Μόλις κυκλοφόρησαν

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ένας διαφορετικός τυμπανιστής του William Melvin Kelley
μετάφραση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Ένα χαμένο αριστούργημα της αμερικάνικης λογοτεχνίας που διαβάζεται σαν να έχει γραφτεί σήμερα.

Το πρώτο μυθιστόρημα του Αφροαμερικανού συγγραφέα William Melvin Kelley, ενός «χαμένου γίγαντα της αμερικανικής λογοτεχνίας», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1962 και τον κατέταξε μεταξύ των James Baldwin και William Faulkner, επανέρχεται για να πάρει, έστω και με καθυστέρηση, τη θέση που του αξίζει στα ράφια της κλασικής λογοτεχνίας.
Μια μέρα του 1957, στο Σάτον, μια μικρή πόλη μιας επινοημένης πολιτείας του αμερικάνικου Νότου ανάμεσα στο Μισισίπι και την Αλαμπάμα, ο νεαρός μαύρος αγρότης Τάκερ Κάλιμπαν ρίχνει αλάτι στα χωράφια του, σκοτώνει τα ζωντανά του, βάζει φωτιά στο σπίτι του, παίρνει τη γυναίκα και το παιδί του και φεύγει. Οι λευκοί της μικρής πόλης παρακολουθούν σαστισμένοι· τις επόμενες μέρες, το σάστισμά τους εντείνεται, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι μαύροι κάτοικοι φοράνε τα κυριακάτικά τους, παίρνουν ό,τι πολύτιμο έχουν και φεύγουν και εκείνοι.
Μια ερμηνεία της μαύρης ταυτότητας μέσα από τα μάτια των λευκών πάντα αφηγητών και σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις, ανάγκες και επιθυμίες. Πώς αντιλαμβάνονται αυτήν την αυθόρμητη απόρριψη της υποτέλειας εκ μέρους των μαύρων συμπολιτών τους αγόρια, κορίτσια, γυναίκες και άντρες; Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί; Μισαλλόδοξοι και φίλα προσκείμενοι; Ένα συγκλονιστικό, άκρως επίκαιρο βιβλίο που ρίχνει νέο φως στα φυλετικά προβλήματα που μαστίζουν χρόνια την αμερικάνικη κοινωνία.

«Ο Kelley μπλέκοντας τη φαντασία με την πραγματικότητα δημιουργεί έναν παράλληλο κόσμο του οποίου η έκταση και η πολυπλοκότητα μπορούν να συγκριθούν με του James Joyce και του William Faulkner».
New York Times

«Αυτό το πρώτο μυθιστόρημα του Kelley θα μπορούσε ίσως να αλλάξει την ιστορία μας».
Kansas City Star

«Κατά καιρούς, ανακαλύπτεται εκ νέου ένα «ξεχασμένο κλασικό αριστούργημα» το οποίο ο λογοτεχνικός κόσμος σπεύδει να εξυμνήσει και να προβλέψει ότι θα αποτελέσει ένα νέο Στόουνερ… Το Ένας διαφορετικός τυμπανιστής δικαιολογεί και µε το παραπάνω τέτοιου είδους αντιδράσεις, τόσο σε ό,τι αφορά το λογοτεχνικό επίτευγμα όσο και τη δύναμη του πολιτικού οράματος που εκφράζει… Σήμερα το βιβλίο μάς προσφέρει µια εμπεριστατωμένη μελέτη της ψυχής του λευκού κατοίκου του αμερικάνικου Νότου στο μεταίχμιο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των µαύρων: την επιθετικότητά του απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή, την έλλειψη κατανόησης και τον θυμό. Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι σχεδόν 60 χρόνια μετά η ιστορία του Kelley μοιάζει τόσο επίκαιρη, ταυτόχρονα όμως πόσο μεγάλο ευτύχημα η εκ νέου ανακάλυψή της».
Observer

«Αριστούργημα… Ο Kelley έγραψε πολυσύνθετα μυθιστορήματα που εξέφραζαν την απόρριψη των κυρίαρχων κοινωνικών αξιών».
Public Books

«Ένα σπάνιο ντεμπούτο· δυναμικό, ευρηματικό και πετυχημένο».
Chicago Sunday Tribune

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Καλό μου παιδί της Romy Hausmann
μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Δραπέτευσες, αλλά ο εφιάλτης σου μόλις άρχισε. Το θρίλερ που ξεκινάει από εκεί που τα άλλα σταματούν.

Εκείνος φτιάχνει τη μέρα και τη νύχτα. Σαν Θεός.
Μια καλύβα στο δάσος, χωρίς παράθυρα. Η ζωή της Λένας και των δύο παιδιών της ακολουθεί αυστηρούς κανόνες: γεύματα, τουαλέτα, μελέτη, όλα ακολουθούν ευλαβικά ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα. Ο πατέρας μεριμνά για την τροφή, τους προστατεύει από τους κινδύνους του έξω κόσμου και φροντίζει να έχουν πάντα τα παιδιά του μια μητέρα – όποιο κι αν είναι το κόστος.
Αλλά μια μέρα η μητέρα καταφέρνει να αποδράσει. Και τότε ξεκινάει ο πραγματικός εφιάλτης. Διότι πολλά δείχνουν ότι ο πατέρας θέλει πάση θυσία να πάρει πίσω αυτό που του ανήκει. Η αστυνομία μαζί με την οικογένεια της Λένας προσπαθούν απεγνωσμένα να ενώσουν τα κομμάτια ενός παζλ που δεν φαίνεται να ταιριάζουν μεταξύ τους. Τι απ’ όλα συμβαίνει πραγματικά και τι είναι προϊόν παράνοιας;
Μια ανεπανάληπτη ιστορία με καταιγιστικό ρυθμό που θα μαγνητίσει τον αναγνώστη, συσκοτίζοντας τα όρια μεταξύ πλάνης και πραγματικότητας. Με διαρκείς ανατροπές από την πρώτη αράδα, το βιβλίο έχει γίνει ήδη μπεστ σέλερ στη Γερμανία, είναι σταθερά στο top 5 της λίστας του Spiegel και έχει κερδίσει το Crime Cologne Award 2019. Αναμένεται να εκδοθεί σε περισσότερες από 19 χώρες, ενώ έχει ήδη κλειστεί η συμφωνία για την κινηματογραφική διασκευή του. Ένα συναισθηματικά σοκαριστικό και ταυτόχρονα βαθύτατα συγκινητικό θρίλερ, το οποίο ξετυλίγει κομμάτι κομμάτι το πανόραμα του τρόμου που ξεπερνά κάθε ανθρώπινη φαντασία.

«Αν πρόκειται να διαβάσετε μόνο ένα θρίλερ αυτή τη χρονιά, διαλέξτε αυτό. Το δωμάτιο συναντά Το κορίτσι που εξαφανίστηκε σε αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα που θα συνεχίσει να σας στοιχειώνει καιρό αφού γυρίσετε και την τελευταία του σελίδα. Απολαυστικά σκοτεινό, πρωτότυπο και θαυμάσια γραμμένο, αυτό το βιβλίο το λάτρεψα».
Alice Feeney, συγγραφέας

«Μια άφθαστη σπουδή στο σασπένς».
Financial Times

«Κλειστοφοβικό, τρομακτικό και απόλυτα καθηλωτικό».
Daily Mail

«Το Καλό μου παιδί είναι ένα ανατριχιαστικό, πρωτότυπο και καθηλωτικό ντεμπούτο. Η Hausmann είναι μια αδιαμφισβήτητη νέα δύναμη στον χώρο των θρίλερ. Είναι αδύνατο να το αφήσεις από τα χέρια σου».
David Baldacci, συγγραφέας

«Αυτό το μυθιστόρημα είναι εξίσου ιστορία μυστηρίου, θρίλερ και οικογενειακό δράμα… Μια αναγνωστική εμπειρία που θα σας συναρπάσει και θα σας βάλει σε σκέψεις. Η Hausmann δημιουργεί ένα σκοτεινό σύμπαν διάστικτο με αστέρια που τρεμοσβήνουν… Στην καρδιά του βιβλίου βρίσκεται η ασίγαστη ελπίδα ότι οι πρωταγωνιστές θα επιστρέψουν κοντά στους αγαπημένους τους ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έχουν βρεθεί. Αυτή η αχτίδα αισιοδοξίας είναι το φως που οδηγεί τους αναγνώστες μέσα από τους σκοτεινούς λαβύρινθους του συγκλονιστικού θρίλερ Καλό μου παιδί».
New York Times

«H ένταση κλιμακώνεται τόσο αριστοτεχνικά, που ο αναγνώστης μένει αποσβολωμένος χωρίς η συγγραφέας να καταφεύγει σε σοκαριστικές σκηνές βίας».
Süddeutsche zeitung

NON FICTION

Σειρά: Οξυγόνο
Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν) του Bill Bryson
μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
πρόλογος: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Ζήστε αυτή την απολαυστική εμπειρία μέσα από την πένα του σπουδαιότερου αφηγητή της εποχής μας.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
ΒΡΑΒΕΙΟ AVENTIS 2004 – ΒΡΑΒΕΙΟ DESCARTES 2005

Στο κλασικό αυτό έργο εκλαϊκευμένης επιστήμης, ο Bill Bryson κατορθώνει το φαινομενικά ακατόρθωτο: να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με τον πιο προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο. Με άφθονο χιούμορ αλλά και αξιοσημείωτη σαφήνεια, μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος μέχρι τη δημιουργία του πολιτισμού και τις νεότερες ανακαλύψεις. Και αφού, χάρη στις παρομοιώσεις, τις ιστορικές και προσωπικές αναφορές, μας διαφωτίζει ακόμα και για δύσκολα θέματα της αστρονομίας, της φυσικής, της χημείας και των άλλων θετικών επιστημών, δεν σταματά να υπενθυμίζει ότι, παρά τη ραγδαία επιστημονική εξέλιξη, είναι πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα.
Ο Bryson έκανε πάλι το θαύμα του γράφοντας ένα ενιαίο, συνεκτικό ταξίδι σε κάθε γωνιά της γνώσης. Τα βιβλία του, χάρη στην πρωτοτυπία και το χιούμορ τους, αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και του χάρισαν τον τίτλο του σπουδαιότερου σύγχρονου αφηγητή – συγκεκριμένα έχει πουλήσει περισσότερα από 16 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

«Ο κύριος Bryson έχει το φυσικό χάρισμα της ξεκάθαρης και γλαφυρής έκφρασης. Αμφιβάλλω ότι έχει γραφτεί καλύτερο βιβλίο για τις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης που να απευθύνεται στον μέσο άνθρωπο».
Sunday Telegraph

«Μια συναρπαστική ιδέα και δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο συγγραφέα, εκτός του Bryson, που θα την εκτελούσε τόσο καλά. Είναι το είδος του βιβλίου που θα είχα καταβροχθίσει στην εφηβική μου ηλικία. Μπορεί κάλλιστα να κάνει τους νεαρούς αναγνώστες επιστήμονες. Και το διάσημο, ελαφρώς κυνικό χιούμορ του είναι πάντα παρόν».
Evening Standard

«Ένα οδοιπορικό στα μονοπάτια της επιστήμης, από έναν ευφυή οδηγό που απολαμβάνει να το μοιράζεται μαζί μας».
Peter Atkins, Τhe Times

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Bill Bryson Το σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός.