από τη φιλόλογο-συγγραφέα ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

Το Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το 21ο βιβλίο της καταξιωμένης και βραβευμένης Αγρινιώτισσας συγγραφέως Βησσαρίας Ζορμπά Ραμμοπούλου, με τίτλο «ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΑΒΑΡΩΝ».

Ένα εφηβικό ιστορικό μυθιστόρημα 264 σελίδων, που διαβάζεται και από μεγάλους, στο οποίο η δημιουργός δίνει ιστορικά στοιχεία και συγχρόνως την περιπετειώδη ζωή τριών ορφανών παιδιών, που καταλήγουν στην Πόλη. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι εικονογραφημένο από τη Λέλα Στρούτση, το περιεχόμενο δίνεται με κεφάλαια, που το καθένα τιτλοφορείται, ενώ στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται γλωσσάρι, που ερμηνεύει όρους της εποχής εκείνης, μια και η συγγραφέας τους χρησιμοποιεί, καθώς έχει μελετήσει την Iστορία.
Βρισκόμαστε στο 626 μ. Χ. Οι Άβαροι πυρπολούν χωριά της Θράκης. Τα στρατεύματα των Περσών στρατοπεδεύουν στη μικρασιατική ακτή, η Κωνσταντινούπολη πολιορκείται από Β και Α, ενώ ο Ηράκλειος απουσιάζει. Από τα λεηλατημένα χωριά καραβάνια προσφύγων αναζητούν προστασία στα τείχη της Πόλης. Η Λυδία και τα δυο της αδέρφια ο Στέφανος και ο Λάζαρος είναι τρία ορφανά παιδιά που πέρα από την ιστορική περιπέτεια της πατρίδας τους, αναγκάζονται να διαχειριστούν μια δική τους υπόθεση, αντιμετωπίζοντας την πείνα και την εξαθλίωση του πολέμου. Στα υπόγεια του Μοναστηριού που τους φιλοξενεί ανακαλύπτουν μια λαθρεπιβάτισσα, την αλλόγλωσση Λενόρ και ζουν μαζί της μια απίστευτη περιπέτεια σε μυστικές κρύπτες και υπόγειες στοές, που θα τους φέρει αντιμέτωπους με μεταμφιεσμένους κλέφτες και μυστηριώδεις απαγωγείς. Ο στόλος των Αβάρων καταστρέφεται, η Πόλη σώζεται, το μυστήριο λύνεται στο τέλος και η επανένωση των μελών μιας οικογένειας είναι γεγονός, που δικαιώνει τους μικρούς μας ήρωες.

«ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΑΒΑΡΩΝ», γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με λεπτομερείς περιγραφές χώρων, τοπίων, χαρακτήρων, με ζωντανούς διαλόγους, δεν περιέχει μαγικά και εξωπραγματικά στοιχεία, αναδεικνύει όμως τη μαγεία της περιπέτειας μέσα από την πραγματικότητα. Στην αφήγηση παρεμβάλλονται με τρόπο αρμονικό οι σύντομες αναλύσεις ιστορικών γεγονότων, δείχνοντας στους μικρούς αναγνώστες πως η Ιστορία μπορεί να μην είναι βαρετή, αν δίνεται με τον κατάλληλο τρόπο. Ο καθένας ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο, κυρίως όμως τα παιδιά, που μέσα από αυτό το βιβλίο μαθαίνουν: τη δύναμη της φιλίας και της αγωνιστικότητας με αισιοδοξία, τον όλεθρο ενός πολέμου, την τιμωρία των κακών και των υβριστών, την αξία της οικογένειας και τη δυστυχία της ορφάνιας , την υπεράσπιση κώδικα αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς προκαταλήψεις και στοιχεία ρατσισμού. Κυρίως όμως οι έφηβοι μεταφέρονται σε μια άλλη εποχή, που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, μα αντιμετωπίστηκαν με θάρρος και δύναμη, εποχή για την οποία τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν με ευχάριστο τρόπο την Ιστορία της.
Θαυμάζω πραγματικά όσους καταπιάνονται επιτυχώς με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων και μάλιστα για παιδιά, είδος δύσκολο και απαιτητικό, μια και χρειάζεται ενδελεχή μελέτη της Ιστορίας και ικανότητα στο «πάντρεμά» της με τη Λογοτεχνία. Πιστεύω πως η Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου αυτό το έχει καταφέρει, αφού διατηρεί αμείωτη την αγωνία του αναγνώστη για την τύχη των ηρώων και της Πόλης, εμπλουτίζοντας συγχρόνως τις γνώσεις για τον τρόπο σκέψης και ζωής μιας άγνωστης για τους περισσότερους περιόδου. Της εύχομαι να μας χαρίσει κι άλλα τόσο αξιόλογα έργα και συνιστώ ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του βιβλίου από μικρούς και μεγαλύτερους φίλους.