Εκδόσεις Κάκτος 2023 σελ.320 (Καλύτερο επιστημονικό βιβλίο της χρονιάς 2022) Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς


Ο Χένρι Γκι αφηγείται μια θαυμαστή αληθινή ιστορία 4,6 δισ. χρόνων που ξεδιπλώνεται σε 12 Κεφάλαια.
Το Σύμπαν γεννήθηκε πριν 13,6 δισ. Χρόνια.
Ο Ήλιος και η Γη σχηματίστηκαν πριν 4,6 δισ. χρόνια. Η επιφάνεια της Γης ήταν ένας ωκεανός λιωμένης λάβας, που ταρασσόταν συνεχώς από προσκρούσεις αστεροειδών, κομητών, ακόμη και άλλων πλανητών. Ένας από αυτούς ήταν η Θεία ένας πλανήτης του ίδιου περίπου μεγέθους με τον σημερινό Άρη. Η Θεία χτύπησε τη Γη πλαγίως και διαλύθηκε. Η πρόσκρουση εκτόξευσε μεγάλο μέρος της επιφάνειας της Γης στο διάστημα. Για λίγα εκατομμύρια χρόνια ο πλανήτης μας είχε δαχτυλίδια, όπως ο Κρόνος. Τελικά, τα δαχτυλίδια ενώθηκαν σχηματίζοντας έναν άλλο κόσμο-τη Σελήνη.


Τα πρώτα σημάδια ζωής εμφανίζονται πριν 3,7 δισ. χρόνια. Η ζωή εξελίχθηκε στα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανού, εκεί όπου τα όρια των τεκτονικών πλακών βυθίζονταν στον φλοιό, και όπου πίδακες καυτού νερού, πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία και κάτω από υπερβολική πίεση, ανέβλυζαν από ρωγμές στον ωκεάνιο βυθό. Τα πρώτα έμβια όντα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από γλοιώδεις μεμβράνες κατά μήκος των μικροσκοπικών κενών στους βράχους.
3,7 δισ. χρόνια πριν, η ζωή είχε εξαπλωθεί από τα μονίμως σκοτεινά βάθη του ωκεανού στην ηλιόλουστη επιφάνεια των νερών.
3,4 δισ. χρόνια πριν, τα έμβια όντα είχαν αρχίσει να μαζεύονται κατά τρισεκατομμύρια για να σχηματίσουν υφάλους ορατούς από το διάστημα.
Η ζωή είχε καταφτάσει πλήρως.
Αυτοί οι ύφαλοι αποτελούνταν από πρασινωπά τριχοειδή νήματα και ουρές βλέννης που σχηματίζονταν από μικροσκοπικούς οργανισμούς οι οποίοι αποκαλούνται κυανοβακτήρια -οι ίδιοι οργανισμοί που σχηματίζουν σήμερα τη γαλαζοπράσινη γλίτσα στους νερόλακκους.
Το Γεγονός της Μεγάλης Οξείδωσης: παγετώνες της πρώτης Γης Χιονόμπαλας, γίνεται πριν 2,4 δισ. χρόνια. Το ελεύθερο οξυγόνο έγινε πιο άφθονο αυτή την ταραχώδη περίοδο μεταξύ 2,4 και 2,1 δισ. χρόνια πριν. Τότε χρονολογείται και η πολυκύτταρη ζωή.
Άλγες φύκια λειχήνες πρωτόζωα και μύκητες εμφανίζονται πριν 1,2 δισ. Χρόνια.
Τα βακτήρια οδήγησαν την ομαδική ζωή στο επόμενο επίπεδο -το εμπύρηνο ή «ευκαρυωτικό» κύτταρο. Οι ευκαρυώτες εμφανίστηκαν σιωπηρά και διακριτικά, κάπου μεταξύ 1.850 και 850 εκατομμύρια χρόνια πριν.


Η ζωή σφυρηλατήθηκε στη φωτιά σκλήρυνε στον πάγο.
Τα ζώα όπως και ολόκληρη η ζωή, αναπτύχθηκαν στη θάλασσα.
Ψάρια με πανοπλία εμφανίζονται την περίοδο του Κάμβριου 1 δισ. χρόνια πριν. Έκρηξη της Κάμβριας περιόδου, 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, εμφανίζονται τα πρώτα σπονδυλωτά με γνάθους ήταν τα πλακόδερμα, τριλοβίτες, δικυνόδοντες, γναθόστομα, Burgess shale, άνθηση πολλών μορφών ζωής.
715 εκατομμύρια χρόνια πριν Παγετώνες της δεύτερης Γης χιονόμπαλας.
470 εκατομμύρια χρόνια εισβολή στη στεριά.
410 εκατομμύρια πριν η Γη, που ήταν κάποτε γυμνή, ντύθηκε με λαμπερό πράσινο (φτέρες, νηματόφυτα, ηπατικά και βρύα), χώμα, μύκητες, μυκόριζες αναπτύσσονται δάση (γιγαντιαία καλάμια).
390 εκατομμύρια χρόνια πριν μικρά ζώα έρπουν στη στεριά, αρθρόποδα, σαρανταποδαρούσες, αράχνες, έντομα.
370 εκατομμύρια χρόνια πριν ψάρια δίπνοοι χρησιμοποιούν πνεύμονες για να αναπνεύσουν αέρα. Τα Tiktaalik και Elpistostese είναι ζώα- ψάρια με πνεύμονες, τα τετράποδα ήταν παράξενοι σαρκοπτερύγιοι (ιχθύς με πόδια), κοιλάκανθοι.
335 εκατομμύρια χρόνια το Westlothiana, σαυρόμορφο πλάσμα που γεννούσε αβγά, αυτά τα ζώα θα εξελίσσονται στα ερπετά, στα πτηνά και στα θηλαστικά. Αυτά τα ζώα έφεραν επανάσταση στην αναπαραγωγή και θα καθιστούσε εφικτή την κατάκτηση της στεριάς.
250 εκατομμύρια χρόνια πριν, τα πρώτα θηλαστικά και δεινόσαυροι, λυστρόσαυροι, δικυνόδοντοι, ρυγχόσαυροι, σαύρες, χελώνες, σαλαμάνδρες, αμνιωτά, βάτραχοι, φίδια, η Archaeothyris (αυτό το πλάσμα ήταν μέλος μιας ομάδας ερπετών που οι απόγονοί της θα συμπεριελάμβαναν τα θηλαστικά, ανάμεσά τους και εμάς).


Ιουρασική περίοδος 200 -100 εκατομμύρια χρόνια πριν, πτερόσαυροι, στενά ξαδέλφια των δεινοσαύρων (οι δεινόσαυροι ήταν ανέκαθεν φτιαγμένοι για να πετάνε λόγω διποδισμού, το κέντρο βάρους ήταν πάνω από τους γοφούς τους, γεννάνε αβγά, ήταν αερόψυκτοι, αερόσακοι στα οστά κρατούσαν τον σκελετό ελαφρύ, είχαν φτερά) τα πρώτα πουλιά είναι κληρονόμοι των δεινοσαύρων, τα σπονδυλωτά πετάνε.
Τριασική περίοδος 250-200 εκατομμύρια χρόνια πριν πάνω από το έδαφος την ημέρα ήταν γεμάτο ερπετά και τη νύχτα γεμάτο θηλαστικά.
Κρητιδική περίοδος 150-100 εκατομμύρια χρόνια, τα πρώτα ανθοφόρα φυτά, επικονιαστές, μυρμήγκια, μέλισσες, σφήκες, σκαθάρια.
66 εκατομμύρια χρόνια πριν τέλος των δεινοσαύρων από πρόσκρουση αστεροειδούς.
55 εκατομμύρια χρόνια πριν πρωτόγονα θηλαστικά και «σύγχρονα» θηλαστικά (λεμούριοι, ταρσιίδες).
Κατά την Μειόκαινο περίοδο 25-15 εκατομμύρια χρόνια πριν, ο κόσμος είχε γίνει ένας Πλανήτης των Πιθήκων.
10-7 εκατομμύρια χρόνια πριν τα πρώτα ανθρωπίνια (sahelan tropus) στις ακτές της λίμνης Τσαντ στη Δυτική Αφρική. Το ψυχρό κλίμα είχε μετατρέψει τις μαϊμούδες σε πιθήκους και τους πιθήκους πάλι σε κάτι άλλο. Για τα πρωτεύοντα ,το όρθιο βάδισμα, όπως και οι περισσότερες άλλες καινοτομίες στην ανθρώπινη προϊστορία ξεκίνησε στην Αφρική. Το ανθρώπινο βάδισμα είναι ένα από τα υποτιμημένα θαύματα του σύγχρονου κόσμου.


Ο Australopithecus amamensis που έζησε στην Ανατολική Αφρική μεταξύ 4,2 και 3,8 εκατομμυρίων ετών πριν ήταν πρωτόγονος αλλά πατούσε πιο σίγουρα στο έδαφος. Ο Australopithecus afarensis έζησε στην ίδια περιοχή μεταξύ 4 και 3 εκατομμυρίων ετών πριν και ήταν ακόμα περισσότερος δίποδος. Για όλα αυτά τα πρώιμα ανθρωπίνια ,το όρθιο βάδισμα ήταν μέρος της καθημερινής ρουτίνας η οποία περιλάμβανε αναρρίχηση και, πιθανώς, φώλιασμα στα κλαδιά των δέντρων, όπως κάνουν σήμερα οι πίθηκοι.
Τα ανθρωπίνια το γένος Parantrhopus εμφανίστηκαν κάπου μεταξύ 2,6 εκατομμύρια και 600 χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτά τα είδη ,που ουσιαστικά ανήκαν στη σαβάνα, έζησαν μαζί με πιο γενικευμένα ανθρωπίνια -διάφορα είδη του γένους Australopithcus και του δικού μας γένους, του Homo.
Κάποια στιγμή πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου, κάποιοι από αυτά τα πρώιμα ανθρωπίνια ανέπτυξαν όρεξη για κρέας και τότε έκαναν ένα βήμα που θα ήταν τόσο επαναστατικό όσο ήταν η όρθια στάση στους απομακρυσμένους τώρα δασόβιους προγόνους τους : έμαθαν πώς να τρέχουν, για να κυνηγούν τα θηράματα. Τα πρώτα λίθινα εργαλεία, σφαγή και κοπή κρέατος.


Στα 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν ο Homo erectus τρέχει και γίνεται θηρευτής.
2 εκατομμύρια χρόνια πριν τα πρώτα ανθρωπίνια Homo erectus εκτός Αφρικής.
1 εκατομμύρια χρόνια πριν τα ανθρωπίνια διεισδύουν στη βόρεια Ευρώπη και στη νησιωτική Νοτιανατολική Ασία (Homo floresiensis)
300.000 χρόνια πριν οι πρώτοι Homo sapiens ,Ντενίσοβαν και Νεάντερταλ…
Ο Χένρυ Γκι διατρέχει τα τελευταία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια με μεταδοτικό ενθουσιασμό και επιστημονική ακρίβεια. Αξιοποιώντας την πλέον πρόσφατη επιστημονική γνώση και γράφοντας με τρόπο ευθύ και προσιτό, διηγείται μια επική ιστορία επιβίωσης και επιμονής και φωτίζει την ευαίσθητη ισορροπία μέσα στην οποία επιβιώνει, από την εμφάνισή της έως τώρα, η ζωή.
Δραματικό… συναρπαστικό…
Διαβάστε το.


Ο Δρ.Χένρι Γκι γεννήθηκε το 1962. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Leeds και του Cambridge.Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες είναι συντάκτης στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature και συγγραφέας πολλών βιβλίων πάνω στην εξέλιξη των ειδών, από την καταγωγή των σπονδυλωτών και τους δεινοσαύρους έως την εμφάνιση του ανθρώπου και την ιστορία του ανθρώπινου γονιδιώματος. Ζει στο Νόρφολκ με την οικογένειά του και πολλά κατοικίδια.