Το σημερινό παιδικό βιβλίο έχει διττή σημασία. Αρχικά μαζί του θα μάθουμε τις τέσσερις εποχές και επιπλέον θα μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον φόβο και φυσικά να μην τον φοβόμαστε!
Όταν το καλοκαίρι πέρασε, το στέμμα του καιρού δόθηκε στο φθινόπωρο και οι τέσσερις φίλοι, δηλαδή οι τέσσερις εποχές, ήταν έτοιμοι για νέες περιπέτειες, γεμάτες ανεμελιά, σκανταλιά και υπέροχα χρώματα.
Τρέχουν μέσα στο δάσος, πηδούν πάνω σε σωρούς από φύλλα, μαζεύουν μούρα και σαν καλοί εξερευνητές αναζητούν την περιπέτεια και τη δράση. Όμως το Φθινόπωρο φοβάται να συμμετάσχει, σκέφτεται αρνητικά βάζοντας συνεχώς το κακό στο νου του και όλα αυτά του στερούν τη δυνατότητα να διασκεδάσει και να παίξει ανέμελα με τους πολύτιμους φίλους του.


Ενώ λοιπόν η Άνοιξη, το Καλοκαίρι και ο Χειμώνας χαίρονται το παιχνίδι και την μεταξύ τους παρέα, το Φθινόπωρο βρίσκεται εγκλωβισμένο και σκέφτεται τι θα συμβεί «αν»… με αποτέλεσμα να μη συμμετέχει και να γεμίζει με άγχος.
Ώσπου κάποια στιγμή, το σκανταλιάρικο Καλοκαίρι έβαλε τους φίλους του σε περιπέτειες. Σκαρφάλωσε σε ένα κλαδί δέντρου και δεν μπορούσε να κατέβει. Οι τρεις φίλοι συνεργάστηκαν και μετά τη γενναία πράξη του Φθινοπώρου κατέβασαν από το δέντρο το Καλοκαίρι, χωρίς να πάθουν το παραμικρό!
Έτσι το Φθινόπωρο κατάλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τις ανασφάλειες και τους φόβους μας, γιατί μας στερούν τη διασκέδαση, τη χαρά, το παιχνίδι, την παρέα και την ικανοποίηση της προσφοράς.

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο που μέσα στις σελίδες του μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε τον φόβο, πως να μην του δίνουμε χώρο και πάντα να προσπαθούμε να τον παραγκωνίζουμε!
Τολμήστε παιδιά στο μέτρο του δυνατού, γίνετε αποφασιστικοί, πάψτε να σκέφτεστε με γνώμονα το στερητικό «αν» και κερδίστε σε εμπειρίες, αναμνήσεις και πολλές ώρες παιχνιδιού και ανεμελιάς!

Αξίζει να αναφέρω ότι το βιβλίο πλαισιώνεται με μια χαρούμενη και διασκεδαστική εικονογράφηση ξέχειλη από έντονα χρώματα, ικανή να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! Σε αυτές τις ηλικίες που τα χρώματα έχουν μεγάλη αξία, είναι πολύ σημαντικό το παραμύθι να πλαισιώνεται με φανταχτερές εικόνες έτσι ώστε να τραβούν την προσοχή των μικρών ακροατών, να τους κρατούν συγκεντρωμένους στο παραμύθι και να νιώθουν αγωνία για τη συνέχεια και την εξέλιξη της κάθε ιστορίας.

Μετάφραση: Αγγελική Γεωργιακάκη
Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά ηλικίας 4+.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.