Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Οι περισσότεροι από εμάς, μικροί αλλά και μεγάλοι, γνωρίζουμε ότι ένας μάγος μπορεί και κάνει μαγικά. Πολλά μαγικά κόλπα ικανά να μας τρελάνουν. Ένα από τα συνηθισμένα κόλπα τους είναι ότι μπορούν να βγάζουν από το καπέλο τους κουνέλια!
Ναι καλά διαβάσατε!
Μπορούν, κάνοντας μαγικά και λέγοντας τις κατάλληλες λέξεις, καταλληλότερες από άλλες να βγάλουν από το καπέλο τους κουνελάκια!
Αυτό κάνει και ο μάγος Μίνο της σημερινής μας ιστορίας. Ξεκινά τα μαγικά του και ξαφνικά αρχίζουν να βγαίνουν από το μαγικό καπέλο δέκα κουνελάκια.

Πάμε να μετρήσουμε μέχρι το 10!
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10!

Δέκα σκανταλιάρικα κουνελάκια, σκαρφαλώνουν πάνω του!
Δέκα σκανταλιάρικα κουνελάκια, ανεβαίνουν στο κεφάλι του!
Δέκα σκανταλιάρικα κουνελάκια, περνούν κάτω από τα πόδια του που λίγο έλειψε να τον παρασύρουν και να τον ρίξουν κάτω!
Δέκα σκανταλιάρικα κουνελάκια, τον κάνουν άνω κάτω, τόσο που τα έχει πια χαμένα!
Δέκα σκανταλιάρικα κουνελάκια είναι πολλά, τόσα πολλά που χάνει τον έλεγχο, απελπίζεται, θυμώνει και αρχίζει να τα εξαφανίζει!

Πάμε τώρα να μετρήσουμε αντίστροφα!
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, κανένα!

Ουφ! Τα κουνελάκια εξαφανίστηκαν και ο μάγος μας βρήκε την ησυχία του!!

Στο παραμύθι προσχολικής ηλικίας, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας να μετρούν από το 1 μέχρι το 10 και αντίστροφα, ξετρελαίνονται με τις σκανταλιές που προξενούν τα κουνελάκια και χαίρονται όταν τελικά τα έχουν καταφέρει με το μέτρημα!

Εικονογράφηση Maurice Sendak & Μεταφραστής Παλαβός Γιάννης

Ο Μορίς Σέντακ (Maurice Sendak) γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου του 1928 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν Εβραίοι μετανάστες από την Πολωνία. Η απώλεια πολλών συγγενών του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος τον σημάδεψε προσωπικά και επηρέασε σημαντικά την καλλιτεχνική του έκφραση.
Το 1972, ο Σέντακ μετακόμισε στο Κονέκτικατ όπου και πέθανε το 2012 λίγο πριν κλείσει τα 84 του χρόνια. Στον επικήδειό του στους New York Times αναφέρεται ως «ο πιο σημαντικός δημιουργός παιδικών βιβλίων του 20ού αιώνα». Ο συγγραφέας Neil Gaiman σημειώνει: «Ήταν μοναδικός, παράξενος, ευφυής, σοφός, μαγικός. Έκανε τον κόσμο καλύτερο με την τέχνη του».
Ο Μορίς Σέντακ τιμήθηκε το 1964 με το βραβείο Caldecott Medal για τη Χώρα των τεράτων, ενώ το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen Award for Illustration) για την προσφορά του ως εικονογράφου βιβλίων για παιδιά. Το 1983 έλαβε το βραβείο Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ (Laura Ingalls Wilder Award) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών για το σύνολο του έργου του και το 1996 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών των ΗΠΑ (National Medal of Arts) ως αναγνώριση για τη συμβολή του στην αμερικανική τέχνη. Το 2003 του απονεμήθηκε το πρώτο Βραβείο στη Μνήμη της Άστριντ Λίντγκρεν (Astrid Lindgren Memorial Award), διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας που θέσπισε η σουηδική κυβέρνηση.
Εκτός από τη Χώρα των τεράτων, το έργο του Μορίς Σέντακ περιλαμβάνει τα εικονογραφημένα βιβλία Kenny’s Window, Very Far Away, The Sign on Rosie’s Door, Nutshell Library (που αποτελείται από τα βιβλία Chicken Soup with Rice, Alligators All Around, One Was Johnny και Pierre), Higglety Pigglety Pop! οr There Must Be More to Life, In the Night Kitchen, Outside Over There, We Are All in the Dumps with Jack and Guy και Bumble-Ardy.
Ο Σέντακ εικονογράφησε και τη σειρά βιβλίων Little Bear (Ο μικρός αρκούδος) που έγραψε η Else Holmelund Minarik και κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις μας σε μετάφραση του Γιάννη Παλαβού.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Ετοιμαστείτε να μείνετε κατάπληκτοι… να ενθουσιαστείτε… και να μαγευτείτε από την απίθανη παράσταση του Μίνο, που μας μαθαίνει να μετράμε!
Το σπουδαίο έργο του Μορίς Σέντακ συνεχίζεται μ’ αυτή τη χαρούμενη φαντασμαγορία που διδάσκει στα παιδιά μικρότερης ηλικίας τους αριθμούς. Το βιβλίο εισάγει τους νεαρούς αναγνώστες στον μαγικό κόσμο του Μορίς Σέντακ – ένα ταξίδι που θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.