Πρόσκληση σε συνέντευξη Τύπου

Ο Jo Nesbø επίτιμος διδάκτωρ
του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας
και Συστημάτων Πληροφόρησης
του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανακηρύσσει Επίτιμο Διδάκτορα
τον διακεκριμένο Νορβηγό συγγραφέα Jo Nesbø.
Η τελετή ανακήρυξης θα λάβει χώρα
την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10 το πρωί,
στο Συνεδριακό Κέντρο της Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω
(Αγ. Σπυρίδωνος, Αιγάλεω, 12243, Αθήνα).

Στο σκεπτικό της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος για την απονομή του τιμητικού τίτλου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ο Jo Nesbø είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους. Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας. Επιπλέον, ο Jo Nesbø δεν είναι μόνο τακτικός επισκέπτης της χώρας μας, αλλά και γνώστης της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και ζωής, όπως φάνηκε από το διήγημά του “Ο άρχοντας της ζήλιας” που εκτυλίσσεται στο νησί της Καλύμνου».

Μετά την τελετή, στον ίδιο χώρο,
ο Jo Nesbo δίνει ραντεβού με τους δημοσιογράφους
σε μια ανοικτή συνέντευξη Τύπου, που θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ.
Ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά και να «ανακρίνετε» τον διάσημο συγγραφέα.
Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο JO NESBO
Ο Jo Nesbo, ο πιο επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικού στη Νορβηγία, θεωρείται σήμερα ο βασιλιάς της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως. Βραβευμένος με τα πιο έγκυρα βραβεία και με μοναδικά ρεκόρ πωλήσεων, τα βιβλία του έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 55.000.000 αντίτυπα, εκδίδονται σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ ακόμη κι ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει τη μεγάλη επιτυχία του. Θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, του πάθους του να διηγείται ιστορίες, ενδεχομένως και λίγης τύχης και –ελπίζει– κάποιου ταλέντου.
Επισκεφθείτε το επίσημο site του www.jonesbo.com όπου θα βρείτε πλούσιο υλικό και αναλυτικές πληροφορίες για τον συγγραφέα και τα βιβλία του, πολλά βίντεο και συνεντεύξεις του. Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε φωτογραφίες του Nesbo και εξώφυλλα βιβλίων του.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Τα 13 βιβλία της σειράς Χάρι Χόλε που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι:

 1. Η νυχτερίδα
 2. Οι κατσαρίδες
 3. Ο κοκκινολαίμης
 4. Νέμεσις
 5. Το αστέρι του διαβόλου
 6. Ο λυτρωτής
 7. Ο χιονάνθρωπος
 8. Η λεοπάρδαλη
 9. Ο φαντομάς
 10. Αστυνομία
 11. Η δίψα
 12. Μαχαίρι
 13. Ματωμένη σελήνη

Κυκλοφορούν επίσης:
Το βασίλειο, ένα εκτυφλωτικό θρίλερ, ένα ακαταμάχητο αναγνωστικό κοκτέιλ, οι συλλογές ιστοριών Ο Άρχοντας της Ζήλιας και Το νησί των αρουραίων, το Μάκβεθ, ένα συγκλονιστικό θρίλερ που βασίζεται στο οµότιτλο σαιξπηρικό έργο και αποδεικνύει τη συγγραφική δεινότητα του Nesbo, το Κυνηγοί κεφαλών, ένα συναρπαστικό θρίλερ, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, Ο γιος, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πανέξυπνη πλοκή, η διλογία Αίμα στο χιόνι + Περισσότερο αίμα, καθώς και η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό. Τα αστυνομικά του βιβλία κυκλοφορούν και σε e-book (e-pub).