«Το μονοπάτι του αλατιού» / «Journaux de»

Raynor Winn Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Αληθινή ιστορία

Ο Μοθ και η Ρέι μένουν άστεγοι και άφραγκοι όταν ξαφνικά λαμβάνουν την απόφαση για κατάσχεση του σπιτιού τους λόγω χρεών για τα οποία όμως δεν ήταν οι άμεσα υπεύθυνοι. Ο λογαριασμός τους στην τράπεζα κλειδώνει και καλούνται να ζήσουν με σαράντα όμως λιτές τη βδομάδα.

Δυο μέρες μετά κατακεραυνώνονται από ένα άλλο ακόμα πιο δυσάρεστο νέο. Ο Μοθ διαγιγνώσκεται με μια σπάνια νευροεκφυλιστική νόσο που προσβάλει τον εγκεφαλικό κλοιό.

Μέσα σε μια βδομάδα αλλάζει η ζωή τους. Έρχονται τα πάνω κάτω και οι ίδιοι αδυνατούν μα πιστέψουν αυτό που τους συμβαίνει. Τότε η Ρέι προτείνει στον άντρα της να περπατήσουν το «Μονοπάτι της Νοτιοδυτικής Ακτής», μια διαδρομή 630 μιλίων (σχεδόν 950 χιλιόμετρα). Ετοιμάζουν τα σακίδια. Παίρνουν – όπως και παλιά – το πορτοκαλί πάνινο αντίσκηνο και δυο σκουριασμένες καραβάνες.

Όμως δεν είναι πια έφηβοι. Ο πόνος στις αρθρώσεις του Μοθ, η κακοκαιρία, η πολλή ζέστη και άλλοτε το πολυ κρύο θα κάμψουν το δυναμισμό τους; Θα του επηρεάσουν σωματικά και ψυχικά;

Διαβάστε το και θα πάρετε τις απαντήσεις.!!

Ααχχχχ… τι βιβλίο! Τι ύμνος στη ζωή, στην αυταπάρνηση, τη συντροφικότητα, τη δύναμη που όλοι κρύβουμε! Η αφήγηση με συνεπήρε, με μαγνήτισε και με ταξίδεψε στο «μονοπάτι».

Η γραφή της συγγραφέως είναι απλή και ήρεμη… Ταυτόχρονα με το Περόν παρουσιάζει και αναμνήσεις του παρελθόντος. Και το συνολικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Οι πρωταγωνιστές σε αυτήν την μοναχική πεζοπορία γνώρισαν – ξανά – τον εαυτό τους και επαναπροσδιόρισαν τη σχέση τους. Κάπως έτσι κι εγώ… Ξανασυνάντησα τους στόχους μου και το πείσμα μου να τους πετύχω!

Και ξανάλέω… Διαβαστε το! Και δε θα χάσετε!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Mια αληθινή ιστορία-ύµνος στη ζωή, στην αποδοχή της θλίψης και στη θεραπευτική δύναμη της φύσης

Λίγες µέρες αφότου η Ρέινορ µαθαίνει ότι ο Μοθ, ο άντρας µε τον οποίο είναι 32 χρόνια παντρεµένοι, βρίσκεται στο τελικό στάδιο µιας ανίατης ασθένειας, χάνουν το σπίτι τους και κάθε µέσο βιοπορισµού. Αφού δεν τους έχει αποµείνει πλέον τίποτα, παρά µόνο ελάχιστος χρόνος, παίρνουν τη γενναία απόφαση να περπατήσουν 630 µίλια στο θαλασσοδαρµένο µονοπάτι που διατρέχει τη νοτιοδυτική ακτή της Αγγλίας, από το Σόµερσετ µέχρι το Ντόρσετ, µέσω Ντέβον και Κορνουάλης.

Έχοντας στα σακίδιά τους µόνο τα απολύτως αναγκαία, διασχίζουν καθηµερινά ένα άγριο τοπίο από γκρεµούς, θάλασσα και ουρανό. Με κάθε τους βήµα, κάθε συναπάντηµα και κάθε δοκιµασία, το οδοιπορικό τους εξελίσσεται σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. To Μονοπάτι του Αλατιού ανασυνθέτει την έννοια της εστίας δείχνοντας πως, όταν αυτή χαθεί, µπορεί να «ξαναχτιστεί» και να επαναπροσδιοριστεί µε τους πιο απρόσµενους τρόπους.

*Περισσότερες από 80 εβδοµάδες στη λίστα best seller της Sunday Times

Είπαν για το βιβλίο:
«Μια όµορφη, στοχαστική, λυρική ιστορία για την απώλεια στέγης και την ανθρώπινη δύναµη και αντοχή
-Guardian

«Το Μονοπάτι του Αλατιού είναι µια ιστορία που δεν µπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου, ένας ναός στη γαλήνη… Θα σας αλλάξει για πάντα
Wall Street Journal

«Μια εκπληκτική αφήγηση για δύο ανθρώπους που ανέσυραν τους εαυτούς τους από τα βάθη της απελπισίας, διέσχισαν ορισµένα από τα πλέον δραµατικά τοπία της Αγγλίας αναζητώντας λύση στα προβλήµατά τους, και ανακάλυψαν στην πορεία τους εαυτούς τους.»
Independent

«Το Μονοπάτι του Αλατιού µοιάζει αρχικά ως η απόλυτη οδύσσεια ενός ζευγαριού απόβλητων, µε τη διαφορά ότι το ταξίδι τους δεν ήταν κάποια απόφαση ζωής. Αυτό που µεταφέρει κυρίως στον αναγνώστη είναι η ανθρώπινη αντοχή και η αναζωογονητική δύναµη της φύσης. Εµένα τουλάχιστον µε παρακίνησε να ξύσω την ξεραµένη λάσπη από τα µποτάκια πεζοπορίας µου και να ξαναπάρω τα βουνά. Ελπίζω να έχει την ίδια επίδραση σε εκατοµµύρια άλλους
The Times

Η Ρέινορ Γουίν, αφότου ολοκλήρωσε το µονοπάτι της νοτιοδυτικής ακτής, συνεχίζει να κάνει τακτικά πεζοπορίες µεγάλων αποστάσεων και να γράφει για τη φύση, την έλλειψη στέγης και το ελεύθερο κάµπινγκ. Ζει στην Κορνουάλη µε τον σύζυγό της Μοθ και τον σκύλο τους Μόντι. Το Μονοπάτι του Αλατιού είναι το πρώτο της βιβλίο. Μεταφράστηκε σε 19 γλώσσες, ήταν υποψήφιο στη βραχεία λίστα για το Costa Book Award και έχει πωλήσεις άνω του µισού εκατοµµυρίου αντιτύπων παγκοσµίως.