«Αγαπητοί μου
Μη με θεωρήσετε εγωίστρια.
Οι καλοί τρόποι επιβάλλουν, πριν αρχίσω να μιλώ, να
συστηθώ, να δώσω το όνομά μου. Αυτό θα κάνω, αν και φο-
βάμαι πως θα σας μπερδέψω λιγάκι.
Λοιπόν, έχω ένα επίσημο όνομα και ένα μυστικό. Το επί-
σημο θα σας το αποκαλύψω αργότερα, το μυστικό όχι. Αυ-
τό δε θα το μάθετε ποτέ. Υπάρχει λόγος.


Εκτός από το επίσημο και το μυστικό όνομα, έχω και άλ-
λα πολλά, που μου έχουν δώσει κατά καιρούς. Κάποια είναι
ταιριαστά, άλλα χαριτωμένα, και άλλα ανυπόφορα. Η τω-
ρινή συγκάτοικός μου, όπως και άλλοι πριν από αυτήν, δεν
ξέρει το επίσημο όνομά μου.
Ο λόγος που σας μιλώ είναι γιατί βαριέμαι λιγάκι. Τις πε-
ρισσότερες ώρες της ημέρας κοιμάμαι, κατά προτίμηση σε
σκοτεινές γωνιές, όπως είναι τα ντουλάπια. Τη νύχτα ζω-
ντανεύω. Είμαι στο στοιχείο μου· αρχίζω τις βόλτες και τις
εξερευνήσεις. Κανείς δε με ενοχλεί τότε και σε κανέναν δε
μιλάω, αν δεν το θέλω εγώ.
Φαντάζομαι να καταλάβατε πως είμαι μια γάτα …»


Οι γάτες και οι ιστορίες τους έχουν μακρά παράδοση στη λογοτεχνία. Άπειροι είναι οι συγγραφείς που έχουν αγαπήσει ή εμπνευστεί από γάτες. Όπως ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ο Τ.Σ.Έλιοτ ,η Κολέτ , η Πατρίσια Χάισμιθ, ο Μπαλζάκ, ο Δ.Καραγάτσης , η Ζυράνα Ζατέλη , ο Νίκος Δήμου , η Αργυρώ Πιπίνη , με τα υπέροχα παιδιά βιβλία της και αυτά με γάτες μέσα στην Ιστορία .Όλοι έχουν αγαπήσει και γράψει για γάτες. Η Ελένη Τσαμαδού προσθέτει λίγες σελίδες.
Το βιβλίο «Μυστικές ιστορίες» έχει ιστορίες με γάτες , για γάτες μέσα στην Ιστορία , γάτες που βρέθηκαν κοντά σε ιστορικά πρόσωπα. Προσωπικές ιστορίες με γάτες ,ιστορίες φίλων που αγαπούν τις γάτες. Πουθενά στην Ιστορία δε μαθαίνουμε ότι τον Μωυσή τον έσωσε μια γάτα , ή ότι ο Τρωικός πόλεμος είχε αφορμή μια άλλη γάτα. Ποιος όμως μπορεί να πει αν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα ; Ως γνωστόν , η Ιστορία και οι ιστορικοί δεν ασχολούνται με μικρά και ασήμαντα. Αντίθετα , η φαντασία του συγγραφέα δεν έχει όρια.


Η γάτα η Λουλού στη Σμύρνη το 1922,η Νουνεφέρ η γάτα και το απαίσιο φίδι στην Αρχαία Αίγυπτο, η γάτα Χιόνα και η ωραία Ελένη ,το γαλίδιον το άσχημο γατί και ο τυφοειδής πυρετός στην αρχαία Αθήνα, η Φιρουζέ η ωραία Περσίδα γάτα με τη μακριά μεταξωτή γκρίζα γούνα και τα μάτια με το σπάνιο γαλαζοπράσινο χρώμα στην Αμφίπολη, η ιστορία της Χάττι ή Χατσεψούτ, της γάτας της Κλεοπάτρας, η Αρετή η γάτα της Θεοδώρας της γυναίκας του Ιουστινιανού, η γάτα της Σιβηρίας ,που την έλεγαν Βέρα, δηλαδή Πίστη και η Σοφία η πρώτη Τσαρίνα, η Τάμπι η γάτα που έκανε πολλά γατιά και έγινε η μητριάρχης του γένους των γάτων της Μπαρμπαριάς, η γάτα η Λευτέρω και τα κολοκοτρωνέϊκα γιατιά, η κεραμιδόγατα Εκάβη και η γάτα του σπιτιού ,η γάτα η αριστοκράτισσα, η γάτα Αγκύρας η κυρία Τζιντζινάτα κ.α.
Διαβάστε το βιβλίο για να μάθετε τις μυστικές ιστορίες με γάτες . Αλήθειες καλά κρυμμένες στα βάθη της Ιστορίας ή δημιουργήματα της φαντασίας.
Πανέξυπνες ,τρυφερές ,υπέροχες , μοναδικές ΓΑΤΕΣ.
Διαβάστε το.


Η ΕΛΕΝΗ Κ. ΤΣΑΜΑΔΟΥ σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και International Legal Studies στο American University, Washington College of Law. Σταδιοδρόμησε ως δικηγόρος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1966 μέχρι το 2000, οπότε αποχώρησε με τον ανώτατο βαθμό ιεραρχίας. Ασχολήθηκε κυρίως με θέματα Διεθνών Συναλλαγών και Ιδιωτικοποιήσεων. Τα έτη 2000-2004 εργάστηκε ως ειδική σύμβουλος σε νομικά θέματα που άπτονταν των Υπουργείων Ανάπτυξης, και Οικονομίας και Οικονομικών. Το μυθιστόρημά της ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ έχει μεταφραστεί στα γερμανικά με τον τίτλο EIN KÖNIGREICH FÜR EIN GRAB.