ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΖΟΥΡΓΟΣ -ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Με κορυφαία συγγραφική παρουσία στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, ο Ισίδωρος Ζουργός διοχετεύει το λογοτεχνικό του χάρισμα και σε αυτό το έργο, όπου δημιουργείται ένα δυνατό ενεργειακό πεδίο με ανεξίτηλη την σφραγίδα του.

Ο διπλός στόχος της συγγραφής μιας απολαυστικής μυθιστορίας και της τροφοδότησης με γνώση που εντάσσεται σε αυτή, στέφεται με επιτυχία. Μέσα από την ευρηματική ιστορία γίνεται η πληροφόρηση για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, όσο και για την εμφάνιση επιστημόνων από διαφόρους κλάδους στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, χωρίς να αναλίσκεται σε περιττές λεπτομέρειες.

Ο αναγνώστης παρακολουθεί σκηνές από την πολυκύμαντη ζωή του βασικού ήρωα, οι οποίες αναπτύσσονται το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα καταγράφοντας την περιπλάνησή του από τη δυτική άκρη στην ανατολική της Respublica Christiana, της σημερινής Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Ο Ματίας Αλμοσίνο είναι ένα επινοημένο πρόσωπο, ένας μυθιστορηματικός ήρωας, που θα μπορούσε κάλλιστα να έχει υπάρξει.

Περιγράφεται ως μικρόσωμος που στερείται φυσικής ομορφιάς, τον οποίον όμως η ίδια η φύση πριμοδοτεί με εσωτερική δύναμη, δίψα για μάθηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία πνευματική εξέλιξη.

Γεννιέται στη Βασιλεία της Ελβετίας στα μέσα περίπου του 17ου αιώνα απο γονείς Μαρράνους, κρυπτοεβραίους από την Ισπανία. Στην ηλικία μόλις των δέκα ετών ακολουθεί τον πατέρα του και τον δίδυμο αδελφό του πατέρα του, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ελβετία με ένα καραβάνι ομοθρήσκων τους με κατεύθυνση προς τη Βενετία, όπου κτυπάει ο παλμός του νέου κόσμου.

Εμπορευόμενοι διάφορα είδη, διασχίζουν τις δυσχερείς και επικίνδυνες διαβάσεις των Άλπεων κάτω από αντίξοες συνθήκες σε μία εποχή όπου η μετακίνηση των ταξιδιωτών ελλοχεύει κινδύνους με συνέπεια τις απώλειες. Τα ερεθίσματα που λαμβάνει ο Ματίας επισπεύδουν κατά κάποιον τρόπο την ενηλικίωση του, που φαίνεται να συμβαδίζει μεταφορικά με την ανάβαση στα αφιλόξενα βουνά.

Ο θείος του έχει αντιληφθεί την ευφυΐα του Ματίας και επινοεί μεγαλεπήβολα σχέδια φιλοδοξώντας ένα λαμπρό μέλλον για τον νέο. Στη Θεσσαλονίκη, τη Σελανίκ, την πόλη με τα πολλά πρόσωπα, τους διαφορετικούς λαούς και την ποικιλία σε γλώσσες και θρησκείες, θα γίνει η συνάντηση με τον Έλληνα μεγαλέμπορο σιόρ Παναγιωτάκη Μελισσηνό.

Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τον Ματίας με σπουδές στην Ιατρική σχολή της Πάντοβα, όπου ρουφάει λαίμαργα τη μάθηση, ώστε οι γνώσεις, σε συνδυασμό με τη σεμνοτυφία και την ιδιοφυΐα του, του δίνουν το εναρκτήριο λάκτισμα για επαγγελματική καταξίωση.

➖”Άλλοι νιώθουν τον χρόνο που περνά από την εναλλαγή των εποχών, εγώ από τις σελίδες των βιβλίων μου που κιτρινίζουν“.

Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις μέσω των διαλόγων με τον καθηγητή του στη σχολή σκιαγραφούν τους χαρακτήρες τους. Ως ιατρός του Δούκα στη Βενετία αργότερα, βρίσκει μία νέα οικογένεια, αλλά πληγώνεται από τον βοηθό του που έχει ευεργετήσει. Γράφει απογοητευμένος στον καθηγητή του:

➖”Ξεγελάστηκα άλλη μία φορά, γιατί οι άνθρωποι, ξέρεις, δεν είναι σαν τις αρρώστιες, που δείχνουν τα σημάδια, κι εσύ, αφού σπάσεις το κεφάλι σου, κάποια στιγμή βρίσκεις τη θεραπεία που πρέπει. Τελικά, Τομάζο, πιό δύσκολο είναι να ερμηνεύεις τον πλησίον σου απ’το να είσαι μέντικος“.

Βρίσκεται στην Κωσταντινούπολη όπου παραμένει έντεκα ολόκληρα χρόνια προσφέροντας τις υπηρεσίες του με ευγένεια, ευαισθησία και με έναν αφιλοκερδή ενθουσιασμό. Πολυμαθής και πολύγλωσσος δεν έλκεται από τον υλικό πλούτο, αλλά από τη γνώση και την εξέλιξη της επιστήμης του. Μελετάει αδιάκοπα εκτός της ιατρικής και φαρμακολογίας, την αγαπημένη του ποίηση του Τζων Μίλτον, καθώς και πολλούς ευρωπαίους φιλοσόφους, νομικούς και αστροφυσικούς ακόμα. Συναναστρέφεται γνωστές προσωπικότητες που έχουν υπάρξει και έχουν διαμορφώσει το μέλλον του κόσμου σε πολλούς τομείς.

Οι περιπλανήσεις σε πόλεις και χώρες έχουν συνέχεια.

Ο Ισίδωρος Ζουργός χρησιμοποιεί ένα ευέλικτο λεξιλόγιο και το προσαρμόζει σε μία γλώσσα μαγική, πλούσια περιγραφική, ενταγμένη πλήρως στο κείμενο, με ουσιώδεις, ατμοσφαιρικούς διαλόγους.

Λόγια σ’αυτό τρέχουν σαν τα καθαρόαιμα άλογα και καλπάζουν“, γράφει σε κάποιο σημείο και είναι αντιπροσωπευτικό της ροής της γραφής του με τα ελκυστικά σχήματα λόγου.

Έχει πλάσει τους ήρωές του με ανθρώπινα υλικά, με πλεονεκτήματα και αδυναμίες, και τους κινεί μέσα στον χρόνο με κατευθυνόμενα νήματα, σε μία προδιαγεγραμμένη πορεία ανάλογα την ιδιοσυγκρασία τους.

Ο κεντρικός ήρωας μεταμορφώνεται στις διάφορες φάσεις της ζωής του από Ματίας, σε Ματέο ή Ματθαίο, αναζητώντας με αξιοπρέπεια ένα αντίβαρο να ισορροπήσει την προσωπική του ταυτότητα. Ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικών φυλών, αλλάζει αναγκαστικά μάσκες κι ο ίδιος, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη συνείδησή του:

➖”Σε ποιον θεό θέλετε να σας ορκιστώ; Έχω τη δυνατότητα να επιλέξω“.

Η διαδρομή της ζωής του διακεκριμένου γιατρού, του μέντικο Ματέο Αλμοσίνο, ακολουθεί μία κυκλική κίνηση με την μοναχικότητα της επιστήμης και το αναπάντεχο της μοίρας να τον συντροφεύουν. Το οδοιπορικό του στην τότε Ευρώπη είναι μία σημαδιακή πορεία της ψυχής για ένα φρέσκο αέρα μέσα από μία φιλοσοφική αναζήτηση του ανθρώπου και του Θεού.

➖”Τις νύχτες τα μοναστήρια έχουν μία παράξενη σιωπή, λες κι ησυχάζει αυτός ο κόσμος για να αφουγκραστεί τον άλλον“.

Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη Ισίδωρος Ζουργός είναι βραβευμένος κορυφαίος σύγχρονος μυθιστοριογράφος.

Είναι μέλος της εταιρείας συγγραφέων και της εταιρείας λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Έχει γράψει:

1.Φράουστ (Λιβάνης 1995 – Πατάκης 2010)

2.Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ωκεανού (Πατάκης 2000)

3.Η Ψίχα του Καλοκαιριού (Πατάκης 2002)

4.Στη Σκιά της Πεταλούδας (Πατάκης 2005)

5.Η Αηδονόπιτα (Πατάκης 2008)

6.Ανεμώλια (Πατάκης 2011)

7.Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο (Πατάκης 2014)

8.Λίγες και μία Νύχτες (Πατάκης 2017)

9.Οι Ρετσίνες του Βασιλιά (Πατάκης 2019)

10.ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΗΣ 2021

11.ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ (το νέο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, Οκτ.2023)