Συγγραφέας των βιβλίων «Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε» και «Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς – Εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»

Είναι ίσως από τους λίγους Έλληνες συγγραφείς, που γεύτηκε την ανέλπιστη χαρά να εκδοθούν ταυτόχρονα δυο της βιβλία και σίγουρα δεν έχει καθόλου άδικο να χαρακτηρίζει αυτή την απροσδόκητη εξέλιξη, κάτι απολύτως αναζωογονητικό κι εξαίσιο. Τους λόγους της διπλής έκδοσης που αποφάσισε ο εκδοτικός της οίκος αλλά και τη στιγμή που σκέφτηκε πως είναι πια ώρα να συγκεντρώσει όλα εκείνα που από παιδί έγραφε σε τετράδια, μπλοκ ακόμη και χαρτοπετσέτες και να τους δώσει μορφή βιβλίων, περιγράφει στη σημερινή της συνέντευξη στο Vivlio-life η Πηνελόπη Πιατουλάκη. Η συγγραφέας, εξακολουθεί να γράφει και να δημιουργεί και σύντομα θα εκδώσει το τρίτο της μυθιστόρημα.

Είναι ωραίο να κρατάς στα χέρια ένα βιβλίο που μόλις πέρασε από την έμπνευση στη διαδικασία της έκδοσης και της κυκλοφορίας. Τι γίνεται, όμως, όταν τα βιβλία είναι δυο; Είναι διπλή και η χαρά;
Αυτό που νιώθω όταν κρατάω ταυτόχρονα τα δυο πρώτα βιβλία μου στα χέρια είναι λίγο πολύπλοκο για να σας το εξηγήσω, γιατί τα συναισθήματα είναι αμέτρητα. Η απαλή υφή τους η μυρωδιά του χαρτιού η πάνω από 210.000 χιλιάδες λέξεις που χρειάστηκε το κάθε βιβλίο για να ολοκληρωθεί δεν περικλείουν μόνο την ιστορία των πρωταγωνιστών. Μέσα εκεί είναι αφιερωμένες μέρες και νύχτες εντατικής προσήλωσης και προσπάθειας να αποδώσω σωστά την έμπνευση μου στο χαρτί. Στην κάθε σελίδα του είναι διάχυτο το άρωμα της δημιουργίας, της ψυχική κατάθεσης και της φυσιολογικής αγωνίας του συγγραφέα που εκτίθεται για πρώτη φορά δημόσια. Είναι τα πρώτα πνευματικά μου παιδιά κι αυτό είναι για μένα πλήρως αναζωογονητικό κι εξαίσιο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η χαρά για το μαγικό ταξίδι που ξεκινάει εκτός από διπλή είναι κι αφάνταστα μεγάλη.

Πείτε μας ποιο γράφτηκε πρώτο και πώς αποφασίσατε τη διπλή έκδοση.
Το πρώτο μου αισθηματικό κοινωνικό μυθιστόρημα που έγραψα ήταν το, «Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε». Δεν αποφάσισα εγώ για τη διπλή έκδοση των βιβλίων μου. Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά κι από εντελώς τυχαία γεγονότα. Γιατί είναι αυτό που λέμε πως κάποια πράγματα για να γίνουν χρειάζεται να έρθει η ώρα τους. Γράφω από παιδί σε μπλοκ, σε τετράδια, σε χαρτοπετσέτες κι όχι μόνο. Μπορεί να είμαι με φίλους να μιλάω, να συμμετέχω ενεργά σε διάφορα και το μυαλό μου παράλληλα να ταξιδεύει και να δημιουργεί ολόκληρα σενάρια, δίχως να μπορεί να το φανταστεί κανείς. Παρόλα αυτά ποτέ δε σκέφτηκα να ακολουθήσω το όνειρο μου και να αναζητήσω τρόπους για να τα εκδώσω. Βλέπετε οι δυσκολίες της ζωής δε μου επέτρεπαν να έχω τον ανάλογο χρόνο να ασχοληθώ με εμένα προσωπικά ούτε τα εφόδια -εννοώ τα εργαλεία- που θα μου επέτρεπαν να το κάνω.

Πριν λίγα χρόνια για λόγους υγείας αποσύρθηκα στο εξοχικό μου για μια μικρή ψυχική και σωματική ανάπαυλα. Εκεί μέσα στη μοναξιά και την ησυχία της εξοχής άρχισα μετά από πολλά χρόνια που το είχα εγκαταλείψει να γράφω πάλι σε τετράδια όπως παλιά. Μόνο που αυτή τη φορά έψαξα να βρω τρόπους να το γράψω σωστά για να το εκτυπώσω και στον τομέα αυτό το Word αποδείχθηκε θαυματουργό. Το αντέγραψα στο laptop μου, ακολούθησε η αγορά εκτυπωτή και μέσω Word το εκτύπωσα μόνη μου και το έδωσα για εξώφυλλο και βιβλιοδεσία. Όταν μήνες αργότερα τέλειωσε και το «Τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς», χαρούμενη που για πρώτη φορά τα κρατούσα και τα δυο σαν κανονικά βιβλία στα χέρια μου αναζήτησα τρόπο να τα φτιάξω ακόμα καλύτερα. Τα ήθελα για προσωπική χρήση και να τα δωρίσω σε δικούς μου ανθρώπους. Ενθαρρυμένη από τις σκέψεις μου έκανα μια ερώτηση με email στις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές που είχα ακούσει για εκείνους από παντού τα καλύτερα σχόλια για την εντιμότητα τους και την άψογη επαγγελματική συνέπεια. Άργησαν να μου απαντήσουν και στους λίγους μήνες που μεσολάβησαν ρώτησα και σε έναν άλλο εκδοτικό οίκο που μου απάντησαν άμεσα, να τους τα στείλω να τα δουν και να τα αξιολογήσουν.
Τα έστειλα και τότε συμπωματικά πήρα απάντηση από τις συμπαντικές διαδρομές πως το μήνυμα μου είχε σταλεί σε παλιό email που δε χρησιμοποιούσαν κι είχε παραπέσει. Μου έγραφαν αν ενδιαφέρομαι ακόμα να τα στείλω να τα διαβάσουν. Έτσι κι έγινε. Ακολούθησα την υπόδειξη τους και μέσα σε λίγες μέρες έλαβα απάντησή τους με πρόταση συνεργασίας και δυο συμβόλαια. Ήταν τόσο γρήγορο κι ανέλπιστο που δείλιασα να εκτεθώ δημόσια και χρειάστηκα λίγο χρόνο να ξεπεράσω τις ανασφάλειες μου για να πω το ναι και να υπογράψω.
Ωστόσο είχα λάβει και δεύτερη πρόταση συνεργασίας από τον εξίσου αξιόλογο εκδοτικό οίκο που είχα στείλει τα βιβλία μου. Επέλεξα τις Συμπαντικές Διαδρομές γιατί εκτός από τις θετικές πληροφορίες που είχα για τις εκδόσεις τους και τα δυο βιβλία μου θα έβγαιναν ταυτόχρονα κι όχι με διαφορά ενός χρόνου το ένα από το άλλο που ήταν η δεύτερη πρόταση. Το κριτήριο μου ήταν απλό. Είχα χάσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου που θα μπορούσα να δημιουργήσω και να εξελιχθώ. Δεν είχα την πολυτέλεια να περιμένω και να χάσω άσκοπα κι άλλο χρόνο. Άλλωστε βρισκόμουν ήδη στη συγγραφή του τρίτου μου μυθιστορήματος και με διάθεση να γράψω πολλά ακόμη. Όπως βλέπετε λοιπόν η επιλογή για την ταυτόχρονη έκδοση ήταν του εκδότη μου και μόνο η χαρά ήταν δική μου.

Η σκέψη πως «Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε», θα ταλαιπωρήσει και τους ήρωές σας Αντρέ Σον και Λάιζα Μιν, αλλά σίγουρα θα προβληματίσει κι εμάς τους αναγνώστες. Μιλήστε μας για τον γοητευτικό άντρα και την ευαίσθητη γυναίκα που έπεσε θύμα της γοητείας του.
Ο Αντρέ είναι ο άνδρας που θα ονειρευόταν κάθε γυναίκα να έχει δίπλα της. Αξιόλογος, ισχυρός, καλλιεργημένος πνευματικά με πολλά ψυχικά χαρίσματα και το κυριότερο τρελά ερωτευμένος με τη Λάιζα από την πρώτη ματιά.

Η γνωριμία τους έγινε σε μια φιλανθρωπική βραδιά συγκέντρωσης χρημάτων για τη σοβαρή νόσο της λευχαιμίας κι έτσι το μυθιστόρημά σας αποκτά ένα άλλο ενδιαφέρον. Θέλατε να περάσετε κάποια μηνύματα με την ιστορία σας;
Σαν άνθρωπος είμαι πολύ θετική σε κάθε μορφή φιλανθρωπίας που θα μπορούσε να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο και γιατί όχι να σώσει και ζωές συνανθρώπων μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν. Θα ήμουν πανευτυχής αν γνώριζα πως κάποιους θα τους αγγίξει και θα τους κάνει πιο δεκτικούς στο να συμμετέχουν και να προσφέρουν, αν και δεν έγινε συνειδητά για να περάσω κάποιο μήνυμα. Μετέδωσα απλώς κάτι που είναι έμφυτο μέσα μου όπως κι αυτό που θα σας πω παρακάτω και το πιστεύω απόλυτα. Δε σας κρύβω όμως πως ειδικά το συγκεκριμένο πολύ θα ήθελα αν γινόταν να το περάσω σαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Πως μόνο ο Θεός γνωρίζει την ημερομηνία λήξης της ζωής του καθενός μας. Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ελπίδα και την πίστη μας γιατί πιστεύω ακλόνητα πως… Ναι, γίνονται και θαύματα!

Έρωτας με την πρώτη ματιά όπως λέτε, αλλά και ένα τρομερό μυστικό που θα μπει ανάμεσά τους. Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον αν το μυστικό αυτό θα επηρεάσει αυτή τη σχέση. Πιστεύετε πως τα μυστικά πρέπει να μένουν θαμμένα για πάντα ή πρέπει να αποκαλύπτονται;
Εξαρτάται από το μυστικό. Αν κρίνουμε πως όταν φανερωθεί θα κάνει κακό και θα πληγώσει ανθρώπους που δεν έφταιξαν θα ήταν προτιμότερο να μείνει θαμμένο για πάντα. Πιστεύω πως μοιραία όσα χρόνια και να περάσουν τα περισσότερα αποκαλύπτονται. Αυτό είναι κι ευεργετικό για εκείνους που τους έπνιγε κι ήθελαν κάπου να το εκμυστηρευτούν για να ξαλαφρώσουν.

Φρανκ Έλιοτ. Ποιος είναι αυτός ο άντρας και γιατί θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του Αντρέ και της Λάιζα;
Ο Φράνκ Έλιοτ είναι ένας εξίσου σημαντικός και χαρισματικός άνδρας. Δεν μπορώ να πω πολλά μια κι είναι το κλειδί στην υπόθεση, απλώς πως οι συγκυρίες θα τον φέρουν στο προσκήνιο και θα μπει ανάμεσα τους.

Λέτε πως θλίψη, χαρά, ευτυχία και απόγνωση διαδέχονται η μία την άλλη στο μυθιστόρημά σας. Ποιο συναίσθημα προσδοκάτε να επικρατήσει σ’ εμάς τους αναγνώστες;
Υπάρχει ένα συνονθύλευμα πολλών δυνατών συναισθημάτων που θα εναλλάσσονται στους αναγνώστες όσο το διαβάζουν. Αυτό που προσδοκώ είναι να τους συντροφεύουν μέχρι που θα έρθει η λύτρωση στο τελευταίο κεφάλαιο.

Στο δεύτερό σας μυθιστόρημα, τέσσερις είναι οι πρωταγωνιστές. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, την Έλενα Βεργή, τον Στάθη Πολίτη, τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και τον Ανδρέα Ρέππα.
Η Έλενα Βεργή με τον Στάθη Πολίτη έχουν μια πολύ ισχυρή σχέση από αυτές που λογικά δε σπάνε ό,τι κι αν γίνει. Αν και στις μέρες μας συμβαίνει αρκετά συχνά και για ασήμαντους λόγους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα κανείς από τους δυο δεν είχε φανταστεί πως η ουσιαστική σχέση ζωής που είχαν θα κινδύνευε να διαλυθεί.

Ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου είναι ένας πολύ σημαντικός άνδρας που μετά από οχτώ χρόνια συνειδητής απομόνωσης αποφασίζει να σβήσει όσα τον πληγώνουν να αλλάξει τρόπο σκέψης και ζωής για να κάνει οικογένεια. Τη βραδιά του αρραβώνα του συγκλονίζεται όταν βλέπει την πανέμορφη Έλενα να εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του μαζί με τον Στάθη, για να τους ευχηθούν. Οι αποφάσεις του αλλάζουν ραγδαία κι αρχίζει να την πλευρίζει αποφασιστικά, να τη φροντίζει διακριτικά και διστακτικά να την πολιορκεί. Από κει και πέρα σταδιακά αρχίζει η ανατροπή στη ζωή όλων κι ειδικά της Έλενας που για εκείνη θα υπάρξουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς.

Ο Ανδρέας Ρέππας είναι ένας γκριζομάλλης σαγηνευτικός άνδρας με κύρος, στην ηλικία των σαράντα χρόνων. Το ισχυρό δέσιμό του με την Έλενα από το παρελθόν κι η προστατευτική αγάπη που της δείχνει του δίνει αν και φιλικό προς το παρόν το προβάδισμα στην καρδιά και τη ζωή της.

«Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς», μετά από μια τυχαία συνάντηση, συνήθως, προβληματίζει περισσότερο τις γυναίκες. Θα συμβεί το ίδιο και με την ηρωίδα σας;
Στην αρχή όχι. Η Έλενα θα αργήσει πολύ να μάθει τι συνέβη από εκεί και μετά… Απλώς θα πληρώσει τις συνέπειες των όσων ακολούθησαν…

Διαβάζοντας τις σημειώσεις σας μπορώ να πω ότι συμπάθησα περισσότερο τον Ανδρέα Ρέππα. Μιλήστε μας γι αυτόν τον ευγενικό χαρακτήρα.
Ο Ανδρέας ναι… είναι ένας χαρισματικός και πολύ δοτικός άνδρας που την αγαπάει από παιδί και δε θα διστάσει όταν τη δει να καταρρέει μέσα στα χέρια του να την πάρει μακριά από όλους και να εξαφανισθεί. Αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην Έλενα προσπαθώντας να την προστατέψει από αυτούς που την πλήγωσαν και να γιατρέψει τις βαθιές πληγές της…

«Τέσσερις πρωταγωνιστές, που όταν συναντιόνται μπλέκουν σε απλές καταστάσεις με φυσιολογικά διλήμματα», διαβάζω. Ποια θεωρείτε φυσιολογικά διλήμματα; Δώστε μας ένα δίλημμα που θα προβληματίσει την Έλενα.
Η Έλενα νιώθει μια ακατανίκητη έλξη για τον Αλέξανδρο, που τον έχει ερωτευτεί. Και το πρώτο της φυσιολογικό δίλημμα είναι, να αντισταθεί στα αισθήματα της να μην μπει ανάμεσα στο ζευγάρι ή να αφεθεί στην αγκαλιά του; Δεν είναι όμως αυτό το δίλημμα που θα την προβληματίσει και θα την απομακρύνει από εκείνον. Είναι το μεγάλο σκάνδαλο που θα ακολουθήσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα όσα θα μάθει πως διέπραξε εκείνος εις βάρος της. Και πολύ αργότερα τα φοβερά διλήμματα που θα της δημιουργήσουν οι πράξεις του κι η αποφασιστική παραδοχή του πως εκείνος έφταιξε για όσα της συνέβησαν… θα την κλονίσουν.

Ας έρθουμε, τώρα, και στην Ελπίδα. Είναι το σημείο που προφανώς θα φέρει την ανατροπή. Χωρίς ν΄ αποκαλυφθούν τα στοιχεία που θέλετε να κρατήσετε για την ανάγνωση, δώστε μας κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον μας.
Όπως αποδεικνύεται λίγους μήνες αργότερα, ο Αλέξανδρος στο παρελθόν αγαπούσε την Ελπίδα κι οι ομοιότητες που βρίσκει στην Έλενα επαναφέρουν στο μυαλό του τρομακτικά γεγονότα που αναστατώνουν κυριολεκτικά τη ζωή του.

Γράφοντας για τις ανατροπές που περιμένουν τους ήρωές σας και προσεγγίζοντας τους χαρακτήρες τους είχατε αποφασίσει ποιον θέλατε να συμπαθήσουμε περισσότερο ώστε να μας κατευθύνετε με τη γραφή σας;
Στο βιβλίο μου δεν υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις και σκληρόκαρδοι χαρακτήρες με δόλιες συμπεριφορές. Πρόκειται για αξιόλογους, έντιμους ανθρώπους με πολύ ανεπτυγμένο ήθος που σπανίζει ανάμεσα σε αντίζηλους που λατρεύουν την ίδια γυναίκα. Είμαι σίγουρη πως όσοι το διαβάσουν θα μπουν σε δίλημμα, για το ποιος από τους δυο θέλουν να παραμείνει με την Έλενα. Πιστεύω πως στο τέλος θα καταλήξουν στο συμπέρασμα που κατέληξα κι εγώ. Δε θα μπορέσουν να αποφασίσουν, να αντιπαθήσουν και να απορρίψουν κανέναν.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να μας πείτε αν στην ψυχή σας κατέχει μια πιο ιδιαίτερη θέση ένα από τα δυο βιβλία που γράψατε.
Έχω γράψει τρία βιβλία -το τρίτο θα εκδοθεί αργότερα- κι εξακολουθώ να γράφω. Το κάθε ένα από αυτά έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτόν που τα έγραψε να τα δει από απόσταση σαν απλώς αναγνώστης και να τα διαχωρίσει. Με την πάροδο των χρόνων ίσως να γίνει αυτό, προς το παρόν δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα. Μπορώ όμως να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα πως στο πρώτο μου βιβλίο η συγκίνηση κι η πρωτόγνωρη χαρά της δημιουργίας την ώρα της συγγραφής κι όταν το είδα ολοκληρωμένο, ήταν ασφαλώς πολλαπλάσια και ξεχωριστή.

Λίγα λόγια για «Το τίμημα μιας ερωτικής βραδιάς»

Τέσσερις πρωταγωνιστές που όταν συναντιούνται μπλέκουν σε απλές καταστάσεις με φυσιολογικά διλήμματα. Ώσπου η ζωή, που ξεπερνά τα πιο ευφάνταστα μυθιστορήματα, τους φέρνει αντιμέτωπους σε μια αλυσίδα συγκλονιστικών ανατροπών.
Με κύριο πρόσωπο πότε την Έλενα και πότε την Ελπίδα. Μια αλυσίδα που σπάει απότομα μέσα σε συνταρακτικά γεγονότα. Οι δυο κρίκοι κόβονται και απομακρύνονται από τους άλλους δυο.
Η ζωή τους χωρίζει, η μοίρα ενώνει τους τρεις μετά από λίγα χρόνια και έρχονται νέες καταιγιστικές εξελίξεις στη ζωή όλων. Για άλλη μια φορά ο ένας κρίκος σπάει, κόβεται… Σε δευτερόλεπτα… Και ο τέταρτος επανέρχεται πολύ αργότερα και ενώνεται με την Έλενα…

Μια ιστορία αγάπης και πάθους, που ξεκίνησε από μια τυχαία συνάντηση και κατέληξε σε μια ερωτική βραδιά που το τίμημά της άλλαξε δραματικά όλη τη ζωή της Έλενας…

Λίγα λόγια για το «Όσα δεν μπορούσα να σου πω τη στιγμή που έπρεπε»

Ένας πολύ γοητευτικός άνδρας, ο Αντρέ Σον, διανοούμενος και μέλος της υψηλής κοινωνίας, επέστρεψε στην Ελλάδα, για να συμμετάσχει στον έρανο που γινόταν για τη λευχαιμία.
Η διάσημη καλλιτέχνης Λάιζα Μιν, απλή, ευαίσθητη και πανέμορφη κοπέλα, ήταν εκτός από τραγουδίστρια κι η διοργανώτρια των εράνων που πραγματοποιούνταν μέσω των συναυλιών και με τη φωνή της συγκέντρωνε τα πλήθη που τις κατέκλυζαν.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν εντελώς τυχαία, στην τελευταία φιλανθρωπική της βραδιά, λίγο πριν τη λήξη, κι ο κεραυνοβόλος έρωτας ήρθε στη ζωή τους με την πρώτη ματιά…
Ο Αντρέ αφέθηκε τελείως από το πρώτο λεπτό που την αντίκρισε. Την ποθούσε… Την ήθελε, λαχταρούσε να το ζήσει…
Η Λάιζα, αν κι έπεσε θύμα της αριστοκρατικής γοητείας και του ευφυούς μυαλού του, δεν ήθελε να αφεθεί. Αντιστάθηκε όσο μπορούσε με όλες τις δυνάμεις της, γιατί φοβόταν την αγάπη και τον έρωτα, επειδή έκρυβε ένα τρομερό μυστικό, που την πλήγωνε…
Η μοίρα, όμως, είχε τα δικά της σχέδια και για τους δυο. Συνεχείς εκπλήξεις και μεγάλες ανατροπές με αποκορύφωμα τη δυναμική παρουσία του Φρανκ Έλιοτ στη ζωή τους, αναστάτωσαν κι ανέτρεψαν πολλές φορές τις ισορροπίες τους.
Θλίψη, χαρά, ευτυχία κι απόγνωση, διαδέχονταν η μία την άλλη, ώσπου η τελευταία ανατροπή στη ζωή τους έφερε τη λύτρωση…

Βιογραφικό
Η Πηνελόπη Πιατουλάκη έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και εξακολουθεί να διαμένει σε μια συνοικία του Πειραιά. Είναι ένα πλάσμα μαχητικό που από πολύ μικρή ηλικία δούλεψε πολύ σκληρά στη ζωή του και επί μια εικοσαετία διατηρούσε κατάστημα. Είναι άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, πολύ δοτικό και φιλόζωη. Είναι παντρεμένη με μια κόρη που ζει μόνιμα στην Αγγλία, και τα τελευταία χρόνια έχει αποτραβηχτεί στο εξοχικό της που ζει ήρεμα και περνάει τις ώρες της γράφοντας. Κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της.