Το Θα γίνω σκιά σου είναι το τέταρτο βιβλίο της Αγγελικής Νικολούλη το οποίο κυκλοφόρησε και πάλι από τις εκδόσεις Καστανιώτη, τον περασμένο Νοέμβρη. Τη συγγραφέα δεν χρειάζεται να την παρουσιάσουμε, είναι γνωστή η ιδιότητα της ως δημοσιογράφος και ερευνήτρια, όπως γνωστή είναι και η σχέση της με την λογοτεχνία. Όλα της τα βιβλία είναι αστυνομικά μυθιστορήματα. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν υπάρχει ένας δαιμόνιος αστυνομικός που ανακαλύπτει τα πάντα. Είναι έργα μυστηρίου, για τα οποία η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τα σενάρια της ζωής, αυτά που γνώρισε μέσα από την δουλειά της και που περιλαμβάνουν την έρευνα που προηγείται της αποκάλυψης και τον εντοπισμό του θύτη.
Στο συγκεκριμένο έργο η αφήγηση ξεδιπλώνει την υπόθεση της εξαφάνισης μιας νεαρής κοπέλας, της Κατερίνας Ασλάνη. Πρόκειται για ένα κορίτσι με όνειρα για τη ζωή, που δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να εξαφανιστεί. Τι της έχει συμβεί; Γιατί τρία πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία αποπροσανατολίζουν την έρευνα; Μια υπόθεση που αναζητά τα ίχνη της σύμπλεξης των στοιχείων που ενώνουν τον θύτη με το θύμα για να τον εντοπίσει και να φτάσει η αφήγηση σε ένα εντελώς απρόσμενο τέλος.

Και μπορεί το έργο να είναι ή να δείχνει ότι είναι ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα, τα κοινωνικά στοιχεία, ωστόσο, που περνούν από τις σελίδες του βιβλίου, είναι εμφανή. Η άρρωστη και κυρίαρχη σχέση μητέρας – γιού που καθορίζει όλη του την ζωή, τα κλειστά στόματα, τα μυστικά, ο φόβος, η βία, οι ανθρώπινες σχέσεις, η παγίδευση και οι λόγοι της παραμονής των γυναικών σε σχέσεις διαποτισμένες με τη βία της κακοποίησης. Τα ερωτήματα που αναφύονται είναι πολλά, αυτό όμως που κυριαρχεί είναι το γιατί αυτές οι γυναίκες δεν φεύγουν, γιατί παραμένουν στον κυκεώνα των προσωπικών επιλογών τους που τις αφανίζει. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει την αφηγηματική ροή είναι το πείσμα της ατρόμητης αφηγήτριας που είναι αποφασισμένη να φτάσει έως το τέλος.

Ο αναγνώστης θα βρεθεί στην εξελικτική πορεία μιας δυνατής έρευνας που απογειώνει την αφήγηση. Η συγγραφέας με πρωτοπρόσωπο λόγο αφήνει να ξετυλιχθεί το χρονικό ενός αστυνομικού ρεπορτάζ και η αφηγήτρια γίνεται κυριολεκτικά η σκιά του θύτη ώσπου να κορυφωθεί η ιστορία και να αποκαλυφθούν οι αλήθειες που οδήγησαν τους ήρωες σε αυτές τις πράξεις. Χάρη στην κινηματογραφική πλοκή της αφήγησης ο αναγνώστης απορροφάται από τις εξελίξεις και η αναγνωστική διαδικασία κυλά με αμείωτο ενδιαφέρον από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. Μαστόρισσα του αστυνομικού ρεπορτάζ η Αγγελική Νικολούλη αποτελεί εγγύηση για την πορεία της αναγνωστικής διαδικασίας. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το έργο της όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουν την αφοσίωσή της σε αυτό που κάνει αλλά και τις επιτυχίες που έχουν, σχεδόν πάντα, οι ακαταπόνητες έρευνές της. Η λογοτεχνική μεταφορά μιας από αυτές γίνεται με τον ίδιο σεβασμό τόσο στη γλώσσα που χρησιμοποιεί όσο και στον τρόπο που αποκαλύπτονται τα δεδομένα και ξεδιπλώνεται η ιστορία.
Ένα βιβλίο σαν ημερολογιακή καταγραφή μιας έρευνας από την σπουδαιότερη αστυνομική ερευνήτρια της εποχής μας.

“Αθήνα, μέρες Αποκριάς.
Η Κατερίνα Ασλάνη -μια κοπέλα με μεγάλα όνειρα και πάθος για ζωή- εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Τα ερωτήματα για τους δικούς της βασανιστικά. Εγκατέλειψε τα πάντα κι έφυγε σε άλλη χώρα;
Είδε κάτι τρομερό, την απειλούν και κρύβεται; Έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας;
Για τη ρεπόρτερ που αναλαμβάνει την έρευνα αρχίζει ένα ταξίδι υψηλού ρίσκου, από την Πλάκα και το Κολωνάκι ως το Παρίσι και από την Πάρο μέχρι τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Η αναζήτηση ξεκινά από τα νεανικά στέκια, περνά από ατελιέ καλλιτεχνών και καταλήγει στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας.
Τρία πρόσωπα που εμπλέκονται δυσκολεύουν την έρευνα. Υπόθεση νεφελώδης, σε αχαρτογράφητα νερά. Επτασφράγιστα μυστικά και σβησμένα ίχνη.
Μοιραία πάθη, επιπόλαια λάθη, οικογενειακά και κοινωνικά τραύματα έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια. Μια επικίνδυνη αναμέτρηση με τις σκιές.
Μια άγρια μάχη στο σκοτάδι μέχρι να φανεί το φως. Ένα τέλος απρόβλεπτο…”