ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ
Συγγραφέας: ΕΛΙΑΝΑ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ

Ένα βιβλίο για την επιβίωση μετά από την απώλεια, για τη μοναξιά και την αγάπη. Ένα μυθιστόρημα για το πώς γράφονται τα βιβλία, για τη δη­μιουργική διαδικασία στη λογοτεχνία και για τη θεραπευτική της διάσταση σε έναν κόσμο όπου αφθονούν τα δεινά.

Η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ
Συγγραφέας: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ


Οι τριάντα μία διηγήσεις είναι αφηγήσεις προσωπικές, ιστορίες φίλων και περαστικών, εξιστορήσεις που φανερώθηκαν μέσα από καταχωνιασμένα σημειωματάρια και το καταστάλαγμα της ζωής. Καταστάσεις πραγματικές και φανταστικές, ανομολόγητες και παρανοημένες, για ανθρώπους που δοκιμάστηκαν στα όρια της ζωής τους. Κοινά στοιχεία των διηγήσεων η μνήμη, ο πόνος και η απώλεια, οι εμμονές του έρωτα, τα ανθρώπινα παθήματα.
Οι διηγήσεις, σύνοψη και απόσταγμα ζωής, αποτελούν μια αποσπασματική μυθοπλασία.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
Συγγραφέας: ΓΙΑΣΕΜΙΝ ΟΖΕΚ
Μετάφραση: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


Το Δέσποινα, μάτια μου είναι ένα μυθιστόρημα για μια τραυματική ιστορική στιγμή, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, που βιώνει όλες τις πτυχές της ανταλλαγής, του ξεριζωμού, του αβάσταχτου αποχωρισμού: αγάπη, φόβο, μίσος, λαχτάρα, προβλήματα ταυτότητας.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ

Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΑΣ

Συγγραφέας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Είναι παράδοξο το πόσο λίγα είναι διατεθειµένοι να κάνουν οι άνθρωποι σήµερα για αυτά που λένε πως τα επιθυµούν πολύ. Δεν έχουν πάψει να δηλώνουν πως θα ήθελαν να γνωρίσουν την αγάπη. Αν τους ακούσει πιο προσεκτικά κανείς, θα καταλάβει τι εννοούν πραγµατικά: εννοούν να έρθει από κάπου ένα αίσθηµα που να τους περιβάλλει µε εύνοιες, µε περιποιήσεις, µε χάδια προς το εγώ που θα τα εισπράξει σαν να του οφείλονταν από παλιά. Περιµένουν να αγαπηθούν όπως περιµένουν να χρησιµοποιήσουν τις ιδιότητες ενός πράγµατος εξυπηρετικού που προστίθεται στην οικοσκευή τους. Εκεί οφείλεται και η σύγχυση ανάµεσα στο «µου αρέσει» και στο «αγαπώ».

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Συγγραφέας: JULIE PEAKMAN
Μετάφραση: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ

Τον Σεπτέμβριο του 1943, την εποχή που ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος μαινόταν ανεξέλεγκτα, στο νησί της Λέρου διεξήχθη η πιο κρίσιμη μάχη της εκστρατείας των Δωδεκανήσων, με την οποία οι Βρετανοί επιχείρησαν, χωρίς επιτυχία, να καταλάβουν τα νησιά ύστερα από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Από τις 8 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 1943, εκατοντάδες Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη Λέρο και χιλιάδες άλλοι κατέληξαν αιχμάλωτοι πολέμου. Στο βιβλίο αυτό, η ιστορικός Τζούλι Πίκμαν, σημερινή κάτοικος της Λέρου, ζωντανεύει την ιστορία των ανδρών που ρίχτηκαν στη μάχη, βασισμένη σε προσωπικές συνεντεύξεις και γραπτές μαρτυρίες, ανάμεσά τους ημερολόγια, επιστολές και αρχεία.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
METAHUMAN
ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Συγγραφέας: DEEPAK CHOPRA
Μετάφραση: ΤΙΤΙΝΑ ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ


Έχουµε άραγε τη δυνατότητα να προχωρήσουµε πέρα από την καθηµερινή ζωή και να βιώσουµε ανώτερες καταστάσεις επίγνωσης; Ο Ντίπακ Τσόπρα δείχνει έναν δρόµο για την αφύπνιση που επιτρέπει σε όλους µας να συνειδητοποιήσουµε το άπειρο δυναµικό µας. Ξεκλειδώνει τα µυστικά ώστε να υπερβούµε τους περιορισµούς µας για να αποκτήσουµε πρόσβαση σε ένα πεδίο απεριόριστων δυνατοτήτων. Πώς µπορούµε να το επιτύχουµε αυτό; Με το να γίνουµε µετάνθρωποι. Το να είναι κανείς µετάνθρωπος σηµαίνει να ξεπεράσει τα όρια που έχει δηµιουργήσει το µυαλό του και να εισέλθει σε µια νέα κατάσταση επίγνωσης όπου θα µπορεί να έχει πρόσβαση σε κορυφαίες εµπειρίες που θα µεταµορφώσουν τη ζωή του, απελευθερώνοντας το σώµα, τον νου και την ψυχή του.

ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΗΛΙΘΙΟ
Συγγραφέας: Δρ JOHN HOOVER
Μετάφραση: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ


Η ίδια τεχνολογία που επέτρεψε στην ασχετοσύνη του αφεντικού να εξαπλωθεί ραγδαία μπορεί να σε βοηθήσει να προστατευτείς και να ελέγξεις τον ηλίθιο που κρύβεις μέσα σου. Δεν είναι όλα τα αφεντικά ηλίθια, ούτε όλοι οι ηλίθιοι είναι αφεντικά. Ο δρ Hoover σε βοηθάει να αποκτήσεις την απαιτούμενη σοφία για να καταλαβαίνεις τη διαφορά.