Ταξίδια
40 + 7 βραβευμένα διηγήματα. Διαγωνισμός διηγήματος του Ιανού

Κριτική επιτροπή: Γιάννης Ξανθούλης, Διονύσης Μαρίνος,
Κωνσταντίνος Μπούρας
Επιμέλεια κειμένων: Σοφία Τριανταφύλλου
Εκδόσεις IANOS, 2021
ISBN: 978-618-5141-92-9
Σελ. 128
Διαστάσεις: 14.5cm x 21cm
Τιμή: 7.80€

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ταξίδια».
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, μέσα από τον Διαγωνισμό Διηγήματος της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, δόθηκε η ευκαιρία σε σύγχρονους λογοτέχνες να ξεδιπλώσουν το συγγραφικό τους ταλέντο ταξιδεύοντας είτε με το σώμα είτε με τον νου με μοναδικό μεταφορικό μέσο… τη γραφή. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Διονύσης Μαρίνος και ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ξεχώρισαν τα καλύτερα διηγήματα και τα παραδίδουν στο αναγνωστικό κοινό ως ένα μωσαϊκό συναισθηματικά φορτισμένων ταξιδιών με κοινό παρονομαστή την επίγευση που αυτά αφήνουν κάθε φορά στη θύμηση των ανθρώπων.

LINK Βιβλίου: https://www.ianos.gr/taxidia-0518447

Λίγα λόγια από τον Πρόλογο:
Στον απόηχο της δίδυμης καραντίνας και της υγειονομικής κρίσης, η πανδημία έκοψε τα φτερά όλων μας και τραυμάτισε τον παγκόσμιο τουρισμό τόσο που να υποστεί σημαντική μείωση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας, αλλά και πολλών άλλων κρατών.
Η φαντασία είναι σίγουρα ένα γενναίο υποκατάστατο της μετακίνησης στον χώρο και τον χρόνο, παίρνει όμως ψυχοπαθολογικές διαστάσεις όταν γίνεται εμμονή και αυτοσκοπός.
Υπάρχει φυσικά η λεγόμενη «λογοτεχνία φυγής», είδος που ανθεί σε όλες τις δύσκολες περιόδους και ειδικά στις πολιτισμικές μεταβάσεις σε άλλες εποχές, όταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ακόμη θολή και πλέουμε όλοι σε σκοτεινά νερά, ακαθόριστα.
Από τα 881 έγκυρα διηγήματα που υποβλήθηκαν φέτος στον Ιανό, το ένα τρίτο ασχολείται με φανταστικά ταξίδια, το άλλο τρίτο με πραγματικά ταξίδια και ένα τρίτο είναι απλώς εκτός θέματος.
Οι 400 λέξεις είναι ένα όριο μεταξύ της συμπύκνωσης και της πολυλογίας. Όμως απαιτούν μια δομή αρκετά διακριτή και διεξοδική. Χωρίς αυτόν ή κάποιον άλλον σκελετό τα αφηγήματα καταλήγουν χαοτικά και συνειρμικά, ή πρόκειται απλώς για ημερολογιακές γραφές που δεν σημαίνουν τίποτα για κανέναν.
Εν ολίγοις, για άλλη μια φορά ο λογοτεχνικός διαγωνισμός του Ιανού δικαίωσε το κύρος και την απήχησή του στο βιβλιόφιλο κοινό και οδεύει προς την επόμενη συνέχειά του.