Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Πριν αρχίσω την παρουσίαση του σημερινού βιβλίου, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής.
Ομόηχες λέξεις, είναι εκείνες που έχουν τον ίδιο ήχο. Όμως γράφονται διαφορετικά και έχουν συνήθως διαφορετική σημασία.
Επίσης, να σας θυμίσω ότι τους δυο μικρούς ήρωες του βιβλίου, τους έχουμε συναντήσει ξανά στο βιβλίο της συγγραφέως «Μιλάς ξένες γλώσσες, το ξέρεις;».
Τώρα νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην παρουσίαση του ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου και είμαι βέβαιη ότι θα σας καταπλήξει.
Ο τίτλος του θα ήθελα να αναφέρω, ότι με βρίσκει σύμφωνη. Πράγματι μικροί μου φίλοι, οι ομόηχες λέξεις είναι μπελάς! Όμως, με λίγη καλή θέληση και προσπάθεια, μπορούμε να τις μάθουμε και σιγά – σιγά να μην τις μπερδεύουμε μεταξύ τους. Σε αυτό θα μας βοηθήσουν δυο παιδιά, ο Αλέξης και η Ροή.
Αυτά τα δυο αδέρφια λοιπόν, στο τετράδιο της ορθογραφίας τους, έχουν πολλές σημειώσεις από τη δασκάλα. Έχουν κάνει λάθη και το τετράδιο είναι όλο κοκκινίλες! Αναρωτιέστε ποιος ευθύνεται; Θα σας πω. Οι ομόηχες λέξεις!


Για αυτό λοιπόν, τα παιδιά αποφάσισαν να επισκεφτούν τη δασκάλα τους την κυρία Ορθογραφία, μη γελάτε, αυτό είναι το όνομά της και να μάθουν όλες τις απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις τους για τις ομόηχες λέξεις.
Πρώτα από όλα, θα μάθουν τι σημαίνει ομόηχη λέξη και σιγά-σιγά με τα εύστοχα παραδείγματα που υπάρχουν στο βιβλίο, τόσο τα δύο αδέρφια όσο και εσείς μικροί μου φίλοι, θα κατανοήσετε και θα είστε σε θέση να ξεχωρίζετε αυτές τις μικρές λεξούλες, που τόσο σας δυσκολεύουν.
Θα αναφέρω μονάχα λίγα παραδείγματα από τα πολλά που η συγγραφέας έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο της και είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβετε τι εννοώ.
Βάζω τα λουλούδια στο βάζο.
Μπορεί η πρώτη και η τελευταία λέξη να ακούγονται ακριβώς το ίδιο, όμως η πρώτη είναι ρήμα που μου λέει τι να κάνω και η τελευταία είναι το αντικείμενο!
Βάζω και βάζο.
Πάμε να συνεχίσουμε και θα δείτε ότι όσο προχωράμε στο βιβλίο, όλο και καλύτερα θα αντιλαμβάνεστε την έννοια των ομόηχων λέξεων.
Επόμενα παραδείγματα,
Τη φίλη μου λένε Φανή και ακόμα δεν έχει φανεί.
Φανή και φανεί.

Φέτος θα πάμε διακοπές στην Πάρο και μαζί μου θα πάρω τα μπρατσάκια μου.
Πάρο και πάρω.
Το νόμισμα της Αγγλίας είναι η λίρα αλλά η λύρα είναι μουσικό όργανο.
Λίρα και λύρα.

Τα δύο αδέρφια ευχαριστήθηκαν την επίσκεψη στη δασκάλα τους, έμαθαν πάρα πολλά, κατανόησαν τη διαφορά των ομόηχων λέξεων και σιγά-σιγά μέσα από τα εύστοχα παραδείγματα έγιναν καλύτεροι και σωστότεροι.
Στο βιβλίο, υπάρχουν πολλά, μα πάρα πολλά παραδείγματα και εσείς μικροί μου φίλοι μαζί με τον Αλέξη αλλά και την αδερφή του τη Ρόη, θα μάθετε όσες περισσότερες ομόηχες λέξεις επιθυμείτε.
Μια δεύτερη κατηγορία λέξεων που επίσης θα γίνει νύξη στο βιβλίο είναι οι παρώνυμες λέξεις, οι λέξεις δηλαδή που είναι ίδιες, όμως έχουν διαφορετική σημασία και συνήθως τονίζονται αλλιώς.
Μη δυσανασχετείτε. Τα παραδείγματα που έχει το βιβλίο είναι τέτοια που θα λύσουν όλες τις απορίες.
Πάμε να σας αναφέρω ένα από τα πολλά και τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα ανακαλύψετε μόνο σας.
Ο Αλέξης έχει καστανά μάτια. / Λίγο πριν κλείσω την τσάντα για το σχολείο έριξα μια τελευταία ματιά.
Μάτια και ματιά.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο.
Το βιβλίο είναι υπέροχο και θα τολμήσω να πω ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο τόσο για γονείς όσο και για εκπαιδευτικούς.
Τόσο η εικονογράφησή του, όσο και τα κείμενα του, είναι πολύ προσιτά για τα παιδιά και είναι βέβαιο ότι θα κατανοήσουν τις διαφορές των λέξεων με διασκεδαστικό τρόπο!
Αγαπητοί γονείς, επιλέξτε το βιβλίο, μάθετε με τη βοήθεια του παιχνιδιού στα παιδιά τις ομόηχες λέξεις και κάθε φορά που στο μυαλό τους είναι συγκεχυμένες, ανατρέξτε στο βιβλίο και κάντε τη μάθηση παιχνίδι!

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου
Η Αλέκα Ζωγράφου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορχομενό Βοιωτίας. Σήμερα κατοικεί στα Μελίσσια. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, αλλά πολύ γρήγορα, η αγάπη της για τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας της άλλαξε τα σχέδια και έτσι, ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου.
Έχει εργαστεί στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, υπεύθυνη σε μόνιμες στήλες για την ομορφιά, την υγεία, το βιβλίο και τις ανθρώπινες σχέσεις, ως αρχισυντάκτρια σε περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας, καθώς και στο ραδιόφωνο στη σύνταξηκαι εκφώ­ νηση ειδήσεων. Σήμερα, εργάζεται στην τηλεόραση.
Η ενασχόλησή της με την παιδική λογοτεχνία ξεκίνησε το 2009 με το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο Ζώζι και η ποντικο­Μόνα Λίζα». Ακολούθησαν τα βιβλία «Μ, όπως Μελίτα, όπως μέλι», «Ο Μανώλης, ο κύριος μη με μαλώνεις» και «Μυστικά, νότια του χάρτη». Πρόκειται για το πρώτο παιδικό βιβλίο για το Ρέθυμνο, το οποίο με ειδική έκδοση χρησιμοποιήθηκε για το 17ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού. Το μυθιστόρημα «Αγάπη όπως… αλμύρα», που κυκλοφόρησε το 2018 από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, ήταν η πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο με τίτλο: «Άνεργη με Louis Vuitton»

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Μια πρωτότυπη σειρά με διασκεδαστικά κείμενα, που θα βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα και να αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα. «Οι ομόηχες λέξεις είναι ένοχες και πρέπει να τιμωρηθούν! Μας μπερδεύουν και γεμίζουν με λάθη τα τετράδιά μας!»
Καινούριοι μπελάδες βρήκαν τον Αλέξη και την αδερφή του τη Ρόη: υπάρχουν μερικές λέξεις, που προφέρονται το ίδιο, αλλά έχουν διαφορετική σημασία και πολλές φορές γράφονται και διαφορετικά.
Ευτυχώς που η δασκάλα τους, η κυρία Ορθογραφία, είναι πρόθυμη να τους εξηγήσει πώς να τις αναγνωρίζουν… Μήπως ήρθε η στιγμή να μάθεις και εσύ να ξεχωρίζεις τα ομόηχα, αλλά και τα παρώνυμα; Αν, ναι, τότε ακολούθησε τον Αλέξη σε ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο των λέξεων!
Μια διασκεδαστική ιστορία, που βοηθάει τα παιδιά να ανακαλύψουν τις πιο γνωστές ομόηχες λέξεις που υπάρχουν στο ελληνικό λεξιλόγιο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.