Μικροί πρωταγωνιστές για μικρούς αναγνώστες!

Tο Δέντρο που Περπατούσε
από την Αλεξάνδρα Παυλίδη

Ο Ζαχαρίας είναι ένα µικρό δεντράκι σε µια παρέα µε πολλά δέντρα. Ο µεγάλος Μπίφου είναι το δυνατότερο και σοφότερο δέντρο από όλα. Προσέχει και φροντίζει να είναι όλοι ευτυχισµένοι, ακολουθώντας τους κανόνες της γνώσης του. Ο Ζαχαρίας, µεγαλώνοντας, ανακαλύπτει νέα πράγµατα, όπως τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο στον νυχτερινό ουρανό. Με µαγικό τρόπο, αρχίζει να περπατάει και να γνωρίζει καινούργιους τόπους, νέους φίλους και µύθους που δεν γνώριζε.

Μπορεί ένα δέντρο να περπατήσει; Και αν, πράγµατι, µπορεί, είναι δυνατόν να διαλέξει να ζήσει µακριά από το δάσος, κοντά σε φίλους διαφορετικούς από τον ίδιο; Ανήκουµε, τελικά, εκεί που µας ορίζουν οι άλλοι ή έχουµε την ευκαιρία να αποφασίσουµε; Μια ιστορία για τη µαγεία της ελεύθερης βούλησης και τη δύναµη της ανεξάρτητης επιλογής.

Η Συγγραφέας

Η Αλεξάνδρα Παυλίδη γεννήθηκε στην Κυψέλη τον Αύγουστο του 1978 και κατοικεί στο Κορωπί. Είναι παντρεµένη και έχει µια κόρη έξι ετών. Σπούδασε Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισµού στο Ανοικτό Πανεπιστήµιο της Πάτρας και Ανθρωπιστικές Επιστήµες στο open.ac.uk.

Διδάσκει αγγλικά και, περιστασιακά, σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράµµατα για παιδιά, που πραγµατεύονται θέµατα σχετικά µε την τέχνη, τη λογοτεχνία και την ιστορία. Στα διαδραστικά αυτά εργαστήρια, χρησιµοποιεί παραµύθια και ποιήµατα τα οποία γράφει και αφηγείται δραµατοποιηµένα και έπειτα, δουλεύει µε τα παιδιά τη χρήση διαφορετικών τεχνικών κατασκευής και απεικόνισης.

Γράφει κριτικές για βιβλία που διαβάζει στον ιστότοπο tovivlio.net, καθώς και ποιήµατα, µικρές ιστορίες και παραµύθια, όταν έχει διάθεση. Κάποια από αυτά αναρτώνται σε σελίδες στο διαδίκτυο. Το ποίηµά της «Αύγουστε, κάθε φορά που ξεψυχάς» έχει συµπεριληφθεί στο καλλιτεχνικό ηµερολόγιο του ιστότοπου tovivlio.net, ενώ συµµετείχε στο Fall Festival το 2019, µε τρία ποιήµατα: «Το κοχύλι», «Το δέρµα του φιδιού», «Κάποιες φορές».

Τα διηγήµατα «Logo τιµής» , «Δεκατρείς + ένας σαµουράι» και «Ανάσα» βρέθηκαν στις µικρές λίστες του 9ου διεθνούς διαγωνισµού «Γύρω στα µεσάνυχτα», του 10ου µε θέµα «Αριθµοί» και του 5ου διαγωνισµού σύντοµου διηγήµατος «Στην καρδιά», αντίστοιχα, από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες & eyelands.gr. «Το δέντρο που περπατούσε» είναι το πρώτο της παραµύθι.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Το Δέντρο που Περπατούσε
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Παυλίδη
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 26

Η Φανταστική Φοίβη Θέλει να Κερδίσει
από την Χριστιάνα Γραµµατικούδη-Κώνστα

H Φανταστική Φοίβη πρέπει να µάθει πώς να παίζει σωστά. Γιατί, παρόλο που είναι φανταστική, όταν χάνει… θυµώνει πολύ!
Στην κατασκήνωση παίζει µε τα άλλα παιδιά, όµως στην προσπάθειά της να κερδίσει, αλλάζει για να γίνει σούπερ στο µπάσκετ, αστέρι του τένις και θρύλος του στίβου.
Έτσι κερδίζει όλα τα µετάλλια… όµως χάνει την αποδοχή των άλλων παιδιών!
Θα µπορέσει τελικά η Φοίβη να καταλάβει πώς πρέπει να παίζει ώστε να βγει αληθινή νικήτρια;

Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και η Φανταστική Φοίβη είναι ένα κοριτσάκι µοναδικό που θα µάθει πως ο πιο επιτυχηµένος τρόπος να παίζεις µε άλλους, είναι να µη θυµώνεις, να µην κάνεις ζαβολιές και να βάζεις τα δυνατά σου.

Όταν παίζεις σωστά, τότε κερδίζεις πραγµατικά!

Η Συγγραφέας

Η Ελληνοβρετανίδα συγγραφέας Χριστιάνα Γραµµατικούδη-Κώνστα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέρασε κάποια από τα παιδικά της χρόνια και στην Αγγλία. Έχει ερεθίσµατα και από τις δύο κουλτούρες, ενώ γράφει εξίσου και στις δύο γλώσσες.

Τρέφει µεγάλη αγάπη για την παιδική λογοτεχνία και τη δηµιουργική γραφή. Είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου, ΜΑ in Creative and Media Enterprises, από το Warwick University της Μεγάλης Βρετανίας, και εργάζεται πολλά χρόνια στον τοµέα της Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενηµέρωσης.

Σήµερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεµένη και έχει δύο παιδιά.

Το πρώτο της βιβλίο της µε τίτλο «Η Φανταστική Φοίβη κάνει Φίλους» κυκλοφόρησε το 2019.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Η Φανταστική Φοίβη θέλει να κερδίσει
Συγγραφέας: Χριστιάνα Γραμματικούδη-Κώνστα
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 26

Το Όνειρο της Ούκι
από την Ana Maria Madureira da Costa

Η Ούκι είναι ένα κορίτσι που ζει σε ένα αποµονωµένο χωριό στον Βόρειο Πόλο και έχει ένα όνειρο, το οποίο φαίνεται απίθανο να πραγµατοποιηθεί. Ανακαλύψτε µέσα από την υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου ποιο ήταν το όνειρο της Uki και αν τελικά κατάφερε να το πραγµατοποιήσει.

Ένα βιβλίο που τονίζει τη σηµασία της προσπάθειας και αναδεικνύει τις αρετές της επιµονής και της υποµονής, για την πραγµατοποίηση ακόµα και των πιο τρελών σου ονείρων.

Η Συγγραφέας

Η Ana Maria Madureira da Costa γεννήθηκε στο Γκιµαράες της Πορτογαλίας το 1987. Μεγάλωσε και έζησε στη Βιζέλα έως το 2017, ώσπου η ζωή την έφερε στην Ελλάδα. Σπούδασε Φαρµακευτική στο Πανεπιστήµιο Fernando Pessoa και εργάζεται ως φαρµακοποιός. Το πάθος για τα παιδικά βιβλία υπήρχε πάντα µέσα της, αλλά το γεγονός ότι πρόσφατα έγινε µητέρα, αναζωπύρωσε την επιθυµία της να γράψει το πρώτο της παραµύθι για παιδιά.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Το Όνειρο της Ούκι
Συγγραφέας: Ana Maria Madureira da Costa
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 24

Μια φορά πλην έναν καιρό
από την Αθανασία Χαλατσογιάννη

Σας χαιρετώ, μα δεν σας αποχαιρετώ…
Σύντομα θα συναντηθούμε πάλι
σ’ένα βιβλίο παιδικό,

Με αγάπη,

Μια φορά

Η Συγγραφέας

Μια Φορά.
Μια Αθανασία.
Μια άσκηση Δημιουργικής Γραφής.
Μια έμπνευση της στιγμής.
Μια ζωή κάτω από το Kάστρο του Πλαταμώνα.
Μια συλλογή από ιστορίες αγάπης.
Μια αντι-ιστορία για να αλλάξει των παραμυθιών η αφετηρία.

Μια Φορά.
Μια Γεωργία.
Μια τετραετία παρέα με κώδικες δικονομίας.
Μια στροφή της πορείας σε μια μεγάλη αγάπη, τη ζωγραφική.
Μια υποψηφιότητα για βραβείο που ήρθε για ανταμοιβή.

Μια συλλογή από ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία που εικονογράφησε με κέφι η Γεωργία.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Μια φορά πλην έναν καιρό
Συγγραφέας: Αθανασία Χαλατσογιάννη
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 12 ευρώ
Σελίδες: 32

Το Φασουλοδοχείο του Αστροναύτη
από την Ελισάβετ Κρίπα

Τρίτη δηµοτικού φέτος και ο Βασίλης έδωσε υπόσχεση στη µητέρα του να είναι ήσυχος στο σχολείο και καλός µαθητής. Δύσκολο, το ξέρει. Αυτός ο «βελζεβούλης» φταίει, όπως λέει και η γιαγιά του. Δεν τον αφήνει σε ησυχία!

Αταξίες και επιπολαιότητες στη συµπεριφορά και στα µαθήµατα, επιφέρουν τιµωρίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισµούς. Τι ρόλο θα παίξουν ο παππούς του και η δασκάλα του, η κυρία Μυρτώ;

Ένα ζευγάρι κόκκινα γυαλιά και ένα σεντούκι µε θησαυρούς σοφίας θα µετατρέψουν το σχολείο, σε αυτό που όλα τα παιδιά ονειρεύονται!

Ένα βιβλίο για τα παιδιά µε ΔΕΠΥ και για όσα είναι… παιδιά!

Η Συγγραφέας

Η Ελισάβετ Κρίπα γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1991, αποφοίτησε από το Τµήµα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών (ΕΚΠΑ). Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήµιο Lyon Lumière 2, στη Λυών της Γαλλίας όπου και ειδικεύτηκε στη Συγκριτική Λογοτεχνία (DEA) και στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας (DESS). Το 2014, ολοκλήρωσε µεταπτυχιακό στην κατεύθυνση Πληροφορική στην εκπαίδευση, του Παιδαγωγικού Τµήµατος Δηµοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Από το 1993 έως σήµερα, εργάζεται ως εκπαιδευτικός γαλλικών, σε σχολεία της πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και έχει αποκτήσει εξαετή εµπειρία στην ειδική αγωγή, από τη συνεργασία της µε δηµόσιους φορείς. Συµµετέχει ως εισηγήτρια σε σεµινάρια εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας που διοργανώνει ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης, APF.

Έχει µεταφράσει από τα γαλλικά στα ελληνικά, πέντε άρθρα του Ν. Καζαντζάκη που τιτλοφορούνται «Σκίτσα από το Άγιον Όρος», εκδόσεις Μουσείου Καζαντζάκη (2001) ενώ το 2009, εκδόθηκε το βιβλίο της «Ένας υπέροχος άνθρωπος», για οικογενειακή χρήση.

Έχει τρία παιδιά και όνειρό της είναι µέσα από τα παιδικά βιβλία να δηµιουργήσει νέους «βιβλιοφάγους» φίλους και να καλλιεργήσει ανθρωπιστικά και οικολογικά ιδεώδη.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Το Φασουλοδοχείο του Αστροναύτη
Συγγραφέας: Ελισάβετ Κρίπα
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 82

Ένα Χαμόγελο για τη Χαρά
από την Ελένη Πετροπούλου

Αυτή είναι η ιστορία της πριγκίπισσας Χαράς, που δυστυχώς κάθε άλλο παρά χαρούµενη είναι. Ενώ έχει όλα όσα θα επιθυµούσε κάθε παιδί, εκείνη είναι θλιµµένη. Ο βασιλιάς για να την ευθυµήσει συµβουλεύεται διάφορους ανθρώπους. Θα καταφέρει άραγε κάποιος να εµφανίσει στο πρόσωπο της πριγκίπισσας ένα χαµόγελο;

Η ιστορία µπορεί να χρησιµοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και γονείς για:

…την εκµάθηση των αντίθετων εννοιών

…ως εργαλείο θεατρικής και µουσικής αγωγής

… για την αναζήτηση και κατανόηση των συναισθηµάτων των παιδιών

…ως έναυσµα για την ανάπτυξη συζήτησης πάνω σε κοινωνικά θέµατα

… τον εµπλουτισµό του λεξιλογίου

…για την απόλαυση της αφήγησης.

Η Συγγραφέας

Η Ελένη Πετροπούλου σκαρφιζόταν από πολύ µικρή ιστορίες που την ταξίδευαν σε τόπους µαγικούς, πολύχρωµους, όπου ζούσε ξακουστές περιπέτειες. Μεγαλώνοντας συνέχισε να διηγείται ιστορίες στους µαθητές της, καθώς σπούδασε νηπιαγωγός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών και εξασκεί αυτό το επάγγελµα µέχρι και σήµερα. Επίσης, έχει κάνει µεταπτυχιακό στην «Επικοινωνία» στο Ανοικτό Πανεπιστήµιο Κύπρου και µετεκπαιδεύσεις στη µουσικοκινητική αγωγή, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, και στην ειδική αγωγή. Είναι εµψυχώτρια µουσειακής αγωγής και πολιτιστικών προγραµµάτων µε συµµετοχή σε αρκετά εθελοντικά προγράµµατα και συνέδρια για την εκπαίδευση. Το συγκεκριµένο παραµύθι είναι η πρώτη της συγγραφική δουλειά. Όνειρό της είναι να επιβιβάσει τους µικρούς της αναγνώστες στο πλοίο για ένα ταξίδι µε προορισµό τη φαντασία.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ένα Χαμόγελο για τη Χαρά
Συγγραφέας: Ελένη Πετροπούλου
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 30

Ελ ο Ελεφαντάκος ταξιδεύει στη Ρώμη
Φανή Παρίση

Ο Ελ, ένα µικρό ελεφαντάκι από την Αφρική, έχει ως στόχο ζωής, πάθος και όνειρό του να εξερευνήσει και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσµο. Ο σκανδαλιάρης αυτός ταξιδιώτης, σε αυτό το πρώτο του ταξίδι, µας µεταφέρει και µας ξεναγεί σε µια αγαπηµένη πόλη και τα διάσηµα αξιοθέατά της. Θα συµβούν αναποδιές; Θα κάνει νέους φίλους;

Το σίγουρο είναι ότι θα επισκεφθεί αγαπηµένα σηµεία της πόλης, θα γευτεί την τοπική κουζίνα, και φυσικά θα το απολαύσει διασκεδάζοντάς µας µε τις περιπέτειές του. Μαζί µας και µέσα από το πρώτο του αυτό ταξίδι ο Ελ θα γίνει ευέλικτος και υποµονετικός ενώ θα µάθει και θα αποκτήσει εµπειρίες που ούτε ο ίδιος φανταζόταν. Πάνω απ’ όλα θα κάνει το όνειρό του πραγµατικότητα. Θα ξεκινήσει να βάζει παντού ελεφαντίσιες πατηµασιές χαράζοντας τα δικά του σηµάδια στον κόσµο.

Οδηγός του;

Η περιέργεια, η ζεστή του καρδιά και το χαµόγελο.

Πρώτη στάση;

Η Ρώµη.

Ποιος θα είναι ο επόµενος προορισµός;

Κανείς δεν ξέρει ακόµη.

Σηµασία, όµως, έχει η περιπέτεια…

Ας αφεθούµε και ας περιπλανηθούµε…

Η Συγγραφέας

Η Φανή Παρίση κατάγεται από τη Δράµα. Είναι δασκάλα µε µεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαιδευτική ηγεσία και την ειδική αγωγή. Μεγάλωσε σε διάφορα µέρη της Ελλάδας, έτσι είχε πάντα µέσα της το στοιχείο του ταξιδιού, το οποίο τη συντροφεύει ακόµα και σήµερα σαν µια µεγάλη της αγάπη. Το αγαπηµένο της ζωάκι είναι ο ελέφαντας και σε συνδυασµό µε το ανήσυχο, καλλιτεχνικό πνεύµα και την ανάγκη έκφρασης και δηµιουργίας, οδηγήθηκε στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα, συνδυάζοντας τις δύο µεγάλες της αγάπες, τα ταξίδια και τον ελεφαντάκο.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ελ ο Ελεφαντάκος ταξιδεύει στη Ρώμη
Συγγραφέας: Φανή Παρίση
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 12 ευρώ
Σελίδες: 44