… δεν είναι μόνο θέμα εποχής, αλλά κυρίως θέμα ανθρώπων. Σε κάθε ρόλο χρειάζεται ο κατάλληλος, γιατί διαφορετικά κάποιοι την πληρώνουν, κι αν μιλάμε για παιδιά, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα…

Στη συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο «Ο Επισκέπτης του Χειμώνα» η συγγραφέας – φιλόλογος Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου μας παρουσιάζει 21 αυτοτελή διηγήματα, με ιστορίες που ο αναγνώστης διακρίνει την αγωνία, την επιθυμία, την ανάγκη για έκφραση των προβληματισμών που απασχολούν τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Όλοι οι πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας όπου άλλοτε σε πρωτοπρόσωπη κι άλλοτε σε τριτοπρόσωπη αφήγηση αναφέρονται σε γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους. Ο έρωτας, ο θάνατος, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, η φιλία, η λαχτάρα των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους, η ανάμνηση σημαντικών στιγμών που τους έρχονται στη μνήμη με το πέρασμα των χρόνων, είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που εκφράζονται με λόγο απλό, λιτό και κατανοητό από τη συγγραφέα.
Κυριαρχεί το σήμερα στις ιστορίες με αναφορές στο παρελθόν της ζωής τους, κυρίως ζευγαριών που έχουν φτάσει στη συνταξιοδότησή τους, δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, αλλά και νεότεροι άνθρωποι που χτίζουν το μέλλον τους με τη βοήθεια των δικών τους ανθρώπων. Καθώς υπήρξε και η ίδια εκπαιδευτικός, ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει τον ψυχισμό της συγγραφέως μέσα στα κείμενά της ηθελημένα ή αθέλητα, κάτι άλλωστε που είναι φυσιολογικό για όποιον γράφει, καθώς καταθέτει την ψυχή του στα γραπτά του.
Οι αναφορές στο αγαπημένο της νησί και γενέτειρά της, τη Λευκάδα, αλλά και τον τόπο διαμονής της εδώ και πολλά χρόνια, το Αγρίνιο, δεν θα μπορούσαν να λείπουν, και εκφράζονται με έναν τρόπο που δείχνει νοσταλγία, αγάπη και τρυφερότητα.
Ταξίδια του νου και της ψυχής σε γνώριμες καταστάσεις, στην επαρχία ή την πρωτεύουσα με την καθημερινότητα και τους προβληματισμούς όσων αφηγούνται και θυμούνται στιγμές που τους σημάδεψαν.
Με άγγιξε ιδιαίτερα το 11ο διήγημα με τον τίτλο «Η μαντανία» όπου η αναφορά στο θέμα των προσφύγων και η προσφορά των συνταξιούχων που θέλησαν να απαλύνουν ένα παγωμένο βράδυ Πρωτοχρονιάς λίγο από τον πόνο τους, δείχνει τη διάθεση για βοήθεια με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας να δώσει. Αν αυτό γινόταν από περισσότερους ανθρώπους θα άφηνε αν μη τι άλλο την εικόνα στην ψυχή μας ότι το μόνο που έχει σημασία είναι η βοήθεια προς το συνάνθρωπο από όπου και αν αυτός προέρχεται, και κυρίως προς τα αθώα θύματα αυτής της τραγικής κατάστασης που βιώνουν, τα μικρά παιδιά.
Αλλά και το διήγημα που έδωσε τον γενικό τίτλο στη συλλογή «Ο επισκέπτης του χειμώνα» που αναφέρεται στα χρόνια της δικτατορίας με το συγκινητικό περιστατικό του επισκέπτη που χτυπάει την πόρτα ένα βράδυ και ζητάει βοήθεια από την οικογένεια. Το ποίημα δε στο τέλος του συγκεκριμένου διηγήματος με τον τίτλο «ΠΑΝΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ» δείχνει την ευαισθησία και το ταλέντο της Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου που αγγίζει με τα λόγια της και τον ποιητικό της λόγο τον αναγνώστη.
Η συγγραφέας έχει δώσει άλλωστε σπουδαία δείγματα της ποιητικής της δεινότητας στην πορεία της συγγραφικής της ενασχόλησης και είναι ενθαρρυντικό να υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από την ποίηση, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο και μη εμπορικό είδος στην εποχή μας.

Αναζητήστε τη συλλογή διηγημάτων της Κατερίνας Λιβιτσάνου – Ντάνου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης με τον τίτλο «Ο επισκέπτης του χειμώνα», καθώς αξίζει πραγματικά να διαβαστεί από όσους έχουν ανάγκη να ενωθούν με τους καθημερινούς ήρωες-πρωταγωνιστές και να νιώσουν ότι συναντούν τον εαυτό τους σε πολλές από αυτές τις ιστορίες.

«Πρόκειται για ιστορίες, με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που υποκύπτουν στη μοίρα τους ή βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζουν τη ζωή τους στην καθημερινότητα. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν, απολαμβάνουν τη φύση, ερωτεύονται ή αγανακτούν, διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα, αντιστέκονται στη βία και την αδικία, στην προκατάληψη, στον ρατσισμό και στην καταπίεση».

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ο επισκέπτης του χειμώνα» θα γίνει στο Αγρίνιο την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κατερίνα Λιβιτσάνου- Ντάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε Κλασσική φιλολογία και υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση . Το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΣΧΕΝΤΗ η πρώτη ποιητική της συλλογή «Λυκαυγές», ενώ το Καλοκαίρι του 2010 εκδόθηκαν διηγήματά της με τίτλο «Απόδραση στους Σφακιώτες» από τις ίδιες εκδόσεις. Το 2006 ο Αποστόλης Αποστολόπουλος στην ποιητική του ανθολογία συμπεριέλαβε εννέα ποιήματά της. Το ίδιο έκανε και ο Κώστας Βαλέτας σε ανθολόγια του 2009 και του 2013. Με ομάδα ατόμων επιμελήθηκε το λεύκωμα «κοπιάστε όπως μας ηύρατε» του Δήμου Σφακιωτών Λευκάδας το 2008. Το Νοέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ». Τον Απρίλιο του 2014 από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε η 3η ποιητική της συλλογή με τίτλο «ΑΓΚΑΛΙΑ ΑΠΟ ΚΙΜΩΛΙΑ». Το πέμπτο της βιβλίο, τα διηγήματα με τίτλο «Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ» κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016. Είναι μέλος διαφόρων συλλόγων και κείμενά της, πεζά ή ποιητικά, δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα.