Κάποιες φορές θα χρειαστεί να ξαναρχίσεις απ’ το μηδέν. Καρβουνιασμένο χώμα…
Αφού καρβουνιαστούν όλα, το έδαφος γίνεται πιο πλούσιο και φυτρώνουν καινούργια πράγματα. Το ίδιο και οι άνθρωποι. Ξαναρχίζουν απ’ το μηδέν. Βρίσκουν τον τρόπο.

Σε ένα ειδυλλιακό επαρχιακό προάστιο του Κλίβελαντ, τα πάντα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες που οι κάτοικοί του έχουν ορίσει. Ιδιαίτερα προνομιούχοι όσοι ζουν στο Σέικερ Χάιτς, στα όμορφα σπίτια του, τους τέλειους δρόμους, στην προγραμματισμένη ζωή τους. Η οικογένεια της Έλενας Ρίτσαρντσον απολαμβάνει όσα ακριβώς είχε η ίδια επιθυμήσει, χωρίς να ξεφεύγει στο παραμικρό από τα προσχεδιασμένα όνειρά της. Μεγάλο σπίτι, τέσσερα αυτοκίνητα, σκάφος, διακοπές σε καλοκαιρινούς ή χειμερινούς προορισμούς αντίστοιχα, έναν πετυχημένο σύζυγο, μια δουλειά που να της επιτρέπει να φαίνεται ότι εργάζεται και προσφέρει και η ίδια, τέσσερα αξιολάτρευτα παιδιά. Όλα λειτουργούν κατά γράμμα, μην ξεφεύγοντας κανείς από την καθημερινότητα που έχει επιβάλει στην οικογένειά της. Χαρούμενη, ευχαριστημένη, δικαιωμένη για όλα όσα πέτυχε.
Στον αντίποδα βρίσκεται η νέα ενοικιάστριά της, η αινιγματική καλλιτέχνιδα Μία Γουόρεν, που καταφτάνει στο συγκεκριμένο προάστιο μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ και νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα της οικογένειας. Για την Μία δεν υπάρχουν κανόνες και πρέπει στη ζωή. Συνηθισμένη να αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής, να μαζεύει τα λιγοστά υπάρχοντά της στο αυτοκίνητό της και να μετακινείται κάθε φορά που αναζητά νέες προκλήσεις προκειμένου να φωτογραφίσει και να τελειοποιήσει τις διαφορετικές φωτογραφίες της, αποφασίζει να εγκατασταθεί στο Σέικερ Χάιτς και υπόσχεται στην κόρη της ότι εκεί θα μείνουν για περισσότερο διάστημα.
Τα παιδιά της οικογένειας Ρίτσαρντσον εντυπωσιάζονται από τη μυστηριώδη γυναίκα και την κόρη της, αλλά το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα. Γιατί η Περλ να μην έχει ένα τέτοιο σπίτι; Γιατί να χρειάζεται να κοιμάται σε ένα παλιό στρώμα που η μητέρα της ανακάλυψε στα σκουπίδια; Να μην έχει τηλεόραση, άνετους καναπέδες; Αλλά και η Ίζι, η μικρότερη κόρη της Έλενας δένεται με έναν παράξενο τρόπο με την Μία, εντυπωσιάζεται από τον τρόπο σκέψης της, από το πώς καταφέρνει να αδιαφορεί για τους κανόνες της τελειότητας τους οποίους έχει θεσπίσει η δική της οικογένεια.
Τι είναι αυτό που αναγκάζει μια γυναίκα να μετακινείται συνεχώς με ένα παιδί και να μην μένει ποτέ σε ένα μέρος; Τι κρύβει; Από ποιον κρύβεται; Και γιατί το μυστηριώδες παρελθόν της το αναζητάει με κάθε μέσον η Έλενα Ρίτσαρντσον;
Τι είναι ικανή να κάνει μια μητέρα προκειμένου να προστατέψει το παιδί της; Είναι σωστό να κρίνεται κάποιος από ένα λάθος, από μια απόφαση που πήρε σε στιγμή μεγάλης σύγχυσης; Και πού οδηγεί αυτό;
Ένα βιβλίο που θα σας καθηλώσει με τις αλήθειες του, με τον τρόπο που η συγγραφέας αντικατοπτρίζει την τελειότητα που θέλει να αναδείξει η αμερικάνικη οικογένεια, αναδεικνύοντας όμως την υπέρτατη δύναμη της μητρικής αγάπης μέσα από παραδείγματα τόσο αληθινά που θα ανακαλύψετε ότι θα σας κάνουν να σκεφτείτε τον τρόπο που σκεφτόσαστε μέχρι τώρα για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Συγγραφέας: Celeste Ng
Μεταφραστής: Ρίτα Κολαΐτη

Ένα κοινωνικό, ρεαλιστικό, σύγχρονο αμερικανικό μυθιστόρημα για τη μητρότητα και τις οικογενειακές σχέσεις, την εφηβεία, τον ρόλο της φυλής και της κοινωνικής τάξης.

Από το οπισθόφυλλο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ GOODREADS ΓΙΑ ΤΟ 2017

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ 2017 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ AMAZON

Στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων ως το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ ότι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.

Τότε, στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειάς της, μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους.

Το Μικρές φωτιές παντού διερευνά το βάρος των μυστικών, την τρομερή δύναμη της μητρότητας, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην πεποίθηση πως ακολουθώντας τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά.

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μπορούν τα λάθη του παρελθόντος μας να καθορίσουν τι μας αξίζει στο μέλλον; Θα σας συγκλονίσει η γραφή της και θα σας αναστατώσει ο αντικατοπτρισμός του τρόπου που σκεφτόμαστε τα πράγματα.
Jodi Picoult, συγγραφέας

Η μαγεία αυτού του μυθιστορήματος έγκειται στο ότι όλοι οι χαρακτήρες, και πολλοί από τους αναγνώστες, ενστερνίζονται αυτή την αθώα ψευδαίσθηση ότι όλα είναι καλά. Ποιος όμως βάζει μικρές φωτιές παντού; Διαβάζουμε με αγωνία τη μια σελίδα μετά την άλλη για να ανακαλύψουμε τον δράστη, παρόλο που υποψιαζόμαστε πως μπορεί η στάχτη να λερώνει τα δικά μας χέρια.
New York Times Book Review

Βαθυστόχαστο, πνευματώδες, τρυφερό. Θαύμα!
Paula Hawkins, συγγραφέας

Αν το Μικρές φωτιές παντού δεν σας βοηθήσει να αλλάξετε τη θεώρησή σας για την ανθρωπότητα, τότε ξεκινήστε να το διαβάζετε από την αρχή.
San Francisco Chronicle