Τον περασμένο Νοέμβριο, κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καλέντης, το βιβλίο της Μελίνας Ηλιοπούλου με τίτλο “Φανταστική Βόλτα Στο Λονδίνο”. Η Εικονογράφηση ανήκει στον Φίλιππο Φωτιάδη και η επιμέλεια στην Βασιλική Τζόκα.
Ένα έργο παιδικής λογοτεχνίας 72 σελίδων για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών περίπου.


Η παραμυθένια αφήγηση της Μελίνας Ηλιοπούλου, η οποία είναι εκπαιδευτικός και ξεναγός, ντύνεται από τα εμπνευσμένα σχέδια του Φίλιππου Φωτιάδη, δίνοντας ένα ελκυστικό εκδοτικό αποτέλεσμα. Το βιβλίο «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» μπορεί να λειτουργήσει χρηστικά, ως οδηγός για όσους επιλέξουν για προορισμό τους το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεγάλης Βρετανίας, κυρίως όμως αποτελεί ένα βιβλίο γνώσης για ένα φανταστικό ταξίδι από τον καναπέ του σπιτιού σου!
Με αφορμή το βιβλίο της, σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε την συγγραφέα στην σελίδα μας και την ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόθυμα. Ευχαριστούμε ακόμα, τις Εκδόσεις Καλέντης, για την αμέριστη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

                                           

1) Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παιδική λογοτεχνία;
Η παιδική λογοτεχνία είναι ένας μεγάλος έρωτας και κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Ως εκπαιδευτικός και μαμά έχω πάντα συνοδοιπόρο τη λογοτεχνία. Δημιουργώ μέσα από την αταξία των σημειώσεών μου. Μεγάλη μου αγάπη τα πραγματικά και φανταστικά ταξίδια. Έτσι πήρα την απόφαση να γράψω για πόλεις της Ευρώπης, όπως θα ήθελε να τις δει ένα παιδί. Πρώτος σταθμός στον φανταστικό κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας το Λονδίνο του Σαίξπηρ και του Ντίκενς.
2) Για να γράψει κανείς για παιδιά χρειάζεται να βλέπει τη ζωή μέσα από τα μάτια των παιδιών και πόσο εύκολο είναι αυτό για έναν ενήλικα συγγραφέα;
Ο ενήλικας γράφει για τα παιδιά και θεωρώ αυτονόητο πως η τέχνη του λόγου προσαρμόζεται στον κόσμο και στην ψυχολογία του παιδιού. Δημιουργούμε έναν κόσμο προσιτό, στον οποίο το παιδί ξεδιπλώνει το φαντασιακό του με την αίσθηση πως είναι ασφαλές. Η ηρωίδα μου περιφέρεται στο πολύβουο Λονδίνο και απολαμβάνει τη μαγεία της ανακάλυψης και των ξεχωριστών εμπειριών μέσα από την ασφάλεια της αναγνωστικής διαδικασίας.
3) Πόσο ανασταλτικά λειτουργεί η τεχνολογία και η εύκολη πρόσβαση στην οθόνη για την προσπάθεια να αγαπήσει ένα παιδί το βιβλίο;
Η τεχνολογία μας τα δίνει όλα με ταχύτητα και όχι πάντα απολαυστικά. Το βιβλίο είναι σχέση, είναι αγάπη, είναι δημιουργία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο καταιγισμός της εικόνας έχουν αλλάξει τις ισορροπίες. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία και τη δύναμη της λογοτεχνίας, όπως αποδεικνύει η συνεχής και δυναμική παρουσία της στον χρόνο και σε όλο τον κόσμο. Θα δανειστώ τα λόγια του Jean Perrot, «Το πεπρωμένο δαμάζεται με τα χτυπήματα των βιβλίων, βιβλία γνώσεων, μυθιστορήματα, ιστορίες ή ποιήματα, βιβλία που κάνουν να ταξιδέψουν και η πιο νωθρή φύση… Χάρη σε αυτή τη βοήθεια… γεννιόνται τα όνειρα».
4) Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του παιδικού βιβλίου στη χώρα μας;
Πιστεύω πως πάντα το παιδικό βιβλίο θα έχει ξεχωριστή θέση. Ο κόσμος των ενηλίκων μέσα από την οικογένεια και το σχολείο πρέπει να στηρίξει το παιδικό βιβλίο. Μπορούμε να κρατήσουμε το βιβλίο ζωντανό μέσα στη δίνη των αλλαγών, με σταθερή καρδιά και ανοιχτό μυαλό.
5) Είναι σημαντική η συνεργασία γονιού-εκπαιδευτικού-συγγραφέα για τη σχέση που θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο παιδί και στο βιβλίο;
Το βιβλίο ταξιδεύει ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με βιβλία, σε κάθε στάδιο της ζωής τους, αυξάνουν σημαντικά τις ικανότητες της προφορικής τους έκφρασης, της αντίληψης, τη δημιουργικής γραφής. Εκπαιδευτικοί και γονείς ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν ακούραστοι ονειροπόλοι και δημιουργοί δυνατοτήτων. Το βιβλίο είναι ένας δυνατός συνοδοιπόρος, όπως ο σοφός Σοφοκλής που συντροφεύει την ηρωίδα μου.
6) Στο παρελθόν τα παραμύθια και τα παιδικά βιβλία δεν είχαν εικόνες και στο ακόμα μακρύτερο παρελθόν τα παραμύθια διακινούνταν προφορικά, από στόμα σε στόμα. Πόσο πιστεύετε ότι η εικονογράφηση παίζει σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου; Μήπως κυριαρχεί η εικόνα του κειμένου;
Η εικονογράφηση είναι από μόνη της τέχνη, όταν συναντά και ένα ωραίο κείμενο, τότε η αφήγηση αποκτά άλλη ταυτότητα. Ένα ωραίο σκίτσο κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη, για να απολαύσει ένα καλογραμμένο κείμενο.
7) Ψυχαγωγική, διδακτική, επίκαιρη, διαχρονική. Τι ακριβώς πρέπει να είναι η παιδική λογοτεχνία;
Η παιδική λογοτεχνία πρέπει να είναι πρωτότυπη. Το βιβλίο πρέπει να είναι όλα τα παραπάνω, αλλά πάνω από όλα μέρος της καθημερινότητας του παιδιού. Μια οσμωτική συνήθεια, μόνο έτσι θα μιλάμε για επίκαιρη και διαχρονική λογοτεχνία. Ας κάνουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν την αναγνωστική συνήθεια και να είναι κομμάτι της καθημερινότητας τους.
8) Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας.
Η σύλληψη της ιδέας και η συγγραφή της «Φανταστικής Βόλτας στο Λονδίνο» είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών συγκυριών στη ζωή μου. Όλα ξεκινούν από τη μεγάλη μου αγάπη για το ταξίδι και παράλληλα την τάση να παρατηρώ τα πάντα με τη ματιά του εκπαιδευτικού. Συγχρόνως, μέσα από τον διττό μου ρόλο, ως ξεναγού και εκπαιδευτικού, πάντα είχα την απορία πώς βιώνουν τα παιδιά μια ξενάγηση σε μια πόλη ή τι θα ήθελαν να δουν από μια πόλη ή τι αισθάνονται όταν περπατούν σε μια άγνωστη πόλη. Η εκδότρια Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη αγκάλιασε την ιδέα μου. Η Βασιλική Τζόκα, υπεύθυνη των εκδόσεων Καλέντη, ευθύνεται για την προέκταση της ιδέας. Στην ερώτησή της «Και τα παιδιά που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο;» άνοιξε έναν άλλον, «υβριδικό» και πρωτότυπο δρόμο για το βιβλίο. Ας σημειωθεί πως η πρόταση έγινε προ πανδημίας, αλλά το υλικό το βιβλίου είχε την τύχη να δουλευτεί με ηρεμία εν μέσω της πρώτης καραντίνας. Ενισχύθηκε λοιπόν η ιδέα ότι ένας ταξιδιωτικός οδηγός, εκτός από τη χρηστικότητά του, μπορεί να σε ταξιδέψει σε έναν προορισμό, ενώ κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου. Η φανταστική βόλτα σού δίνει πρακτικές οδηγίες για να ταξιδέψεις στο Λονδίνο… αληθινά, φανταστικά, εκπαιδευτικά, γευστικά… δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε επαφή με τον έξω κόσμο σημαίνει μάθηση και συχνά χαρές. Σας περιμένω να συνταξιδέψουμε.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Μελίνα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στο Μπουρούντι της Κ. Αφρικής. Είναι Κοινωνιολόγος-Ειδική Παιδαγωγός και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2000 ασχολείται με προγράμματα-μεθόδους διδασκαλίας που αφορούν μαθητές με δυσλεξία, ενώ έχει παρουσιάσει σχετικές εισηγήσεις σε σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια. Παράλληλα, εργάζεται ως ξεναγός, έχοντας ταξιδέψει σε πολλές χώρες.


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Με οδηγό τη φαντασία γλιστράμε στις σελίδες ενός βιβλίου με ιστορίες και εικόνες, απολαμβάνοντας μια όμορφη βόλτα στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας που έχει πολλά να μας διηγηθεί.

                                        

Ένας χρήσιμος οδηγός: για μια επίσκεψη στο Λονδίνο, για ένα φανταστικό ταξίδι από τον καναπέ του σπιτιού σου, για τα παιδιά που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη βρετανική κουλτούρα, για όσους θέλουν να εξοικειωθούν με την αγγλική γλώσσα, για όσους λατρεύουν τα φανταστικά ταξίδια!»