Τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη.

«Πυρετός του Μπουένος Άιρες και άλλα νεανικά ποιήματα (1923-1929)» του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Οι τρεις νεανικές ποιητικές συλλογές του Χ.Λ. Μπόρχες, η πρώτη φάση της δηµιουργικής του διαδροµής στη λογοτεχνία. Πενήντα οκτώ ποιήµατα, τα περισσότερα µεταφρασµένα στη γλώσσα µας για πρώτη φορά. Τα πρώτα βήµατα ενός νεαρού ποιητή που έµελλε να κατακτήσει µε τη γραφή του την οικουµένη.

«Τα Σπίτια της ανησυχίας» του Σάσα Νασπίνι

Συνδυάζοντας στοιχεία από αστυνομικό μυθιστόρημα, ψυχολογικό θρίλερ, γοτθική λογοτεχνία και σκοτεινό παραμύθι, ο Ιταλός συγγραφέας Σάσα Νασπίνι ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά την εποποιία ενός περίκλειστου κόσμου, που καταποντίζεται στο απόλυτο κακό, στα έγκατα της ίδιας της γης που τον γέννησε.

«Τρανζίστορ» του Λουτς Ζάιλερ

Ένα πανόραμα των πρώτων χρόνων μετά την πτώση του Τείχους, μιας περιόδου ανατροπής και μετάβασης, κατά την οποία όλα φαίνονται εφικτά. Ο Λουτς Ζάιλερ ξαναπιάνει το νήμα της ιστορίας του Κρούζο, του μυθιστορήματος που τιμήθηκε με το Μεγάλο Γερμανικό Βραβείο, ακολουθώντας αυτή τη φορά δύο αφηγηματικές τροχιές: ένα οδοιπορικό που καλύπτει τη μισή υδρόγειο και μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο Βερολίνο, και μας παρουσιάζει τις πρώτες μέρες του καινούριου κόσμου που αναδύθηκε τότε. Παράλληλα, το μυθιστόρημα που στον τίτλο του μνημονεύει τη μάρκα ενός μικρού φορητού ραδιοφώνου της δεκαετίας του ’60, μιλά για μια οικογένεια που το φθινόπωρο του ’89 σκορπίζει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και προσπαθεί να ξανασμίξει.

«Το σπίτι των φωνών» του Ντονάτο Καρρίζι

Το νέο μυθιστόρημα του πιο επιτυχημένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων στον κόσμο, Ντονάτο Καρρίζι.
«Ο Καρρίζι επαναπροσδιορίζει το ψυχολογικό θρίλερ ως κατηγορία, ανεβάζοντας την ένταση στην κλίμακα του κακού, εισχωρώντας ακόμη πιο βαθιά στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής». Severino Colombo, «Corriere della Sera».

«Ο Εθνικός διχασμός και η κορύφωσή του. Η Δίκη των «Έξι». Εξιλασμός ή δικαστικός φόνος;» του Θανάση Διαμαντόπουλου

Στο έργο αυτό ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος διερευνά τους βαθύτερους λόγους, ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και ψυχολογικούς, που καθιστούσαν αναπόφευκτη τη φρικαλέα έκβαση του «δικοφανούς» δράματος της Δίκης των «Έξι». και αναδεικνύει το διαχρονικό αποτύπωμα που η κατάληξη αυτή κατέλιπε στην πολιτική ζωή του τόπου.

«Έρως Πόλεμος: 24 εικόνες πάνω στην ποίηση του Τίτου Πατρίκιου, ποιήματα από τον ‟Λυσιμελή πόθο”. (34) πρόσωπα της ποίησης» του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Ζωγραφική και ποίηση νοσταλγούν το µέλλον µέσα από µια ταραγµένη νηφαλιότητα, µέσα από µια τρυφερή σχέση ιδιοκτησίας µε τη ζωή, «ληστεύοντας ιδέες» η µία από την άλλη. Σε αυτή την κοινή ουτοπία της πραγµατικότητας, ο ζωγράφος και ο ποιητής, κλεισµένοι αλλά όχι αποκλεισµένοι στους τέσσερις τοίχους, στους τέσσερις στίχους, στα τέσσερα χρώµατα της παλέτας, συνεχίζουν να στέλνουν µπουκάλια απελπισµένης ελπίδας στο πέλαγος έξω, εκεί που «παφλάζουνε τα χρώµατα της µέρας, εκεί που χρώµατα και ποιήµατα ζητούν το τελικό τους καταφύγιο». Γιάννης Ψυχοπαίδης