«ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΥ ΨΥΧΗΣ» του Ισίδωρου Ζουργού

Το Περί της εαυτού ψυχής είναι ένα εσωτερικό χρονικό για τον τρόπο που ένας αντιγραφέας γίνεται συγγραφέας, ένα μυθιστόρημα οικογένειας, περιπέτειας και ελευθερίας, για το άλλο Βυζάντιο. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της γραφής και της μνήμης, γι’ αυτή την ορμή που απαιτεί να ονοματίσουμε τα πράγματα του κόσμου εξαρχής με ανάδοχο τη δική μας ψυχή.


Στα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού, σε μια ερημική ακτή της Προποντίδας, ο Σταυράκιος Κλαδάς αναθυμάται τη μακρόχρονη ζωή του. Νοτάριος και αντιγραφέας ο ίδιος όλα του τα χρόνια, έχοντας μεταγράψει εκατοντάδες συγγράμματα αγίων και ελλόγιμων ανδρών, αποφασίζει, ελεύθερος πια, να συντάξει τη δική του χρονογραφία.
Η γραφίδα του αφηγείται τη ζωή του, μια ιστορία εφηβικής μοναξιάς και χειρογράφων, μια περιδίνηση σε διανοητικά διλήμματα, διωγμούς, έρωτες και αγωνίες στην αυγή της δυναστείας των Κομνηνών στα τέλη του 11ου αιώνα. Η ζωή των απλών ανθρώπων κατά τη βασιλεία των Ρωμαίων, ο πολιτισμός του λόγου και της εικόνας, μα πάνω απ’ όλα η αφή της μνήμης. Όλη η αγωνία του ανθρώπου σε ένα βιβλίο, που δεν αφηγείται μόνο την αναζήτηση της ουράνιας βασιλείας, αλλά μνημονεύει και την επίγεια ζωή και τη χοϊκή ψυχή.
Μέσα από τις σελίδες του κατοπτρίζεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή που πληθαίνουν οι απειλητικές σκιές από Ανατολή και Δύση. Στο μυθιστόρημα τον πρώτο λόγο δεν έχουν οι αυλικές συνωμοσίες και οι πολύνεκρες μάχες, αλλά το φως απ’ τα λυχνάρια των αντιγραφέων, που σκύβουν πάνω από τα συναξάρια των αγίων και τις διατριβές των γραμμάτων. Μέσα από τις σελίδες του αναδύονται ο ύπατος των φιλοσόφων Μιχαήλ Ψελλός, ο όσιος Νικήτας Στηθάτος, λόγιοι, μοναχοί, αγιογράφοι… Όμως στο κέντρο όλων βρίσκεται ο στίχος ενός αινιγματικού ποιήματος και μια γυναίκα, το εσώτερο ρούχο της ψυχής του ήρωα, το ένδυμα που υποκαθιστά το βασανιστικό ράσο.

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (Νέα Σύνορα – Α.Α Λιβάνη, 1995, νέα, αναθεωρηµένη έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2010), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (Εκδ. Πατάκη, 2000, νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Εκδ. Πατάκη, 2002), Στη σκιά της πεταλούδας (Εκδ. Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (Εκδ. Πατάκη, 2008), Ανεµώλια (Εκδ. Πατάκη, 2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (Εκδ. Πατάκη, 2014, Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015), Λίγες και μία νύχτες (Εκδ. Πατάκη, 2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα 2017) και Οι ρετσίνες του βασιλιά (Εκδ. Πατάκη, 2019). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της µεγάλου µήκους ταινίας Όχθες, που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9800-7 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 752 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 22,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«Ο ΤΖΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ» του Χ.Α. Χωμενίδη

Ο Τζίµης στην Κυψέλη είναι το ρέκβιεµ όσων ανεπαισθήτως µένουν πίσω, σε έναν κόσµο που αλλάζει ραγδαία. Η επί του φοβερού βήµατος απολογία ενός καλού ανθρώπου που απλώς τον ξεπερνάει η εποχή.

«… Δεν έχεις αντιληφθεί, Τζίµη, πού ζούµε! Σε έναν κόσµο αυτολύπησης. Δες τις ταινίες που σπάνε ταµεία, τα βιβλία που γίνονται ανάρπαστα. Ποιους έχουν για ήρωες; Κάποιους οι οποίοι κακοποιήθηκαν, βασανίστηκαν, εξευτελίστηκαν, τράβηξαν του λιναριού τα βάσανα. Οίκτος και οργή, ιδού η συνταγή επιτυχίας στην εποχή µας! Το να είσαι ή να περνιέσαι για θύµα σού ανοίγει όλους τους δρόµους…»
Ο Χ.Α. Χωµενίδης γράφει ένα –σχεδόν– ρεαλιστικό µυθιστόρηµα, το οποίο διαδραµατίζεται σήµερα και διαλαµβάνει ό,τι µας αγγίζει, µας συγκινεί, µας τροµάζει.
«… Εσύ, Τζίµη, το διαβάζω στα µάτια σου, δεν είσαι ούτε θύτης ούτε θύµα. Δεν έβλαψες ποτέ συνειδητά κανέναν. Και όσους σε έβλαψαν δεν καταδέχτηκες να τους µισήσεις. Στέκεις υπεράνω. Αποτελείς χτυπητή παραφωνία. Ασυγχώρητη…»


Ο Τζίµης Παπιδάκης είναι ένας αναλογικός άνθρωπος σε ένα ψηφιακό σύµπαν. Στο πρόσωπό του οι επερχόµενες γενιές παίρνουν αιµατηρή εκδίκηση από τις προηγούµενες. Κανείς δικός του δεν µπορεί να τον προστατεύσει. Ούτε η δεκαεννιάχρονη κόρη του, που ανήκει στο µέλλον. Ούτε καν η Κυψέλη, που από πατρίδα του µεταµορφώνεται σε έναν άξενο για εκείνον τόπο.
«… Ιδού λοιπόν η αµαρτία µου. Πως βρίσκω την απόλαυση στα πιο απλά. Στα πιο απτά. Πως πιτσιρίκος –το ορφανό της θυρωρίνας–, αντί να µιζεριάζω, να βαρυγκωµάω, να επωάζεται µέσα µου φθόνος, µίσος, πηγαινοερχόµουν για τα θελήµατα σφυρίζοντας. “Γεια σου, ρε Τζίµη τροµερέ!” µου τσίµπαγαν το µάγουλο στο ασανσέρ οι αδελφές Αχλιόπτα και µε κερνούσαν τσίχλες…»

Γεννηµένος τον Αύγουστο του 1966 στην Αθήνα, ο Χ.Α. Χωµενίδης έχει τελειώσει τη Νοµική Σχολή. Το 1993 εξέδωσε το Σοφό παιδί. Ακολούθησαν άλλα έντεκα µυθιστορήµατα και δεκάδες διηγήµατα, που µεταφράστηκαν στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα τσέχικα, στα λιθουανικά, στα τούρκικα και στα εβραϊκά. Το 2015 οι αναγνώστες τίµησαν τη Νίκη και το 2019 τον Φοίνικα µε το Βραβείο Μυθιστορήµατος Public. Στη Νίκη απονεµήθηκαν επίσης το Βραβείο Μυθιστορήµατος του περιοδικού Αναγνώστης και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Την άνοιξη του 2017 η Νίκη µεταφέρθηκε στο θέατρο σε σκηνοθεσία του Σταµάτη Φασουλή, ενώ η γαλλική της έκδοση είναι στην τελική πεντάδα του Βραβείου Ευρωπαϊκού Βιβλίου 2021. Ο Χ.Α. Χωµενίδης κατοικεί πάντα στην Κυψέλη και επιµένει να ελπίζει στο καλύτερο.
Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι: [email protected]

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ISBN: 978-960-16-9801-4 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 368 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

«ΜΙΣΟ ΠΑΙΔΙ» του Αύγουστου Κορτώ

Όταν ένα παιδί σκοτώνει άλλα παιδιά, εξακολουθεί να ’ναι παιδί;
Κι όταν το αίμα χύνεται άδικα, ποια είναι η πρώτη αδικία, η ρίζα του κακού;
Μια ιστορία μυστηρίου, ένα κυνηγητό για την αλήθεια.
Ποιος σκότωσε πρώτος και ποιο θύμα ξεχάστηκε;
Ένα σκοτεινό παραμύθι που σου κλέβει την ανάσα.

Ο Αντώνης Ράπτης, δεκαεφτά χρονώ αγόρι, αιματοκύλισε το Χρυσοδέντρι: μπήκε στην τάξη του μονοθέσιου σχολείου μ’ ένα κλεμμένο πολυβόλο, σκότωσε τον δάσκαλο κι όλους σχεδόν τους φίλους του, κι έπειτα αυτοπυρπολήθηκε. Το μακελειό συντάραξε το ακριτικό χωριουδάκι, αλλά η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο εν τάχει – το τι συνέβη ήταν φως φανάρι: άλλο ένα πειραγμένο σκατόπαιδο που, με αφορμή μια ερωτική απογοήτευση, έκανε τη ζήλια του φονικό όπλο.
Όμως ο άνεμος της ενοχής τραντάζει ακόμη τα δέντρα του χωριού. Η μάνα του δράστη ξέρει ότι ο δολοφόνος κι ο γιος της δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει ακόμη τις αισθήσεις του πασχίζει να αρθρώσει την αλήθεια. Κι οι ψυχές των νεκρών μαθητών φωνάζουν, σκυλοτρώγονται, κρατούν καλά το μυστικό τους.
Ο Φίλιππος Σέξτος, συλλέκτης μαρτυριών κι ερασιτέχνης γραφιάς, ταξιδεύει στο χαροκαμένο Χρυσοδέντρι. Κάτι στην όλη υπόθεση δεν τον αφήνει σε ησυχία: πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, με τα αδέρφια, με τη Μάρω, την πλέον τραγική απ’ τις μητέρες.

Ο Αύγουστος Κορτώ, κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες, κριτικές και βιβλία για παιδιά.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9875-5 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 13,30 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

«ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑΣ» του Μάνου Κοντολέων
Ατρείδες – μια οικογένεια και μια κατάρα. Εγκλήματα και πάθη. Κλυταιμνήστρα και Ορέστης – εκείνη έμεινε στην Ιστορία ως η τελευταία εκπρόσωπος της μητριαρχίας· αυτός ως ο πλέον διάσημος μητροκτόνος. Μα κάθε οικογένεια έχει τα δικά της μυστικά. Το κάθε μέλος της αφηγείται διαφορετικά την ίδια ιστορία.

Όπως οι περισσότεροι από εμάς, που, μόλις ακούσουν τη λέξη Κλυταιμνήστρα, σκέφτονται έναν φόνο εκδίκησης, έτσι κι εγώ αναζήτησα να μεταφέρω σε ένα δικό μου μυθιστόρημα την ανάπτυξη του χαρακτήρα μιας γυναίκας που, για συγκεκριμένους λόγους, αποφασίζει να δολοφονήσει τον άνδρα της.
Αλλά πολύ σύντομα κατανόησα πως η πλέον τραγική στιγμή της Κλυταιμνήστρας, αυτή που την τοποθετεί στην εξέχουσα θέση που κατέχει στο πάνθεον των ηρωίδων του αρχαίου δράματος, δεν μπορεί να είναι τόσο ο φόνος που διέπραξε, όσο κυρίως η δολοφονία της από τον ίδιο της τον γιο.
Μια μάνα την ώρα που βλέπει το παιδί της να τη σκοτώνει – αυτή ήταν η Κλυταιμνήστρα που εγώ ήθελα να αναπλάσω.
Και τότε δίπλα της ήρθε και στάθηκε αυτός ο γιος – ο Ορέστης. Και η φοβερή στιγμή ενός άνδρα που δολοφονεί την ίδια τη μάνα του.
Οπότε το μυθιστόρημά μου απέκτησε δύο διαχρονικούς θύτες, που όμως είναι τελικά και οι ίδιοι από τα χαρακτηριστικότερα θύματα όσων υπέκυψαν στη γοητεία της εξουσίας.
Μα αυτή, άλλωστε, δεν είναι και η κατάρα του οίκου των Ατρειδών;
Μ.Κ.

Ο Μάνος Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, θέατρο, μικρές ιστορίες και παραμύθια. Τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν ως κέντρο τους βιώματα της παιδικής ηλικίας.

www.kontoleon.gr
www.manoskontoleon2.blogspot.gr

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-9068-1 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 216 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

ΣΕΙΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ» του Τάσου Ι. Αβραντίνη

Πρόλογος: Γεώργιος Κ. Μπήτρος
Διευθυντής σειράς: Παναγιώτης Γ. Λιαργκόβας
Το βιβλίο αυτό εισηγείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, μια «επαναστατική» πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: τη θέσπιση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή αλλιώς την υιοθέτηση του συστήματος της αναλογικής φορολογίας («Flat Tax»). Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το ποσοστό του φόρου πρέπει να μένει αμετάβλητο σε οποιοδήποτε ποσό κι αν ανέρχεται το εισόδημα των ανθρώπων.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ
ΣΕΙΡΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βιβλίο αυτό εισηγείται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση, μια «επαναστατική» πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων: τη θέσπιση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή ή αλλιώς την υιοθέτηση του συστήματος της αναλογικής φορολογίας («Flat Tax»).
Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το ποσοστό του φόρου πρέπει να μένει αμετάβλητο σε οποιοδήποτε ποσό κι αν ανέρχεται το εισόδημα των ανθρώπων. Οι πιο παραγωγικοί πολίτες δε θα πρέπει να τιμωρούνται μέσω μιας εξοντωτικής και άδικης φορολογίας. Θα πληρώνουν μεν μεγαλύτερο ποσό φόρου όταν το εισόδημά τους αυξάνεται, αλλά όχι και μεγαλύτερο ποσοστό φόρου από τους υπολοίπους.
Η καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε συνδυασμό με την απλοποίηση συνολικά του φορολογικού συστήματος της χώρας θα ενθάρρυνε την παραγωγή, θα ενίσχυε τα κίνητρα δημιουργίας και πλουτισμού των ανθρώπων, θα απλοποιούσε δραστικά τις φορολογικές διαδικασίες, θα περιόριζε τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και θα αποκαθιστούσε τη φορολογική δικαιοσύνη.
Ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής δε θα ευνοήσει τους ήδη πλούσιους, όπως μονότονα ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του φορολογικού status quo. Οι πραγματικά ευνοημένοι από μια τέτοια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση θα είναι οι ταλαντούχοι, εργατικοί, ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, των οποίων σήμερα οι προσπάθειες υπονομεύονται και εμποδίζονται, και από τη φορολογία.

Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης γεννήθηκε το 1969. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο, στο δίκαιο των επιχειρήσεων, καθώς και στο φορολογικό δίκαιο. Είναι ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Αβραντίνης και Συνεργάτες». Είναι Πρόεδρος στο «Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Φιλελεύθερο Φόρουμ» (1991) και των μη κερδοσκοπικών εταιρειών «Άμυνα του Πολίτη» (1998), «Δίκτυο Ελευθερίας» (2001) και «Αντιγραφειοκρατική Κίνηση» (2008). Διετέλεσε αντιδήμαρχος και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων (2011-2012).
Το διάστημα 2017-2018 υπήρξε μέλος της «Ομάδας Δράσης για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» που συγκρότησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει (Eκδόσεις The Athens Review of Books), ενώ έχει συμμετάσχει και στους συλλογικούς τόμους Η οικονομία της αγοράς στο μικροσκόπιο (Eκδόσεις Deree – Επίκεντρο) και Απρονοησία και νέμεση (Eκδόσεις The Athens Review of Books). Αρθρογραφεί τακτικά σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (Καθημερινή, Liberal, Φιλελεύθερος κ.ά.). Είναι παντρεμένος με τη Μαργαρίτα Τσαπόγα και έχει τρία παιδιά, τον Γιάννη, την Έλενα και τον Έκτορα.

ΣΕΙΡΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ISBN 978-960-16-9751-2 ΣΧΗΜΑ: 17Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 224 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021