Τα εγκλήματα της Αλίκης του Γκιγέρμο Μαρτίνες. Με πρόζα λιτή και ακριβή, ο Αργεντινός συγγραφέας της Ακολουθίας της Οξφόρδης υπογράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα στην παράδοση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και του Ουμπέρτο Έκο.

Τα εγκλήματα της Αλίκης

Συγγραφέας: Γκιγέρμο Μαρτίνες
Μετάφραση: Τιτίνα Σπερελάκη

Οξφόρδη, 1994. Η Αδελφότητα Λιούις Κάρρολ αποφασίζει να εκδώσει τα ιδιωτικά ημερολόγια του συγγραφέα της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Η Κρίστεν Χιλ, μια νεαρή υπότροφος, πηγαίνει να συγκεντρώσει τα αυθεντικά τετράδια και ανακαλύπτει το κλειδί για μια σελίδα που έχει σκιστεί μυστηριωδώς. Η Κρίστεν όμως δεν καταφέρνει να φτάσει με το εύρημά της στη συνεδρίαση της αδελφότητας. Ξεκινάει έτσι μια σειρά από εγκλήματα που έχουν φαινομενικά σκοπό να εμποδίσουν το μυστικό αυτής της σελίδας να βγει στο φως. Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτά τα αλλεπάλληλα εγκλήματα; Ποιος και γιατί χρησιμοποιεί το βιβλίο της Αλίκης για να σκοτώνει; Ο διάσημος καθηγητής Λογικής Άρθουρ Σέλντομ, μέλος της Αδελφότητας Λιούις Κάρρολ, και ένας νεαρός φοιτητής Μαθηματικών ενώνουν τις δυνάμεις τους προσπαθώντας να ρίξουν φως στα σκοτεινά σημεία αυτής της πλεκτάνης.
Με πρόζα λιτή και ακριβή, ο Αργεντινός συγγραφέας της Ακολουθίας της Οξφόρδης υπογράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα στην παράδοση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες και του Ουμπέρτο Έκο.

Ο Γκιγέρµο Μαρτίνες γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1962. Σπούδασε Μαθηµατικά στο Μπουένος Άιρες, όπου ζει από το 1985, µε ένα διάλειµµα δύο ετών στην Οξφόρδη. Το 1989 εξέδωσε τη συλλογή διηγηµάτων µε τίτλο Infierno Grande, το οµότιτλο διήγηµα της οποίας δηµοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2009 στο αµερικανικό περιοδικό New Yorker. Το πρώτο µυθιστόρηµά του, Σχετικά µε τον Ροδερέρ (Acerca de Roderer, 1992, Εκδ. Πατάκη 2008), εξυµνήθηκε οµόφωνα από την κριτική στη χώρα του, κυκλοφόρησε στη συνέχεια στην Ισπανία και µεταφράστηκε στα αγγλικά, στα σερβικά και στα νορβηγικά. Ακολούθησαν το La mujer del maestro (1998), καθώς και ένας τόµος δοκιµίων µε τίτλο Borges y la matemάtica (2003). Με την Ακολουθία της Οξφόρδης (Crίmenes imperceptibles, 2004, Εκδ. Πατάκη 2006) απέσπασε το ισπανικό βραβείο Planeta, ενώ το βιβλίο µεταφράστηκε σε 37 γλώσσες και µεταφέρθηκε το 2008 στον κινηµατογράφο από τον Alex de la Iglesia, µε πρωταγωνιστές τους Elijah Wood και John Hurt. Ακολούθησε ο Αργός θάνατος της Λουσιάνα Μπ. (La muerte lenta de Luciana B., 2007, Εκδ. Πατάκη 2009), που έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες. Τα Εγκλήματα της Αλίκης (Los crίmenes de Alicia) είναι το τελευταίο του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε το 2019 και απέσπασε το βραβείο Nadal στην Ισπανία.

ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8753-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 360 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 16,60 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος του Καναδού συγγραφέα Ίαν Ριντ, το οποίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 18 γλώσσες ενώ το 2020 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία και σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Charlie Kaufman και παραγωγή του Netflix.

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος

Συγγραφέας: Ίαν Ριντ
Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί αυτή η σκέψη, παραμένει. Κολλάει. Αντέχει στον χρόνο. Κυριαρχεί. Ως προς αυτό, δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Πιστέψτε με. Δεν φεύγει. Είναι εκεί, άσχετα αν μ’ αρέσει ή όχι. Είναι εκεί όταν τρώω. Όταν ξαπλώνω στο κρεβάτι. Είναι εκεί όταν κοιμάμαι. Εκεί κι όταν ξυπνάω. Είναι εκεί διαρκώς. Διαρκώς.

Ο Τζέικ και η φίλη του, που αφηγείται την ιστορία και σκέφτεται να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, αλλά δεν του το έχει πει, πηγαίνουν στην απομονωμένη αγροικία όπου ζουν οι γονείς του. Ύστερα από μια άβολη, και κάπως τρομακτική, βραδιά, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Όμως, μια παράκαμψη, και ξαφνικά ο εφιάλτης ξεκινά, εκείνη καταλήγει αποκλεισμένη σε ένα έρημο σχολείο από όπου προσπαθεί να ξεφύγει.

Με συνεχείς ανατροπές κι ένα τέλος που σου κόβει την ανάσα, ο Ίαν Ριντ σε αυτό το ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ διερευνά την έννοια της ταυτότητας, βουτά στην άβυσσο του ανθρώπινου ψυχισμού και θέτει ερωτήματα για την ελεύθερη βούληση, την αξία των σχέσεων, τον φόβο και τα όρια της μοναξιάς.

Ο Καναδός συγγραφέας Ίαν Ριντ (Iain Reid) γεννήθηκε το 1981. Έχει γράψει δύο αυτοβιογραφικά βιβλία που έλαβαν εξαιρετικές κριτικές. Έχει βραβευτεί με το RBC Taylor Emerging Writer Award (2015) και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στο New Yorker. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος, κυκλοφόρησε με εξαιρετική επιτυχία το 2016 στον Καναδά και τις ΗΠΑ, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 18 γλώσσες και το 2020 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία και σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Charlie Kaufman και παραγωγή του Netflix.

«Ο Ίαν Ριντ συνδυάζει την αγωνία με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τον τρόμο… μια ιστορία ανατροπών με πολλαπλές ερμηνείες». Publishers Weekly

«Η αριστοτεχνική αφήγηση του Ριντ χτίζει με στρώματα ψυχολογικής αγωνίας ένα τείχος τόσο αδιαπέραστο, ώστε είναι αδύνατον να δραπετεύσεις». Kirkus Reviews

«Απολαυστικά τρομακτικό μυθιστόρημα». The Globe and Mail

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8756-8 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 360 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2020