμάζει τον καφέ του, όπως κάνει συνήθως. Αυτή τη φορά όμως, φεύγει και αφήνει στην Έμιλι ένα τριαντάφυλλο μαζί μ’ ένα σημείωμα που θα της ραγίσει την καρδιά…
Δύο άνθρωποι από δύο διαφορετικές ηπείρους, διαφορετικής κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου, συναντιούνται χάρη σ’ ένα απροσδόκητο παιχνίδι της τύχης. Έτσι, ξεκινά η ιστορία ενός ζευγαριού που κρύβει ένα φοβερό μυστικό, κάτι που θα έκαναν τα πάντα για να προστατέψουν. Μια επική ιστορία αγνής αγάπης που άντεξε στον χρόνο, στην απουσία, στην απώλεια, στα μυστικά και στα ψέματα, πιο ισχυρή απ’ την απόσταση, την καριέρα, την οικογένεια, την κοινωνία
».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)