Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία – Μυθιστόρημα

Ο όρος «lipstick», εκτός από κραγιόν, χρησιμοποιείται στην αργκό ως αναφορά στη θηλυκή λεσβία.
Αφηγήσεις φίλων, περιστατικά, καθημερινές κουβέντες δημιούργησαν στη συγγραφέα την επιτακτική ανάγκη να μιλήσει για θέματα όπως ο καρκίνος του στήθους και η τόλμη πολλών γυναικών να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους μετά από μια τέτοια εμπειρία· η μητρότητα και η απάντηση στο ερώτημα αν μια γυναίκα μπορεί να βρει την ολοκλήρωση και την ευτυχία μόνο μέσα από αυτόν τον ρόλο· η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, η γυναικεία ομοφυλοφιλία, ο ρατσισμός και η απόρριψη. Κυρίως όμως η «διαφορετικότητα».
Τι ακριβώς σημαίνει «διαφορετικός»; Μπορεί να έχουμε διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, να εκφραζόμαστε με διαφορετικούς τρόπους, να αντιδρούμε σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία μας, αλλά η ουσία είναι η ίδια. Όλοι είμαστε άνθρωποι. Αγαπάμε, πονάμε, κλαίμε, χαιρόμαστε, ερωτευόμαστε. Η μόνη διαφορά είναι τα κοινωνικά πλαίσια, τα κάθε λογής «πρέπει» και οι αντιλήψεις που καθορίζουν τι είναι «σωστό», ποιος γίνεται αποδεκτός και ποιος όχι.

Πώς να χρησιμοποιήσει η Αγγελική τις λέξεις, που τη μισούν τόσο βαθιά, για να περιγράψει τον έρωτά της για μια άλλη γυναίκα;
Πώς να τοποθετήσει η Κατερίνα τις λέξεις σε μία πρόταση για να περιγράψει στην τετράχρονη κόρη της τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο;
Πώς ν’ αντέξει η Θάλεια ένα λάμδα που λιώνει σε ξένο στόμα και τονίζει την αδυναμία της ν’ αποκτήσει ένα παιδί;
Και η Βίβιαν, με ποιες λέξεις θα περιγράψει τι σημαίνει να είσαι ήδη τσαλακωμένος από τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι είσαι διαφορετικός;
Η Αθήνα φλέγεται. Το κόκκινο κραγιόν, στριφογυρνώντας, αναδύεται από το πλαστικό περίβλημα. Οι λέξεις γλιστρούν απ’ τον τοίχο, πέφτουν με κρότο στο πλακάκι, σπάνε, και τα κομμάτια τους συμπληρώνουν τις προτάσεις των τεσσάρων γυναικών.

Η Όλγα Μπακοπούλου γεννήθηκε στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Αγγλική Φιλολογία και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο του Surrey.
Παρακολούθησε σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας, και δημιουργικής γραφής, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκμάθησης φωτογραφίας στη Focus και το 2017 ίδρυσε την οπτικοακουστική εταιρεία PHOTOLEXI.
Έχει διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις.
Το 2018-2019 συμμετείχε ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και μοντέρ στην τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Από το Μικρό στο Μεγάλο», παραγωγής Ε.Σ.Ε.
Έχει επίσης γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και τηλεταινίες. Το 2005 το σενάριο για την τηλεταινία «Γεια Χαρά» έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό σεναρίου που οργανώθηκε από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ. Το 2009 έγραψε το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους «Πίσω από τα σύννεφα» η οποία έλαβε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Φανταστικού κινηματογράφου Αθήνας καθώς και του πρώτου αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Πάτρας. Από το 2016 είναι μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων.
Το 2015 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Μία ανάσα πριν από τις εκδόσεις Μπατσιούλας- Momentum.
Μοιράζεται τη ζωή της με έναν υπέροχο Δημήτρη, έχουν δύο γιους και μένουν μόνιμα στο Χαλάνδρι.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα θα βρείτε στους ιστότοπους
www. bacopoulou.com & www. photolexi.gr

ΤΙΜΗ: 11,66 E
ΣΕΛΙΔΕΣ: 286
ISBN: 978-960-558-310-1