ΤΟ «ΠΑΝΤΑ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ» ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ NETFLIX
Το ψυχολογικό θρίλερ του Donald Ray Pollock γίνεται ταινία
με τους Τομ Χόλαντ και Ρόμπερτ Πάτινσον

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται για να θαφτούν

Το Netflix κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας ταινίας «Πάντα ο διάβολος» που βασίζεται στο ομώνυμο βραβευμένο γοτθικό μυθιστόρημα του Αμερικανού Donald Ray Pollock και ήδη παίζεται παντού. Με ένα πολύ δυνατό καστ ηθοποιών, υπό τη σκηνοθετική σφραγίδα του Αντόνιο Κάμπος και τον Τζέικ Τζίλενχαλ στην παραγωγή, η συνταγή της ταινίας δεν προμηνύει τίποτα λιγότερο από την πλήρη επιτυχία.

Όπως και το βιβλίο, έργο θεμελιωμένο στη γοτθική παράδοση, του οποίου οι γκροτέσκοι χαρακτήρες αποδύονται σε κάθε λογής απίστευτες πράξεις, έτσι και η ταινία ενδέχεται να είναι πλήρως εθιστική, ξεδιπλώνοντας αριστουργηματικά τις πιο σκοτεινές ανθρώπινες εκφάνσεις. Άλλοτε υπαινικτικά και άλλοτε κατάφωρα βίαιη δοκιμάζει τις αντοχές του κοινού. Με φόντο τον αιματοβαμμένο αμερικανικό Νότο παρακολουθούμε φαινομενικά φοβισμένους ανθρώπους που εμπλέκονται σε εγκληματικές και απεχθείς πράξεις. Μοχθηροί χαρακτήρες πλαισιώνουν έναν νεαρό άντρα, αποφασισμένο να προστατεύει όσους αγαπά σε ένα επαρχιακό τοπίο όπου κυριαρχούν η διαφθορά και η βιαιότητα.

Η ιστορία ενός αγοριού, του Άρβιν Ράσελ, που έχοντας βιώσει μια ιδιαίτερα ακραία κατάσταση με τον πατέρα του -θυσίες ζώων (και ανθρώπων) που πραγματοποιούσε ο τελευταίος για να σώσει τη γυναίκα του από τον καρκίνο- μεγαλώνει για να γίνει ένας δολοφόνος-εκδικητής. Γύρω του, ένα ζευγάρι σίριαλ κίλερ που δολοφονούν άντρες οι οποίοι κάνουν οτοστόπ, ένας διεφθαρμένος εξουσιομανής σερίφης και ένας διεστραμμένος παιδόφιλος ιεροκήρυκας συνθέτουν ένα σύμπαν παρακμής, εκδίκησης και βίας, με φόντο τη βαθιά Αμερική, όπου οι θεσμοί, η θρησκεία, η αγάπη, η εξουσία διαστρεβλώνονται.
Ένδεια, αμάθεια, θρησκοληψία, αιμομιξία, δεισιδαιμονίες, ανθρωποθυσίες, αίμα που ρέει χωρίς σταματημό, φτώχεια και βρόμικο σεξ αποτελούν τα συστατικά στοιχεία του ανατριχιαστικού θρίλερ του Pollock, ενός υποβλητικού χρονικού που εκτείνεται στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ από το φθινόπωρο του 1945 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

«Ήταν δύσκολο να προσαρμοστεί το βιβλίο σε ταινία επειδή υπήρχαν τόσα πολλά σημεία που αγαπήσαμε» δήλωσε ο Κάμπος στο Entertainment Weekly. «Είμαι μεγάλος οπαδός του νότιου γκόθικ και του νουάρ και αυτός ήταν ένας τέλειος συνδυασμός των δύο ειδών. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε στην ταινία κάθε σελίδα του βιβλίου».

Ενώ μπροστά από την κάμερα παρελαύνουν όλοι a-listers πρωταγωνιστές, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι αυτό που δεν θα δείτε αλλά θα ακούσετε. Αφηγητής της ταινίας είναι ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Donald Ray Pollock.
«Η φωνή του είναι πολύ δυνατή» είπε ο Κάμπος. «Χρειαστήκαμε έναν αφηγητή για να μας καθοδηγήσει, να συνδέσουμε όλα αυτά τα κομμάτια και να μας δώσει την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο στο παιχνίδι. Έπρεπε να είναι ο Ντον» δήλωσε ο σκηνοθέτης στο Vanity Fair.

Έγραψαν για το βιβλίο
«Διαβάζεται σαν τηλεγράφημα από την Κόλαση που σου πετάνε κάτω από την πόρτα στις τρεις τα χαράματα».
William Gay, συγγραφέας

«Στο μυθιστόρημα του Πόλοκ πρωταγωνιστεί μια οικογένεια βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες μας. Ο Καρλ και η Σάντι, μεγαλωμένοι στο αγροτικό Οχάιο με αρρωστημένες εμμονές τη θρησκεία και τους εσταυρωμένους, θα γίνουν ο τρόμος των εθνικών οδών. Μόνο που ο αστυνομικός ο οποίος θα αναλάβει την καταδίωξή τους ίσως να είναι χειρότερος απ’ αυτούς. Το αίμα ρέει άφθονο, το βιβλίο δεν είναι για ευαίσθητα στομάχια. Οι ήρωες, οι περιγραφές και τα φρικιαστικά εγκλήματα των κατά συρροή δολοφόνων παραπέμπουν σε ιστορίες της Φλάνερι Ο’Κόνορ και του Τρούμαν Καπότε, κι ενίοτε θυμίζουν τις ταινίες των αδελφών Κοέν – χωρίς το ανατρεπτικό χιούμορ τους, όμως».
Χίλντα Παπαδημητρίου, BOOK PRESS

«Ο Donald Ray Pollock οργανώνει ένα βιβλίο που διαβάζεται ξέπνοα και καταγράφεται στα αυλάκια της μνήμης, ακριβώς στις θέσεις εκείνες που προορίζονται για τις θλίψεις, τις ματαιώσεις, τις απώλειες και, ναι, για το συγγραφικό δέος απέναντι σε ένα σπουδαίο δημιουργό».
Δημήτρης Καραθάνος, ATHENS VOICE

Η ταινία θα προβληθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 στο Netflix.


Το βιβλίο θα επανακυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με το εξώφυλλο της ταινίας στις 24 Σεπτεμβρίου 2020.