Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Ομολογουμένως η παιδική λογοτεχνία είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος λογοτεχνίας, αφού η ευαίσθητη ηλικία του αναγνωστικού κοινού, στην οποία στοχεύει, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά θα πρέπει να ψυχαγωγούν, να αναπτύσσουν υγιείς προσωπικότητες, να εξάπτουν την φαντασία, να προωθούν την ελεύθερη σκέψη και τη δημιουργικότητα και να περιλαμβάνουν ιδέες και αρετές που θα δημιουργήσουν καθαρές συνειδήσεις.

Ένα ακόμα δυσκολότερο είδος είναι η παιδική λογοτεχνία φαντασίας που θα λέγαμε ότι σε αυτήν την κατηγορία μπορεί να ενταχθεί το νέο βιβλίο του MICHAEL ESCOFFIER με τίτλο “ΣΟΥΠΕΡ ΦΙΛΟΣ
ΜΕ Φ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Φ ΟΠΩΣ ΦΙΛΟΣ)”
σε χαρούμενη, ξεχωριστή και απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση της AMANDINE PIU. Η μετάφραση ανήκει στην Κέλλυ Δημοπούλου.

Τον πολυγραφότατο συγγραφέα γνωρίσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος το 2020 έφεραν το βιβλίο του με τίτλο “Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ“, ένα έξυπνο βιβλίο που δείχνει στα παιδιά τα δικαιώματα των ζώων και τον σεβασμό που τους οφείλει ο άνθρωπος.

Τον Μάρτιο του 2021, κυκλοφόρησε το “ΣΟΥΠΕΡ ΦΙΛΟΣ
ΜΕ Φ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Φ ΟΠΩΣ ΦΙΛΟΣ)
” σε μια πολυτελή και σκληρόδετη έκδοση 36 σελίδων για παιδιά ηλικίας από 3 έως 7 ετών.

«Όταν η αδικία σού χτυπάει την πόρτα, μόνο ένας υπερήρωας μπορεί να ξαναβάλει τα πράγματα στη θέση τους:
ΣΟΥΠΕΡ ΦΙΛΕ!
ΣΟΥΠΕΡ ΦΙΛΕ!
ΣΟΥΠΕΡ ΦΙΛΕ!
(Ναι, ξέρω, τρεις φορές. Όμως πρέπει να τον φωνάξεις τρεις φορές για να σε ακούσει, τα αυτιά του είναι λιγάκι βουλωμένα…)

Μια ιστορία για τις φιλίες και τους υπερήρωες και άλλα πολλά διασκεδαστικά.”

Το μικρό κορίτσι της ιστορίας μας βρίσκει έναν δικό του τρόπο για να αντιμετωπίσει ό,τι ζει στην καθημερινότητα της. Έναν φανταστικό “φίλο” σούπερ ήρωα που πάντα είναι εκεί για να τη βοηθήσει. Είναι αυτός που την καταλαβαίνει και επεμβαίνει όταν εκείνη βρίσκεται σε δύσκολη θέση, σύντροφος τις στιγμές που βαριέται, σύντροφος στο παιχνίδι, σύντροφος στις δυσκολίες.

Τι θα συμβεί όμως όταν ο σούπερ φίλος γίνει σούπερ κολλιτσίδα, φορτικός και καταπιεστικός;

Μια έξυπνη και χαρούμενη ιστορία που θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες . Ένα παραμύθι για τη φιλία. Μια υγιή και συνάμα αληθινή φιλία όμως και όχι φορτική από καμία πλευρά. Κυρίως μια ιστορία για το πώς πρέπει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν το κάθε τι στη ζωή τους μόνα τους. Μπορούν να τα καταφέρουν σε όλα χωρίς σούπερ ήρωες γύρω τους. Και αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα που περνά το βιβλίο.