Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ώρα 20 30, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Συνδέσμου Σεριφίων, το 11ο Φεστιβάλ Σουραυλιού της Σερίφου «Τελενίκειος Ηχώ», μοναδικό στον Ελληνικό χώρο!


Η Σέριφος είναι το τελευταίο νησί στο Ν. Αιγαίο που παίζεται ακόμη ο αρχαίος αυλός, αυτό το μικρό καλαμένιο οργανάκι, που συνοδεύεται με τουμπί.
Πριν από 11 χρόνια ο Θοδωρής Γ. Λιβάνιος, δημιούργησε το Φεστιβάλ, για να διασώσει αυτό το πανάρχαιο έθιμο.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, θα παίξουν παλιοί και νέοι μουσικοί, διατηρώντας μια μακρόχρονη παράδοση χιλιετιών.
Να υπενθυμίσουμε, πως το 480 π.Χ. ο Αθηναίος ποιητής Κρατίνος, σατίριζε έναν κάτοικο της Σερίφου, τον Τελένικο, ως «κακό αυλητή»! Από εκεί βγήκε και η φράση: «Τελενίκειος Ηχώ», την οποία χρησιμοποιήσαμε
ως υπότιτλο για το Φεστιβάλ Σουραυλιού της Σερίφου.


Όσο όμως «κακός αυλητής» κι αν ήταν ο Τελένικος, ο Κρατίνος μας πληροφορεί ότι το Σουραύλι στην Σέριφο υπήρχε από τότε! Σε συνδυασμό μάλιστα με τον αυλητή που βρέθηκε στο Κυκλαδικό νησί της Κέρου, οποίος χρονολογείται πριν από 4.500 χιλιάδες χρόνια, μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, την αξία που έχει για τη Σέριφο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου, η διατήρηση, η διάδοση και η προβολή του Σουραυλιού!!!


Δυστυχώς όμως, στα 11 αυτά χρόνια, το Φεστιβάλ Σουραυλιού της Σερίφου, έχει περάσει απαρατήρητο και δεν έτυχε ποτέ καμιάς ειδικής προβολής από κανέναν Τηλεοπτικό Σταθμό, πλην εκείνων των Κυκλάδων, παρόλο που όλα σχεδόν, διαφημίζουν και προβάλουν διάφορα άλλα Φεστιβάλ, πολλά από τα οποία, δεν έχουν και τόση διαχρονική και ιστορική αξία… Κρίμα…

Εφέτος το Φεστιβάλ, πλαισιώνεται με την σύντομη παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως κ. Ιουλίας Ιωάννου, με τίτλο: «Μετέωρα Μυστικά». Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.

Η όλη εκδήλωση θα κλείσει με το: «2ο Μουσικό Αντάμωμα Αγάπης για τη Σέριφο». Πρόκειται για μια Συναυλία από μουσικούς που αγαπούν τη Σέριφο.

Η είσοδος για το κοινό όπως κάθε χρόνο, είναι ελεύθερη.

Θοδωρής Γ. Λιβάνιος
Δημοτικός Σύμβουλος &
Πρόεδρος των Πολιτιστικών
του Δήμου Σερίφου
Ερασιτέχνης – Ερευνητής – Λαογράφος