Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

90 δευτερόλεπτα του Σάκη Σερέφα
Οδηγίες για την επίγεια ζωή

58 ανατρεπτικοί τρόποι για να γνωρίσει κάποιος τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.

  • Τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσα σε 90 δευτερόλεπτα; Μοιάζουν λίγα μα είναι πάρα πολλά. Γιατί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ένας άνθρωπος μπορεί:
  • Να βγει στον δρόμο και να ακολουθήσει κάποιον άγνωστο, παρατηρώντας τον καλά. Και να αναρωτηθεί μετά: Είμαι έτοιμος να νυμφευθώ το πλήθος; Να γίνω ένα μαζί του;
    Να παρατηρήσει το πέταγμα μιας μύγας που νιώθει κίνδυνο και προσπαθεί να γλιτώσει. Πώς τα καταφέρνει αυτό το εντομάκι ενώ εγώ το τρώω το κεφάλι μου;
    Να αναλογιστεί σε πόσες φωτογραφίες που τράβηξαν άγνωστοι υπάρχει εν αγνοία του, σαν ένας τυχαίος περαστικός στο φόντο τους. Δηλαδή, να εννοήσει σε πόσες ανθρώπινες ιστορίες είναι ένας αμελητέος κομπάρσος.
    Να παρατηρήσει τους άλλους οδηγούς στις διπλανές λωρίδες κυκλοφορίας σ’ έναν δρόμο με κίνηση. Τι πιστεύει ο κάθε ένας οδηγός βλέποντας τον άλλο;
    Να αναλογιστεί τι θα συνέβαινε αν η Γη σταματούσε να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της όπως εμείς γύρω από τον δικό μας.
    Να σηκωθεί το βράδυ και ν’ ανοίξει την πόρτα του ψυγείου του ξανά και ξανά. Να προσπαθήσει να δει το σκοτάδι μες στη συσκευή πριν προλάβει να ανάψει το λαμπάκι του θαλάμου. Κι έπειτα να ξαπλώσει ξανά, ανοίγοντας το δικό του πορτάκι μέσα του. Τι θα δει;
    Ο πολυπράγμων Σάκης Σερέφας, μέσα από 58 ευφάνταστα και στοχαστικά κείμενά του, προτείνει 58 ανατρεπτικούς τρόπους για να γνωρίσει κάποιος τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Μέσα σε 90 δευτερόλεπτα την κάθε φορά. Τι ψυχή έχουν τα έρημα;

«Αγοράστε ένα φτηνό χρονόμετρο και μετρήστε τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος μέσα σε ενενήντα δευτερόλεπτα, δίχως να βιάζεται. Μπορεί να βράσει ένα αυγό. Να ανακαλέσει και να ξετυλίξει στη μνήμη του μια εικόνα από το περσινό καλοκαίρι. Να φάει την πέτσα από ένα γιαούρτι. Να κάνει ζάπινγκ σε ογδόντα ένα κανάλια. Να φυτέψει έναν βολβό τουλίπας. Να μελετήσει, κοιτώντας έξω από το παράθυρό του, τον γείτονα καθώς κυνηγάει το παιδί του στο μπαλκόνι. Να διαβάσει ένα σονέτο του Σαίξπηρ. Να στείλει ένα διαδικτυακό γράμμα τριών αράδων. Να ερωτευτεί. Ναι, ναι, ναι. Να ερωτευτεί. Από εργαστηριακές έρευνες που έχουν γίνει, φαίνεται πως η ανθρώπινη συσκευή χρειάζεται από ενενήντα δευτερόλεπτα έως τέσσερα λεπτά της ώρας για να αποφασίσει εάν κάποια άλλη ανθρώπινη συσκευή την ελκύει ερωτικά ή όχι. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά αποτελεί μια από τις πλέον πρακτικές αυτορρυθμίσεις του ανθρώπινου σκληρού δίσκου: Ή αποθηκεύεται για πάντα η πληροφορία “έρωτας” ή πηγαίνει κατευθείαν στον κάδο».
Απόσπασμα από το βιβλίο

Δείτε όλα τα βιβλία του Σάκη Σερέφα που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο νεαρός Μάνγκο του Douglas Stuart
μυθιστόρημα
μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Μια συνταρακτική ιστορία εφηβικής αγάπης που παλεύει να βρει τον δρόμο της σε έναν ασφυκτικά σκληρό κόσμο.

Βιβλίο της χρονιάς για
Washington Post, Time, Kirkus Reviews, Guardian,
Amazon, Reader’s Digest

Μετά τη σαρωτική επιτυχία του Σάγκι Μπέιν, ο βραβευμένος με Booker Douglas Stuart επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 22 χώρες. Ο νεαρός Μάνγκο, που γραφόταν επί πενταετία, είναι ένα page-turner αλλά και ένας λογοτεχνικός θρίαμβος συνάμα.
Ο Μάνγκο και ο Τζέιμς προέρχονται και οι δύο από τις εργατικές συνοικίες της Γλασκόβης, οι καταβολές τους όμως είναι εντελώς διαφορετικές – ο Μάνγκο είναι προτεστάντης και ο Τζέιμς καθολικός. Θα έπρεπε να είναι ορκισμένοι εχθροί για να επιβιώσουν στον βίαιο, αρρενωπό και δογματικό κόσμο που τους περιβάλλει. Κι όμως, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, ο Μάνγκο και ο Τζέιμς έρχονται πολύ κοντά, καθώς βρίσκουν καταφύγιο στον περιστερώνα που έχει φτιάξει ο Τζέιμς για τα αγωνιστικά του περιστέρια. Ερωτεύονται και ονειρεύονται να βρουν ένα μέρος όπου θα υπάρχει μια θέση και για αυτούς. Η απειλή της αποκάλυψης είναι όμως διαρκής και η ενδεχόμενη τιμωρία ανείπωτη. Κι όταν αρκετούς μήνες αργότερα η μητέρα του Μάνγκο τον στέλνει εκδρομή για ψάρεμα σε μια λίμνη στη Δυτική Σκοτία, μαζί με δυο παράξενους μέθυσους με σκοτεινό παρελθόν, ο Μάνγκο θα αναγκαστεί να φτάσει στα όρια των αντοχών του και θα προσπαθήσει να επιστρέψει σε έναν τόπο ασφαλή, σε έναν τόπο όπου αυτός κι ο Τζέιμς ίσως να έχουν ένα μέλλον.
Στο δεύτερο βιβλίο του, ο Douglas Stuart δίνει φωνή σε ανθρώπους που συνήθως η λογοτεχνία αποκλείει, μιλά για τα όρια της αρρενωπότητας, τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις και τους κινδύνους που ενέχει το να αγαπάς κάποιον τόσο πολύ.

«Με τον Νεαρό Μάνγκο επιβεβαιώνεται. Ο Douglas Stuart είναι ιδιοφυΐα».
Washington Post

«Με το Σάγκι Μπέιν ο Stuart έδειξε πως είναι ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας. Με το δεύτερο βιβλίο του αποδεικνύει πως είναι τεράστιο ταλέντο».
Guardian

«Το μυθιστόρημα αναδίδει την κτηνώδη και κλειστοφοβική οικογενειακή ζωή της μεταθατσερικής Γλασκόβης. Και ξεχειλίζει από θεσπέσιες λεπτομέρειες και μυρωδιές, που σε μεταφέρουν ακριβώς εκεί, με μια περιγραφική και μοναδική γλωσσική ακρίβεια. Η γραφή του Stuart είναι μεγαλειώδης».
New York Times

«Πληθωρικό και ολοζώντανο, γεμάτο αξέχαστους χαρακτήρες. Και όπως και τα μυθιστορήματα του Ντίκενς έχει ένα ηθικό όραμα, ουσιώδες, στοχαστικό και βαθύ, μα και βάναυσα αστείο».
Times

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το πρώτο του, βραβευμένο με Booker, μυθιστόρημα Σάγκι Μπέιν.

Περί ανθρώπων της Juli Zeh
μυθιστόρημα
μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Τολμάμε να είμαστε στ’ αλήθεια άνθρωποι; Ένα βιβλίο που γκρεμίζει τους τοίχους που μας χωρίζουν.

Η ανάγκη της Ντόρας για αλλαγή την οδήγησε στη μεγάλη απόφαση. Παίρνει τον σκύλο της και μετακομίζει στην εξοχή. Ξέρει πως το Μπράκεν, ένα χωριό στη μέση του πουθενά, δεν είναι και το πιο ειδυλλιακό μέρος. Πίστευε πως εκεί θα βρει μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερο χώρο για να ανασάνει. Αλλά το γραφικό παλιό σπίτι για το οποίο έχει μαζέψει χρήματα χρειάζεται επισκευές, ο κήπος είναι γεμάτος ξερόχορτα, κι είναι κι αυτός ο σκίνχεντ γείτονας που φαίνεται να επιβεβαιώνει όλα τα στερεότυπα. Η Ντόρα πρέπει να αναρωτηθεί τι γυρεύει: απόσταση από τον σύντροφό της, που της γίνεται ολοένα και πιο ξένος με τον ακτιβισμό του για την κλιματική αλλαγή να του έχει γίνει εμμονή; Καταφύγιο από την ψυχική αναστάτωση που την κρατάει ξάγρυπνη τις νύχτες; Απάντηση στο ερώτημα πότε έγινε ο κόσμος έτσι άνω κάτω; Ενώ η Ντόρα προσπαθεί να βάλει τις σκέψεις της σε μια σειρά και να τιθασεύσει τους δαίμονές της, γύρω της συμβαίνουν πράγματα αναπάντεχα. Συναντά ανθρώπους που δεν ταιριάζουν σε κανένα καλούπι, θέτουν σε αμφισβήτηση τις ιδέες της και την προηγούμενη ζωή της, και μετατρέπουν την εμπειρία της στο Μπράκεν σε κάτι που δεν ήξερε καν ότι έψαχνε.
Η σημαντικότερη Γερμανίδα συγγραφέας της εποχής μας γράφει ένα σύγχρονο μυθιστόρημα για την ιστορία του παρόντος. Μιλά για τις προκαταλήψεις, τις αδυναμίες και τους φόβους μας, σε μια κοινωνία που άλλαξε άρδην μετά την πανδημία, αλλά και για την αστείρευτη δύναμη που φανερώνεται όταν τολμάμε να είμαστε άνθρωποι.
Το πρώτο αληθινό μυθιστόρημα για τον κορονοϊό που διαδραματίζεται καταμεσής της καραντίνας την άνοιξη του 2020, και περιγράφει τις κοινωνικές και πολύ ιδιωτικές επιπτώσεις της πανδημίας. Ένα καίριο έργο για την εποχή μας, κατά την οποία πολλά αποσαφηνίζονται και μεγεθύνονται, όπως η αποτυχία, η μοναξιά και οι εκρήξεις μίσους.

«Ένα επιδέξιο, ευφάνταστο και καθηλωτικό μυθιστόρημα με μια μετά-ηρωική πρωταγωνίστρια, κάθιδρη από τη σκληρή δουλειά και όχι από τον φόβο, παγιδευμένη ανάμεσα στη στωικότητα και τον μόχθο».
Kölner Stadt-anzeiger

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά της Πρώτη του έτους και το παιδικό βιβλίο Επιχείρηση Τρίγωνα Κάλαντα.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Όσα δεν θέλω να πω του Ian Rankin
μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Ο Τζον Ρέμπους έχει βρεθεί πολλές φορές στο δικαστήριο. Αλλά ποτέ πριν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο Τζον Ρέμπους είναι κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που μπορεί να τον οδηγήσει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο θρυλικός επιθεωρητής πήρε τον νόμο στα χέρια του, ίσως να αποδειχτεί η τελευταία.
Πώς μπορεί ο ήρωας να γίνει ο κακός της ιστορίας; Ή, μήπως, απλώς έχουν αλλάξει οι καιροί και μαζί τους άλλαξαν και οι κανόνες;
Η επιθεωρήτρια Σιβόν Κλαρκ ίσως το ανακαλύψει. Αναλαμβάνει την πιο εκρηκτική υπόθεση των τελευταίων ετών, τον φόνο ενός διαβόητου διεφθαρμένου αστυνομικού. Θα μείνει πιστή στο Σώμα και τους ανωτέρους της ή στο δημόσιο συμφέρον; Και ποιον μπορεί να εμπιστευτεί όταν κανείς δεν είναι πραγματικά αθώος –ούτε καν ο μέντοράς της Τζον Ρέμπους– και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους;
Καθώς πλησιάζει ο καιρός που θα κληθεί να διαλέξει πλευρά, ένα πράγμα γίνεται ξεκάθαρο: έπειτα από μία ολόκληρη ζωή γεμάτη ψέματα, έρχεται η ώρα του ξεκαθαρίσματος – κι ο Τζον Ρέμπους ίσως ακούει το καμπανάκι του τέλους…

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ. ΚΑΙ ΘΑ ΘΑΨΕΙ ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΡΕΜΠΟΥΣ.

«Εξαιρετικό… η καλοστημένη πλοκή δένει άψογα με τη μελαγχολική, ατμοσφαιρική πρόζα. Ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του Rankin με πρωταγωνιστή τον Ρέμπους των τελευταίων ετών».
Publishers Weekly

«Το Όσα δεν θέλω να πω είναι άλλο ένα θαυμάσιο αστυνομικό μυθιστόρημα από έναν συγγραφέα στο απόγειο της τέχνης του».
New York Journal of Books

Δείτε όλα τα βιβλία του Ian Rankin που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

NON FICTION

Σύντομη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης της Sheila Fitzpatrick
μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
H συναρπαστική ιστορία της ανόδου και της πτώσης μιας αυτοκρατορίας – και αυτών που αναδύθηκαν από της στάχτες της.

Μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της πολυτάραχης διαδρομής μιας παγκόσμιας υπερδύναμης.
H πολύπλοκη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζει να μας συναρπάζει και να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική. Από τη Ρωσική Επανάσταση και τον Λένιν στον Μεγάλο Τρόμο του Στάλιν, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, στο βιβλίο αυτό ξετυλίγονται με κινηματογραφικό τρόπο τα εβδομήντα πέντε χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης αλλά και της κατάρρευσης μιας αυτοκρατορίας.
Η καταξιωμένη ιστορικός Sheila Fitzpatrick ζωντανεύει τα πορτρέτα βασικών σοβιετικών προσωπικοτήτων, παρουσιάζει τη μοίρα των μη ρωσικών δημοκρατιών που συχνά μένει εκτός της συζήτησης για τη σοβιετική ιστορία, ενώ φτάνει στα επακόλουθα της απροσδόκητης πτώσης του καθεστώτος, χωρίς να παραλείπει βέβαια και την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μια διαφωτιστική καταγραφή της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης από το 1917 έως το 1991, γεμάτη άγνωστες πληροφορίες και σημαντικές λεπτομέρειες».
Σλάβοϊ Ζίζεκ

«Το απόσταγμα μιας πολυσύνθετης ιστορίας, ένα μικρό αριστούργημα με επιδέξια αφήγηση, οξυδερκή ματιά, αλλά και μαύρο χιούμορ».
Midwest Book Review

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμα:
Σύντομη ιστορία της Κίνας
Σύντομη ιστορία της Ευρώπης
Σύντομη ιστορία της δημοκρατίας