Το δύσκολο είδος της λογοτεχνίας, αυτό που απευθύνεται στα παιδιά, το είδος που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό γλώσσας και έκφρασης και που συνοδεύεται από ευρηματική και απόλυτα ταιριαστή εικονογράφηση προκειμένου να υποστηρίξει το κείμενο και να προσελκύσει τους μικρούς αναγνώστες, είναι ένα δύσκολο είδος λογοτεχνίας που απαιτεί μεγάλη προσοχή σε όλα. Προσοχή στην γλώσσα για την ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται, προσοχή στα μηνύματα που περνούν στα παιδιά. Στις Εκδόσεις Ψυχογιός υπάρχουν βιβλία που πληρούν τα προαναφερόμενα. Η σειρά παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας ξεχωριστή. Επιλέξαμε τρία βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν από τους μικρούς φιλαναγνώστες μας και σας παρουσιάζουμε.

“Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”
Συγγραφέας: ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
Εικονογράφηση: ΑΛΕΞΙΑ ΛΟΥΓΙΑΚΗ

Η Έλλη και ο Ερμής είναι οι δυο πρωταγωνιστές του έργου της Σοφίας Αλεξίου. Δυο παιδιά που αγαπούν τις εκδρομές, τα ταξίδια μα και τις περιπέτειες.

              

Θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο,να εξερευνήσουν, να αποκτήσουν εμπειρίες. Η θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα, τα σπουδαία μνημεία της Ελλάδας. Ίσως ο πρώτος “ταξιδιωτικός οδηγός” για παιδιά μέσα από την λογοτεχνία. Μια περιήγηση σε ενδιαφέροντες προορισμούς.
Ο Ντίνος είναι αυτός που αγαπά την φύση. Αυτός που με τον δικό του τρόπο δείχνει την αξία της, μα δείχνει και το πως πρέπει να προστατεύουμε όλο τον πλανήτη. Τα ζώα, τα φυτά, ο,τι ζει πάνω σε αυτόν. Ο Ερμής και η Έλλη αγαπούν τα ταξίδια και είναι αυτοί που με τα ταξίδια τους, μας δείχνουν και μας μαθαίνουν όλα τα σπουδαία που συναντούν στα σημεία που επισκέπτονται. Αυτά τα παιδιά, μας δείχνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο- μιλούν απλά και κατανοητά, αβίαστα και με απόλυτα κατανοητό λεξιλόγιο- όμως και την έννοια της φιλίας, του πολιτισμού, της ομορφιάς των ταξιδιών, της γνώσης.

Ξεχωριστή μνεία στην απόλυτα ταιριαστή και εξαιρετική εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη.

 

Πιστεύουμε και θα θέλαμε, τα ταξίδια αυτής της παρέας να συνεχιστούν, μένει να δούμε αν αυτό θα είναι και η συνέχεια για την συγγραφέα Σοφία Αλεξίου.
“Ένας ταξιδιωτικός οδηγός της Ελλάδας για μικρά και μεγάλα παιδιά!
Η Έλλη και ο Ερμής φωνάζουν «Ζήτω οι διακοπές» και κάνουν όλο εκδρομές! Στα ταξίδια τους έχουν μαζί τον σκύλο τους, τον Ντίνο, που είναι μέγας οικολόγος, κι ένα μυρμήγκι που κάνει όλο σκανταλιές! Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τους την Ελλάδα! Να ανακαλύψουμε νέα μέρη, μνημεία, σπάνια ζώα και φυτά, σύγχρονα σπορ, ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς! Στην περιπέτεια αυτή η παρέα ξεκινάει από την Αθήνα και ταξιδεύει από το Σούνιο και τον Αργοσαρωνικό μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη!
Σακίδιο, νερό, φωτογραφική και φύγαμε, εξερευνητές!”

“ΤΟ ΑΤΑΚΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΡΟΠΩΝ”
Συγγραφέας: ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ
Εικονογράφηση: ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

Μια πολυτελής σκληρόδετη έκδοση 64 σελίδων το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης Ράνιας Μπουμπουρή που το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003.

         

Βιβλίο γραμμένο με τη στόφα του παλιού κλασικού παραμυθιού, για παιδιά από 4 έως 9 ετών περίπου αν και είναι σίγουρο πως όλες οι ηλικιακές ομάδες θα το απολαύσουν. Πέντε παραμύθια και πέντε ποιήματα, περιλαμβάνονται σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο.

  • Τρεις νεράιδες ευγενείς και ο μάγος Αγενής
    Οι τρεις θαυμαστές λέξεις
  • Η καρδιά του παπουτσή
    Η φωνακλού καμήλα
  • Ρινόκιο, ο ψευτάκος ρινόκερος
    Το ψεματάκι
  • Οι εφτά νάνοι και η Χιονάτη
    Το τραγούδι των νάνων
  • Το χωριό που δε χωρούσε
    Το αστέρι της πόλης
    Και όλα έχουν έναν στόχο. Να αναπτύξουν τα παιδιά την ευγένεια. Να αποκτήσουν καλούς τρόπους. Η ευγένεια, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, είναι αρετές που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος στην κοινωνία. Οι τρεις Νεράιδες που με την δική τους συμπεριφορά και την χρήση του Ευχαριστώ και Συγγνώμη, αλλάζουν τον μάγο Αγενή. Ο καλόκαρδος μα νευρικός παπουτσής που από πολύ φωνακλάς με την αγάπη γίνεται ήρεμος. Ο ψεύτης ρινόκερος που μέσα από το μάθημα του σταματά για πάντα τα ψέματα. Η χιονάτη που εκπαιδεύει τους νάνους στους τρόπους καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι και τέλος οι περιπέτειες ενός ολόκληρου χωριού, όταν ένας βασιλιάς αποφασίζει να χτίσει το ανάκτορο του. Με παρεμβάσεις ολέθριες για το χωριό. Και τα πέντε ποιήματα που συνοδεύουν το κάθε ένα παραμύθι, απόλυτα ταιριαστά, χαρούμενα και διδακτικά.
    Ένα αξιοδιάβαστο βιβλίο για κάθε παιδί, ένα χαρούμενο βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση και με γραφή που ανταποκρίνεται στην ηλικιακή ομάδα παιδιών που απευθύνεται. Ένα εργαλείο στα χέρια γονιών και παιδαγωγών για την ανάπτυξη των καλών τρόπων.

Τρεις λεξούλες θαυμαστές
απ’ τα χείλη μας σαν βγαίνουν
σοβαρές ή γελαστές
τη ζωή μας ομορφαίνουν…

Η συλλογή περιλαμβάνει 5 παραμύθια και 5 ποιήματα, που θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή.
Συνοδοιπόροι μας στο παραμυθένιο αυτό ταξίδι θα είναι: τρεις νεράιδες ευγενείς και ο μάγος Αγενής, ένας καλόψυχος, μα νευρικός και φωνακλάς παπουτσής, ο ψευτάκος ρινόκερος με το όνομα Ρινόκιο, οι εφτά νάνοι με την αγαπημένη τους Χιονάτη και το χωριό όπου δε χωρούσε η λέξη “χώρια”.
Κι έζησαν αυτοί καλά, με τους καλούς τους τρόπους, κι εμείς καλύτερα!


“ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΡΑΝΤΕΣ”

Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΛΕΜΠΕΣΗΣ
Εικονογράφηση: MIKE HALL


Ένα χαρούμενο βιβλίο για παιδιά από 3-6 ετών το 20ο βιβλίο του Γιώργου Λεμπέση. Πολυτελής και σκληρόδετη έκδοση μεγάλου μεγέθους με μια χαρούμενη και εναρμονισμένη εικονογράφηση. Ένα βιβλίο που οι μικροί φιλαναγνώστες θα διασκεδάσουν. Οι τρεις ελέφαντες που προστατεύουν τα χρώματα, οι κεντρικοί ήρωες. Ο Μπάμπου, η Μούμου και ο Κίνγκο. ‘Όμως ο Παζού έρχεται να κλέψει τα χρώματα από τον κήπο του Μπογιάτη. Και οι 3 ελέφαντες πρέπει να αναλάβουν δράση. Να συνεργαστούν και να υπερασπιστούν τα χρώματα, να υπερασπιστούν το καλό έναντι του κακού. Μαζί, ενωμένοι και αυτό είναι το βασικό μήνυμα του βιβλίου. Η συνεργασία, η ένωση δυνάμεων, το καλό είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχουν τα παιδιά ως οδηγό στη ζωή τους. Συνάμα, είναι ξεκάθαρη η μαγεία των χρωμάτων και η σημασία τους στην ζωή μας. Και πως τα καταφέρνουν όλα αυτά; μα φοράνε μαγικές τιράντες. Με αυτές μπορούν να πετάνε, να εκτοξεύονται, να δημιουργούν χρώματα. Με αυτές προστατεύουν τα χρώματα του κόσμου.

                                                

Ένα βιβλίο με πλοκή και δράση καλών σούπερ ηρώων. Υπερασπιστές των χρωμάτων. Ένα βιβλίο γεμάτο ΧΡΩΜΑΤΑ,

Στους πρόποδες του όρους Πινέλο, στο μακρινό Χρωματιστάν, απλώνεται σαν πολύχρωμη θάλασσα η πεδιάδα των χρωμάτων! Εκεί ζουν οι μοναδικοί στον κόσμο ελέφαντες με τιράντες, οι ηρωικοί προστάτες των χρωμάτων ολόκληρου
του πλανήτη.
Ο Μπάμπου με τη δύναμη του μπλε, η Μούμου με την ταχύτητα του κόκκινου και ο Κίνγκο με τα φτερά του κίτρινου είναι πάντα έτοιμοι να σώσουν τα χρώματα από κάθε απειλή και να τα διατηρήσουν όμορφα και λαμπερά.
Η περιπέτειά τους ξεκινά όταν οι ταχυδρομικές μέλισσες ενημερώνουν τους τρεις ελέφαντες με ένα μήνυμα γραμμένο σε μπανανόφλουδα πως τα χρώματα από τους κήπους του Μπογιάτι έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται. Εκείνοι, χωρίς
να χάσουν ούτε λεπτό, αναλαμβάνουν δράση. Έτοιμοι για ακόμα μία φορά να υπερασπιστούν και να σώσουν τα χρώματα από τον κακό χρωματοκλέφτη, εκτοξεύονται προς τους κήπους, χρησιμοποιώντας τις μαγικές τους τιράντες.
Οι ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΙΡΑΝΤΕΣ είναι ένα παραμύθι γεμάτο χρώμα, χιούμορ και μηνύματα για την υπεράσπιση του καλού και τη δύναμη της συνεργασίας. Ένα ξεχωριστό παραμύθι από τον αγαπημένο μας Lebee, κατά κόσμον Γιώργο Δ. Λεμπέση, που θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους χρωματιστά χαμόγελα.