Κανείς δεν είναι αθώος σε αυτή την ιστορία.

Τον Μισέλ Μπισί τον γνωρίσαμε από τα εξαιρετικά βιβλία του «Το κορίτσι της πτήσης 5403» και «Τρία μαύρα νούφαρα» και σίγουρα όσοι τα έχετε διαβάσει θα έχετε αντιληφθεί ότι μέχρι και την τελευταία σελίδα, ο συγγραφέας κρατάει την ένταση και την αγωνία με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και χωρίς ο αναγνώστης να πάψει να ψάχνει την αλήθεια, η οποία του φανερώνεται ολόκληρη μόνο στο τέλος.

Έτσι και στο νέο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε πρόσφατα και πάλι από τις εκδόσεις Κέδρος, «Το κόκκινο σημειωματάριο» με το υπέροχο εξώφυλλο με την κουκουβάγια (φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο πουλί, καθώς αναφέρεται και στα προηγούμενα βιβλία του), ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα δυσεπίλυτο θέμα, με απίστευτες διαστάσεις και πλοκάμια σε διαφορετικά μέρη της γης. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να συσχετίσει ο αναγνώστης τις τόσες πολλές αναφορές σε ονόματα και μέρη, αλλά η σύνδεση όσο προχωράει η ιστορία γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και εξάπτει τη φαντασία στο έπακρο!

Η οικογένεια της σαγηνευτικής Λεϊλί Μαάλ, μετανάστριας από το Μάλι, συνδέεται άμεσα με το τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, ένα τεράστιο πρόβλημα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη μοίρα, την επανένωση των οικογενειών τους και πέφτουν θύματα οργανώσεων και ανθρώπων που υποτίθεται ότι θέλουν να τους βοηθήσουν, πάντα φυσικά με το αζημίωτο.
Παρακολουθούμε την ζωή της από τη στιγμή που αποφασίζει να αναζητήσει και η ίδια μια καλύτερη μοίρα, να περάσει παράνομα στην Ευρώπη, το όνειρο κάθε πρόσφυγα και μετανάστη, όμως οι συνθήκες την οδηγούν στο να ζήσει μια κόλαση για πολλά χρόνια και μέσα από απίστευτες ταλαιπωρίες και πόνο, να φτάσει στο σημείο να περιμένει να δικαιωθεί.
Η κόρη της η Μπαμπύ, μοιάζει με πανέμορφη γαζέλα, με μάτια που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο, κατηγορείται για μια σειρά φόνων, ενώ ο γιος της ο Αλφά έχει επίσης μπλεξίματα με το νόμο. Η μόνη της παρηγοριά είναι ότι κανένας δεν γνωρίζει τα μυστικά της, τα οποία έχει καταγράψει στο κόκκινο σημειωματάριο και όπως πιστεύει, είναι στη θέση που το έχει κρύψει και μόνο η ίδια γνωρίζει την ύπαρξή του. Ο μικρός της γιος ο Τιντιάν περνάει το χρόνο του παίζοντας μπάλα, πηγαίνει στο σχολείο όπως όλα τα δεκάχρονα, αλλά έχει μια τεράστια αδυναμία στον μεγάλο του αδελφό, τον έχει σαν πρότυπο και προσπαθεί να συνδέσει τα κομμάτια της ζωής της μητέρας του, μέσα από τις ιστορίες που του αφηγείται ο παππούς του, αλλά και τα παραμύθια που εκείνη του διαβάζει κάθε βράδυ.
Από την άλλη σημαντικό ρόλο παίζει μια οργάνωση που παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες, η Vogelzug, πρόεδρος της οποίας είναι ένας πανίσχυρος άνδρας, πάμπλουτος και αδίστακτος. Οι άντρες οι οποίοι βρίσκονται δολοφονημένοι με τελετουργικό τρόπο έχουν άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη οργάνωση ή έστω είχαν στο παρελθόν κι αυτό δεν περνάει απαρατήρητο από το νεαρό υπαστυνόμο Ζουλό, ο οποίος προσπαθεί να ανακαλύψει τι συνδέει τη νεαρή πανέμορφη κόρη της Λεϊλί με τα θύματα, αλλά και να προλάβει μια νέα επίθεση.
Το παρελθόν του καθενός φαίνεται να τον κυνηγάει, να μην αφήνει το περιθώριο να ξεφύγει από τα λάθη του και να έρχεται η στιγμή που θα πρέπει ο καθένας να πληρώσει το λογαριασμό και φυσικά ο συγγραφέας να κάνει την αγαπημένη του, τέλεια ανατροπή!
Πρόκειται για μια απίστευτη, αλλά τόσο ζωντανή περιπέτεια, για σκληρές αλήθειες γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα, για γροθιά στο στομάχι με τους αριθμούς των ανθρώπων που δεν έχουν καμία απολύτως αξία για όσους απλά τους υπολογίζουν σύμφωνα με το πόσα χρήματα θα τους αποφέρουν.
Και όπως πολύ εύγλωττα αναφέρει και στο οπισθόφυλλο, κανείς δεν είναι αθώος σε αυτή την ιστορία!

Δείτε τις κριτικές για τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα
εδώ Κριτική της Βιργινίας Αυγερινού για το βιβλίο «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ 5403» https://vivlio-life.gr/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84-30/
και εδώ Σκέψεις της Ιουλίας Ιωάννου για το βιβλίο «Τρία Μαύρα Νούφαρα» https://vivlio- life.gr/%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2-4/

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ BEST SELLER
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ 5403

Κανείς δεν είναι αθώος σε αυτή την ιστορία.

Η Λεϊλί Μαάλ, μετανάστρια από το Μάλι, ζει στα περίχωρα της Μασσαλίας και μεγαλώνει μόνη τα τρία της παιδιά. Η ζωή της κλονίζεται όταν η αστυνομία καταζητεί την Μπαμπύ, την κόρη της, για τη δολοφονία δύο αντρών που σχετίζονται με τη Vogelzug, μια οργάνωση παροχής βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η δολοφόνος ξαναχτυπά και η καταδίωξη αρχίζει. Στην προσπάθειά της να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, η Λεϊλί ανακαλύπτει ότι το κόκκινο σημειωματάριο στο οποίο κατέγραφε τα μυστικά της έχει χαθεί. Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει. Ποια είναι τα κίνητρα της Μπαμπύ; Ποια σχέση έχει η Vogelzug με την υπόθεση; Πόσα θα είναι τελικά τα θύματα της νεαρής δολοφόνου;

Ένα μυθιστόρημα με καταιγιστικό ρυθμό και εντυπωσιακή πλοκή τόσο για τον αγώνα των Αφρικανών να περάσουν στην Ευρώπη όσο και για τον ρόλο των Αρχών και των μεσαζόντων που εμπλέκονται.

Ένα επίκαιρο βιβλίο που κυκλοφορεί σε 11 χώρες.